Καθημερινά κάνουμε χρήση πολλών συμβόλων ή τα βλέπουμε παντού μπροστά μας, ωστόσο η προέλευσή τους και η αρχική σημασία τους, μας είναι άγνωστες...
Να, λοιπόν, οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από επτά από τα πιο γνωστά σύμβολα παγκοσμίως:
Το ampersand (&)
Το συγκεκριμένο σύμβολο αντιπροσωπεύει την λατινική λέξη et, η οποία στα αγγλικά είναι το "and" (και). Η σύνδεση έγινε αρχικά στην αρχαία Ρώμη από τον προσωπικό γραμματέα του Κικέρωνα, Τίρο, ο οποίος για να επιταχύνει το γράψιμο δημιούργησε ένα σύστημα συντμήσεων, που έγινε γνωστό ως "σημειώσεις Τιρόνιαν".
Αιώνες αργότερα, το ampersand έγινε πολύ δημοφιλές στην Ευρώπη και την Αμερική, τόσο ώστε για αρκετό καιρό να συμπεριλαμβάνεται στο αγγλικό αλφάβητο. Η παράλειψη του έγινε σταδιακά, αρχής γενομένης από τις αρχές του 20ου αιώνα.
Η λέξη ampersand είναι σύντμηση της φράσης And per se and, την οποία οι εκπαιδευτικοί συνήθιζαν να λένε μετά από ανάγνωση του αλφαβήτου από το Α ως το Ζ. Με τον καιρό, τα γράμματα Ε και Τ συγχωνεύτηκαν στο σύμβολο που χρησιμοποιούμε σήμερα.
Η καρδιά
Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι το σχήμα της ανθρώπινης καρδιάς έχει μικρή ομοιότητα με το σύμβολό της, για το οποίο υπάρχουν διάφορες θεωρίες.
Σύμφωνα με μία εξ αυτών, όταν οι κύκνοι φλερτάρουν πλησιάζουν ο ένας τον άλλο στη μέση μιας λίμνης και δημιουργούν ένα σχήμα, παρόμοιο με το σύμβολο της καρδιάς. Σε πολλούς πολιτισμούς, τα πουλιά αυτά αντιπροσωπεύουν την αγάπη, την πίστη και την αφοσίωση εξαιτίας του γεγονότος ότι τα ζευγάρια των κύκνων μένουν μαζί για όλη τους τη ζωή.
Άλλη θεωρία αναφέρει ότι το εν λόγω σύμβολο αντιπροσώπευε αρχικά το θηλυκό στοιχείο και πιο συγκεκριμένα την γυναικεία λεκάνη ενώ άλλοι εκτιμούν ότι πρόκειται για φύλλο κισσού.
Οι αρχαίοι Έλληνες, στα βάζα που απεικόνιζαν τον Διόνυσο, σχεδίαζαν φύλλα κισσού.
Το σύμβολο Bluetooth
Τον 10ο αιώνα, βασιλιάς στη Δανία ήταν ο Χάραλντ Μπλάταντ, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για την ένωση των δανικών φυλών σε ένα ενιαίο βασίλειο. Ο Χάραλντ αποκαλούνταν συχνά "Bluetooth" λόγω του ότι του άρεσαν ιδιαίτερα τα βατόμουρα και πάντα τα δόντια του είχαν μια μπλε απόχρωση.
Η τεχνολογία Bluetooth σχεδιάστηκε για την σύνδεση πολλών συσκευών σε ένα ενιαίο δίκτυο. Το σύμβολο που αντιπροσωπεύει αυτή την τεχνολογία είναι ένας συνδυασμός δύο σκανδιναβικών ρούνων (αρχαίο αλφαβητικό σύστημα): Hagall" (ή "Hagalaz") το οποίο αντιστοιχεί στο λατινικό Χ και "Bjarkan", που αντιστοιχεί στο λατινικό Β. Αυτοί οι δύο ρούνοι διαμορφώνουν το αρχικά του ονόματος του Χάραλντ Μπλάταντ.
Να σημειωθεί ότι ένα Bluetooth πρώτης γενιάς είχε χρώμα μπλε και έμοιαζε με δόντι.
