Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλιση κατοικίας


Της Έφης Καραγεώργου
Τα προγράμματα για την ασφάλεια της κατοικίας σας μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια σε περίπτωση ζημιάς.

Σήμερα η ασφάλεια είναι υποχρεωτική αν το σπίτι έχει αποκτηθεί με τραπεζικό δανεισμό και είναι υποθηκευμένο στην τράπεζα. Η υποχρεωτική ασφάλεια πρέπει να καλύπτει ζημιές από σεισμό, φωτιά, πλημμύρα.


Ωστόσο πολλοί είναι οι καταναλωτές που επιλέγουν να ασφαλίσουν όχι μόνο το κτίριο αλλά και το περιεχόμενο της κατοικίας τους.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει λοιπόν σε συνεργασία με τον ασφαλιστή του να επιλέξει το πρόγραμμα που θα τον καλύπτει. Αυτό έχει να κάνει με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο –αν δηλαδή είναι κτισμένο σε περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα ή όχι-, το εμβαδόν της κατοικίας, τα υλικά κατασκευής κλπ, ώστε να προσδιοριστεί η αξία του ακινήτου που θα είναι και η ασφαλιζόμενη αξία.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αντικειμενική ή η εμπορική αξία του ακινήτου δεν παίζει ρόλο στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι το κόστος ανακατασκευής σε περίπτωση ζημιάς. Σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν περί τα 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για την αξία ανακατασκευής.

Αν ασφαλίσετε το σπίτι σας (κύρια κατοικία ή εξοχική) από κλοπή, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι: Σε περίπτωση διάρρηξης το πρώτο βήμα είναι να ενημερώσετε το οικείο αστυνομικό τμήμα, ώστε να υπάρξει καταγραφή της κλοπής στο βιβλίο συμβάντων. Αμέσως μετά ειδοποιείτε τον ασφαλιστή σας, ώστε να στείλει πραγματογνώμονα. Ο ασφαλισμένος, αν τα αντικείμενα που κλάπηκαν δεν βρεθούν μέσα σε διάστημα 3 μηνών δικαιούται αποζημίωσης, που είναι ανάλογη με τους όρους που προβλέπει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του. Για να εισπράξει το ποσό αποζημίωσης θα πρέπει να προσκομίσει στην ασφαλιστική του εταιρεία βεβαίωση από το αστυνομικό τμήμα, ότι δεν βρέθηκαν τα αντικείμενα που κλάπηκαν.

Σημείωση: κοσμήματα, ρολόγια, πολύτιμα αντικείμενα και σκεύη (από χρυσό ή ασήμι), συλλογές κάθε είδους, μετάλλια, επιταγές, αξιόγραφα, γραμματόσημα, σπάνια βιβλία, έγγραφα κάθε είδους, χειρόγραφα και αυτόγραφα δεν ασφαλίζονται εκτός αν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά με ρητό όρο στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Επίσης οι πίνακες ζωγραφικής, τα έργα τέχνης, αντίκες, φωτογραφικές μηχανές και κάμερες, αθλητικός εξοπλισμός, χαλιά, μουσικά όργανα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κλπ θα πρέπει να περιγράφονται επακριβώς -μάρκα, μοντέλο, αξία αντικειμένου- στην αίτηση ασφάλισης για να συμπεριληφθούν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αν δεν περιγράφονται συνήθως οι ασφαλιστικές εταιρίες τα καλύπτουν αλλά μέχρι κάποιο ορισμένο ποσό.

Για το περιεχόμενο κατοικίας ο μέσος όρος ασφαλιζόμενης αξίας είναι περίπου 300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασφαλισμένος είναι εκείνος που καθορίζει την ασφαλιζόμενη αξία των περιεχομένων της κατοικίας του.

Καλό θα είναι να γνωρίζετε τί δικαιούστε σε περίπτωση υπασφάλισης κατοικίας. Αν δηλαδή ένα κτίριο ασφαλιστεί σε μικρότερη αξία από την πραγματική αξία ανακατασκευής (όπως αναφέραμε το κόστος ανακατασκευής σήμερα ορίζεται στα 800 ευρώ το τμ), στην περίπτωση ζημιάς λειτουργεί ο αναλογικός όρος. Έστω δηλαδή ότι ένα κτίριο αξίζει 200.000 ευρώ και ασφαλιστεί για 100.000 ευρώ, δηλαδή στο 50% της αξίας του, και συμβεί ζημιά ύψους 50.000 ευρώ, ο δικαιούχος θα εισπράξει 25.000 ευρώ από την ασφαλιστική εταιρεία (το 50% της συνολικής ζημιάς).

Ένα άλλο σημείο που παίζει ρόλο στην ασφάλεια της κατοικίας είναι το είδος κατασκευής. Διαφορετικά ασφαλίζεται μια προκάτ κατοικία και διαφορετικά ένα σπίτι κατασκευασμένο από μπετόν αρμέ.

Η ασφάλεια για «φυσικές καταστροφές» καλύπτει ζημιές που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα: πλημμύρα, χιόνι, παγετό, καταιγίδα κλπ. Καλύπτονται ζημιές σε κλειστούς ή στεγασμένους χώρους. Για την είσπραξη αποζημίωσης είναι απαραίτητη η έκθεση πραγματογνώμονα.

Για σεισμό ασφαλίζονται οι κατοικίες που έχουν κτισθεί μετά το 1960 (που ισχύει ο αντισεισμικός κανονισμός) και δεν έχουν υποστεί ζημιές από προηγούμενο σεισμό.

Σε περίπτωση που η κατοικία βρίσκεται σε πολυκατοικία, ο ασφαλιζόμενος θα πρέπει να καλύψει τη συμμετοχή του και επί των κοινόχρηστων χώρων και του οικοπέδου, ώστε σε περίπτωση κατάρρευσης της πολυκατοικίας να μπορεί να συμμετάσχει στο νέο κτίριο που θα ανεγερθεί
 
 
.


πηγη: capital gr

Bottom Ad [Post Page]