Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Ο κόσμος σήμερα δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, όπου οι μηχανές θα είναι σε θέση να κάνουν πολλά από τα επαγγέλματα των ανθρώπων και μάλιστα καλύτερα από αυτούς...


 Είναι ένα μέλλον που υπόσχεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και φθηνότερες υπηρεσίες, δηλαδή την ανατροπή του τομέα της εργασίας και την εκτίναξη της ανεργίας.
Δημιουργείται έτσι μια ανησυχητική ερώτηση για όλους μας. Πότε θα μπορέσει ένα ρομπότ να κάνει τη δουλειά μου; Ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, αλλά μερικοί από τους κορυφαίους ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο προσπαθούν να τη βρουν.
Η Κάτια Γκρέις, ερευνητική συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο «Future of Humanity» του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και οι συνεργάτες της, έχουν μιλήσει με 352 επιστήμονες και συνέταξαν τις απαντήσεις τους σε προβλέψεις σχετικά με το πόσο καιρό μπορεί να χρειαστεί για να αντικαταστήσουν τα ρομπότ τους ανθρώπους σε διάφορα καθήκοντα.

Ειδικότερα, για την πραγματοποίηση της έρευνας ήρθαν σε επαφή με τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της μηχανικής μάθησης, μεταξύ των οποίων ο Yann LeCun, διευθυντής της μελέτης τεχνητής νοημοσύνης στο Facebook, ο Mustafa Suleyman από το DeepMind της Google και ο Zoubin Ghahramani του εργαστηρίου Uber.

Τα καλά νέα, σύμφωνα με το BBC είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς θα είμαστε ασφαλείς στις δουλειές μας για πολλά χρόνια ακόμα. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι υπάρχει 50% πιθανότητα τα ρομπότ να είναι σε θέση να αναλάβουν όλες τις ανθρώπινες θέσεις εργασίας σε 120 χρόνια.

«Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις ήταν η συνολική καθυστέρηση των προβλέψεων. Αναμέναμε με όλη αυτή την τεχνολογική πρόοδο και τις συνεχείς συζητήσεις με τους κορυφαίους ερευνητές να κάναμε τις εκτιμήσεις μας νωρίτερα», ανέφερε η Γρέις.

Οι φόβοι που ελοχεύουν για την αύξηση της ανεργίας σίγουρα δεν έχουν περάσει απαρατήρητοι. Η έρευνα έδειξε ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν να διπλώνουν τα ρούχα της μπουγάδας μέχρι το 2021. Ωστόσο, όσοι ασχολούνται με την ρομποτική στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια έχουν ήδη δημιουργήσει ένα ρομπότ που μπορεί να διπλώνει τις πετσέτες, τα τζιν και τα μπλουζάκια. Βεβαία, το ρομπότ χρειάστηκε σχεδόν 19 λεπτά για να πάρει, να ελέγξει  και να διπλώσει μία πετσέτα το 2010, αλλά μέχρι το 2012 κατάφερε να μειώσει το χρόνο σε λιγότερο από εφτά λεπτά. Ωστόσο, παρά την πρόοδο αυτή, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος μέχρι να μπορέσουν τα ρομπότ να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο.

«Είμαι λίγο σκεπτικός σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα που δίνονται που δίνονται στη δημοσιότητα σχετικά με το θέμα. Είναι άλλο πράγμα να καταφέρνεις κάτι στο εργαστήριο και εντελώς διαφορετικό να εμπιστευτείς ένα ρομπότ να σου κάνει μια δουλειά αξιόπιστα στον πραγματικό κόσμο καλύτερα από έναν άνθρωπο», τονίζει ο Jeremy Wyatt, καθηγητής ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Birmingham.

Σημειώνεται, ότι ο χειρισμός των αντικειμένων και η κατανόηση της χρήσης τους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον είναι μια απίστευτα πολύπλοκη δουλειά για ένα ρομπότ. Οι πιο αυτοματοποιημένες εργασίες ίσως είναι πιο εύκολο να διεξαχθούν από τα ρομπότ. Για παράδειγμα οι μηχανές θα μπορούσαν να «οδηγούν» αυτόματα αυτοκίνητα και να κάνουν μικρές παραδόσεις - delivery αντικειμένων μέχρι το 2031, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ωστόσο, θέσεις εξυπηρέτησης πελατών σε πολυκαταστήματα, που απαιτούν πιο σύνθετες επικοινωνιακές και φυσικές δυνατότητες, μάλλον θα είναι αδύνατο να καλυφθούν από αυτά.




Βέβαια, η ταχύτατη ανάπτυξη των διαδικτυακών αγορών που γίνεται με μορφή αλγορίθμων και είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένη, πιθανότατα να ανοίξει... θέσεις εργασίας για τα ρομπότ πολύ πιο γρήγορα απ' όσο πιστεύουμε, σύμφωνα με τον Wyatt.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δυσκολότερες θέσεις που θα μπορούσαν να εργαστούν τα ρομπότ, θα ήταν αυτές που χρειάζονται διαισθητική λήψη αποφάσεων, σύνθετα φυσικά περιβάλλοντα ή αφηρημένη σκέψη. Ενδεικτικά οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι τα ρομπότ δεν θα μπορούν να εργαστούν στη χειρουργική μέχρι το 2053, ενώ θα μπορούσε να πάρει 43 χρόνια έως ότου να γράφουν άρθρα για τα διάφορα επιστημονικά περιοδικά. Η Google εκπαιδεύει ήδη το ρομπότ της στη συγγραφή μυθιστορημάτων και ειδησεογραφικών άρθρων, ακόμα κι αν δε βγάζουν κανένα νόημα. Επιπλέον, υπάρχει ήδη το έργο της Automated Insights, το οποίο έχει δημιουργήσει αλγόριθμους που μοιράζουν εκατομμύρια ειδήσεις στο διαδίκτυο για εταιρίες όπως το Reuters και το Associated Press.

Ο Adam Smith, διευθύνων σύμβουλος της Automated Insights, λέει ότι η τεχνολογία αυτή έχει ως στόχο να συμπληρώσει και όχι να αντικαταστήσει την ανθρώπινη τεχνογνωσία. «Η αυτοματοποιημένη δημοσιογραφία δημιουργεί περιεχόμενο που δεν υπήρχε πριν, αλλά οι άνθρωποι πρέπει ακόμα να προσθέσουν τον προσωπικό τους χαρακτήρα σε αυτές τις ιστορίες», υποστηρίζει.

Η Γκέις από τη μεριά της πιστεύει ότι η έρευνα πρέπει να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση ότι ο κόσμος βρίσκεται στην αιχμή μιας ριζικής αλλαγής. «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν καθήκοντα που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και δε θα ήταν ικανή να πραγματοποιήσει η τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά κάποιοι ρόλοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να αντικατασταθούν από μηχανές. Ένας παπάς σε μια εκκλησία για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε ποτέ να αντικατασταθεί από ένα ρομπότ, γιατί πάντα θα θέλουμε να είναι ένα πρόσωπο», κατέληξε η Γκρέις.






Πηγή: -  Posted by Anexartitos.Ta.Neα

Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 
 Δημοσίευση σχολίου  
  Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.
. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]