Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Το θαύμα και το τραύμα

Νίκος Παπαδογιάννης - Ο Νίκος Παπαδογιάννης αναλύει το ντέρμπι του Φαλήρου στο blog του στο gazzetta.gr και απορεί πώς άφησε ο Ολυμπιακός ένα βέβαιο νοκ-άουτ να γίνει αναιμική νίκη στα σημεία .


O άνθρωπος που φιλοτέχνησε το μικρό θαύμα του αποψινού Ολυμπιακού ήταν ο πρώτος που κλώτσησε τη γεμάτη νέκταρ καρδάρα.

Οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν το ντέρμπι και απέκτησαν σοβαρό προβάδισμα εν όψει των πλέι-οφ, αλλά έχασαν τη διαφορά που θα τους εξασφάλιζε σε περίπτωση στραβοπατήματος και, εν πάση περιπτώσει, χρειάστηκε ένα χαμόγελο της τύχης για να αρχειοθετήσει ένα δικό του, κατάδικό του, ντέρμπι.

Ο Μάικ Μπατίστ ακούμπησε ελάχιστα με το παπούτσι του τη γραμμή του τριπόντου στο σουτ της παρ ολίγον ισοφάρισης, όσο πατάει η γάτα, ίσα ίσα για να τον πιάσουν οι κάμερες της ΕΡΤ και (κυρίως) το βλέμμα του διαιτητή Αναστόπουλου.

Πώς θα δικαιολογούσε τα αδικαιολόγητα ο Ντούσαν Ιβκοβιτς εάν έχανε αυτό το ματς;

Στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη Πέμπτη, ο Ολυμπιακός άφησε να ξεγλιστρήσει από τα δάχτυλά του διαφορά 11 πόντων σε 2,5 λεπτά. Απόψε, απέναντι στον Παναθηναϊκό, επέτρεψε να εξανεμιστεί παρά τρίχα- το +18 του 34ου λεπτού.

Στάθηκε τυχερός και στις δύο περιπτώσεις και γέμισε τις τσέπες του με ροζ φύλλα, λάφυρα ανεκτίμητης αξίας από τους κρισιμότερους αγώνες της σεζόν. Θα μπορούσε να χάσει τον ένα ή και τους δύο στόχους του μέσα από τα χέρια του. Ηταν θέμα δευτερολέπτων και εκατοστομέτρων.

Στην τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός είχε 3-4 ευκαιρίες για να παραχωρήσει ένα σχετικά ανώδυνο φάουλ και να ματαιώσει την πιθανότητα ισοφάρισης.

Αλλά ο Λο κάθισε και κοίταζε τον μπουρδουκλωμένο Διαμαντίδη, ενώ ο Πρίντεζης άφησε τον Μπατίστ να σουτάρει στο μηδέν από τα όρια του τριπόντου. Έγκλημα χωρίς τιμωρία!

Νωρίτερα, είδαμε τον Ολυμπιακό να τροφοδοτεί σε αλλεπάλληλες κρίσιμες επαναφορές τον Κάιλ Χάινς, λες και ο Αμερικανός έχει ποσοστό 90% από τη γραμμή. Οι 3 χαμένες βολές του Χάινς στο τελευταίο δίλεπτο ήταν ενέσεις οξυγόνου για τον Παναθηναϊκό, όπως και η αδυναμία του να μαρκάρει το Βουγιούκα.

Εξίσου εύκολα νικούσε (από θέση 4 ) ο Περπέρογλου τον βραδυκίνητο Άντιτς. Στο σχήμα που δρομολόγησε την ανατροπή, ο Στράτος έπαιζε ελεύθερο ρόλο δίπλα στους Καλάθη, Γιασικέβιτσιους, Σάτο, Βουγιούκα.

Οι Διαμαντίδης, Μπατίστ επιστρατεύτηκαν μόνο για το φινάλε και πέτυχαν τα καλάθια που κόντεψαν να στείλουν το ντέρμπι στην παράταση. Η χαλαρή άμυνα του Ολυμπιακού πάνω στον ηγέτη των πρασίνων στο τελικό σπριντ προσθέτει άλλο ένα ερωτηματικό στα ουκ ολίγα του τελευταίου πενταλέπτου.

Στο πρόσωπο του ψύχραιμου Κώστα Σλούκα (4/4 βολές στο φινάλε), ο Ολυμπιακός βρήκε έναν παίκτη ικανό να προστατεύσει τα κεκτημένα 33 λεπτών. Ο Σπανούλης είχε εγκλωβιστεί στην αντίπαλη άμυνα και στη δική του επιθυμία να γίνει ήρωας, ενώ ο Πρίντεζης κοιτούσε ξεχασμένος από τον πάγκο. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς παρ΄ολίγον να κλέψει το ματς με αντάρτικο της τελευταίας στιγμής.

Όμως, ο Ολυμπιακός είχε στις τάξεις του τον MVPτης βραδιάς. Θα ήταν άδικο να φύγει από το ΣΕΦ μελαγχολικός ο Βαγγέλης Μάντζαρης.

Από τις πρώτες φάσεις του ντέρμπι, έβγαλε το Διαμαντιδη από τα νερά του και ταυτόχρονα τελείωσε τις φάσεις που βρήκε στο δρόμο του, με βροντερά τρίποντα και θράσος χιλίων καρδιναλίων. Όταν ο Παναθηναϊκός πλησίασε σε 44-40, ο Μάντζαρης κράτησε τον Ολυμπιακό ψύχραιμο και αισιόδοξο με διπλό χτύπημα από τα 6μ75. Σπανιότατα εκνευρίζεται τόσο ο Διαμαντίδης από τη ροή ενός αγώνα και τα δική του αδυναμία να αλλάξει τα δεδομένα. O μικρός δεν τον άφησε να πάρει ανάσα.

Επί 32-33 λεπτά, ο ρόλος του πρωταγωνιστή ανήκε στον απίστευτα καλό Ολυμπιακό, ο οποίος μάλιστα έπαιξε μπάσκετ όμορφο και θεαματικό. Δεν ήταν μαγική εικόνα το +19, αλλά προϊόν προσήλωσης, μελέτης, ετοιμότητας, οίστρου και πολυφωνίας. Αθόρυβα και απαλλαγμένοι από τα δυσβάσταχτα θέλω της κερκίδας, ο Ίβκοβιτς και οι παίκτες του έφτιαξαν σιγά σιγά μία καταπληκτική ομάδα, όχι χρυσοποίκιλτη σαν την αντίστοιχη της προηγούμενης τριετίας, αλλά σοβαρή, ελκυστική, γεμάτη νιάτα και ελληνοπρεπή.

Ενώ όμως ο αποψινός Ολυμπιακός έμοιαζε έτοιμη να αρχειοθετήσει θριαμβευτικά την παρτίδα με νοκ-άουτ, υποχρεώθηκε να περιμένει εναγωνίως την ετυμηγορία των κριτών και του αλάθητου τηλεοπτικού φακού. Την κέρδισε, αλλά την κέρδισε στα σημεία, αφήνοντας να του ξεφύγει η διαφορά. Την Τετάρτη, θα πάει στη Ρόδο όχι για τουρισμό αλλά για υποχρεωτικό διπλό. Το ντέρμπι των θαυμάτων κόντεψε να γίνει ντέρμπι των τραυμάτων

Bottom Ad [Post Page]