Το σύμβολο της Ιατρικής
Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά το σύμβολο της Ιατρικής (ένα ραβδί με φτερά και δύο φίδια), υιοθετήθηκε αρχικά κατά λάθος. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ερμής κρατούσε το κηρύκειο, το οποίο ήταν ακριβώς όπως το ιατρικό σύμβολο. Το κηρύκειο είχε τη δύναμη να σταματά οποιαδήποτε διαφωνία και να συμφιλιώνει τους εχθρούς αλλά δεν είχε καμία σχέση με την ιατρική.
Η αλήθεια είναι ότι, πριν από 100 και πλέον χρόνια, Αμερικανοί στρατιωτικοί γιατροί "μπέρδεψαν" το κηρύκειο με την ράβδο του Ασκληπιού, του θεού της Υγείας και της Ιατρικής, η οποία φαινόταν παρόμοια, ωστόσο δεν είχε φτερά και είχε μόνο ένα φίδι.
Το σύμβολο του Power On
Το συγκεκριμένο σύμβολο υπάρχει σε σχεδόν κάθε συσκευή αλλά λίγοι γνωρίζουν την προέλευσή του. Από τη δεκαετία του 1940, οι μηχανικοί χρησιμοποιούσαν ένα δυαδικό σύστημα για τους διακόπτες ανοίγματος και κλεισίματος των συσκευών. Το 1 σήμαινε "on" και το 0 "off".
Στις επόμενες δεκαετίες, μετασχηματίστηκε σε ένα σημάδι που αποτελείται από έναν κύκλο (0) και μια κάθετη γραμμή (1).
Το σύμβολο της Ειρήνης
O εν λόγω σύμβολο δημιουργήθηκε το 1958 κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών κατά της χρήσης των πυρηνικών όπλων. Είναι ένας συνδυασμός των σημάτων σηματοφόρων για τα γράμματα Ν και D, τα οποία σημαίνουν "Πυρηνικός Αφοπλισμός".
Στο αλφάβητο των σηματοφόρων το γράμμα Ν διαβιβάζεται με το κράτημα δύο σημαιών σε σχήμα V και το γράμμα D με το κράτημα μιας σημαίας να δείχνει ευθεία πάνω και μιας άλλης προς τα κάτω. Ο συνδυασμός αυτών των δύο σημάτων αποτελεί το σύμβολο της Ειρήνης.
Η χειρονομία OK
Οι περισσότεροι ερμηνεύουν αυτή την χειρονομία με τις λέξεις "εντάξει" ή "οκ". Παρ' όλα αυτά, δεν θεωρείται παντού ως κάθε θετικό. Για παράδειγμα, στη Γαλλία η χειρονομία δείχνει ότι το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται είναι ένα μηδέν, ένα τίποτα.
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευσή της. Σύμφωνα με μία εξ αυτών, δημιουργήθηκε ως οπτικό συμπλήρωμα στη σύντμηση του "Old Kinderhook, NY", την γενέτειρα πόλη του 8ου προέδρου των ΗΠΑ, Μάρτιν βαν Μπούρεν. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Βαν Μπούρεν είχε υιοθετήσει ένα ψευδώνυμο, το οποίο ακουγόταν σαν τα πρώτα γράμματα της γενέτειράς του.
Το σύνθημα της εκστρατείας του ήταν "Old Kinderhook is O. K." και οι αφίσες απεικόνιζαν ένα πρόσωπο που έκανε την χειρονομία ΟΚ.
Σύμφωνα με άλλη θεωρία, ο 7ος πρόεδρος των ΗΠΑ Άντριου Τζάκσον χρησιμοποιούσε αυτή την κίνηση στο τέλος κάθε απόφασής του. Συχνά έγραφε "All correct" ή απλά την σύντμηση ΟΚ. Άλλη θεωρία αναφέρει ότι η εν λόγω χειρονομία δεν είναι τίποτα άλλο, εκτός από μούντρα, μια τελετουργία του βουδισμού και του ινδουισμού. Το συγκεκριμένο σημάδι συμβολίζει την μάθηση, με πολλά βουδιστικά έργα τέχνης να απεικονίζουν τον Βούδα να κάνει αυτή την χειρονομία.
Κάντε μας like στο facebook
Πηγή: - Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου