Την τουρκική κοινότητα δυτικής Θράκης την εκπροσώπησαν εκεί η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) και ο Σύλλογος επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD)...
Από την ABTTF ήταν εκεί ο Αϊκούτ Γκαρίπογλου από το γραφείο της ABTTF στις Βρυξέλλες και από τον BTAYTD τα μέλη του Περβιν Χαϊρουλλάχ και Αλή Χουσείνογλου-βοηθός κοσμήτορα. Στην σύνοδο της Βαρσοβίας ABTTF και BTAYTD, έθεσαν τα σε βάρος της τουρκικής κοινότητας δυτικής Θράκης μέτρα διακρίσεων και ζητώντας λύση στα θέματα της τουρκικής κοινότητας, παρέθεσαν τα σχετικά αιτήματα.
Η ABTTF σε συνεδρίαση που έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου σχετικά με την ανεκτικότητα και τις διακρίσεις, ανέφερε πως δεν αναγνωρίζεται η εθνική ταυτότητα της τουρκικής κοινότητας δυτικής Θράκης και ασκεί διακρίσεις στα πεδία της εκπαίδευσης και της θρησκείας. Η ABTTF ανέφερε πως ο στόχος του νόμου των 240 ιμάμηδων είναι η διαμέσου της θρησκείας αύξηση του κρατικού ελέγχου πάνω στους Τούρκους της δυτικής Θράκης, ενώ περιέγραψε και τις ελλείψεις σε δίγλωσσα νηπιαγωγεία όπως και άλλα θέματα στην εκπαίδευση.
Την ίδια μέρα σε συνεδρίαση που έγινε μετά το μεσημέρι, τον λόγο πήρε πάλι η ABTTF, ανέφερε πως με κρατικό χέρι αφαιρέθηκε το εγγυημένο από διεθνείς συνθήκες δικαίωμα των Τούρκων της δυτικής Θράκης να εκλέγουν τον θρησκευτικό τους ηγέτη και εξέφρασε την αντίθεση της στο προεδρικό διάταγμα που αναδιαρθρώνει τις μουφτείες, διότι όπως είπε με το διάταγμα αυτό, η λειτουργία των (διορισμένων) μουφτειών =, περνά εξ ολοκλήρου στον κρατικό έλεγχο.
……………….
Οι εκπρόσωποι του BTAYTD Περβίν Χαϊρουλλάχχ και Αλή Χουσείνογλου , περιέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης σχετικά με την αναγνώριση της τουρκικής εθνικής ταυτότητας, το μουφτειακό, τα βακούφια, στην παιδεία και στα αδικήματα μίσους. Η Ελλάδα σε κάθε συνεδρία έκανε χρήση του δικαιώματος απάντησης, απέρριψε την ύπαρξη τουρκικής μειονότητας στην δυτική Θράκη και είπε πως στην Θράκη υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα. Η Ελλάδα σχετικά με την υπόθεση της ΤΕΞ, είπε πως η απόφαση του Εφετείου Θράκης δεν έχει πάει ακόμη στον Άρειο Πάγο . Σχετικά με το μουφτειακό, η Ελλάδα ανέφερε πως ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο είναι σύμφωνος με τις διεθνείς συνθήκες και υποστήριξε πως με τον νέο νόμο τα δικαιώματα της μειονότητας στην θρησκευτική ελευθερία ενδυναμώνονται. Η Ελλάδα επανέλαβε την επίσημη κρατική θέση και απέρριψε την κριτική που έκαναν με τις παρουσιάσεις τους η ABTTF και ο BTAYTD.
https://www.abttf.org/html/index.php?link=detay&id=5863&grup=4&l=tr&arsiv=0
14/9/2018
Σχ: Αμφότερες οι δύο αυτές οργανώσεις έχουν στενές σχέσεις και κοινούς στόχους με το τουρκικό κράτος. Τώρα ποιοί πληρώνουν τις δαπάνες για να πάνε και να παραστούνε εκεί, ε φανταζόμαστε, δεν περιμένετε από εμάς να σας το πούμε. Κάτι αξιοσημείωτο επίσης είναι το πόσο ¨προσωπικό μαγαζί ¨ έχει καταστήσει την ABTTF o πρόεδρος της ο Χαλίτ Χαμπίπογλου.
Σε προηγούμενα δελτία τύπου που αφορούσαν δράσεις στις οποίες ήταν παρών ο Χαμπίπογλου, μέσα σε ένα κείμενο μιας σελίδας αναφερόταν 4-5 φορές φράση ¨ο πρόεδρος της ΑBTTF Χαλίτ Χαμπιπογλου¨. Τώρα που ομιλητής ήταν αυτό ο πρωτοεμφανιζόμενος υπάλληλος της ABTTF ο Γκαρίπογλου, το όνομα του αναφέρεται μόνο μια φορά, ενώ σε ολες τις περιπτώσεις εντός του κειμένου αναφέρεται η φράση ¨Η ABTTF δήλωσε…¨. Προφανώς ο Χαμπίπογλου θέλει να ακούγεται μόνο το δικό του όνομα…
Για την κ. Περβίν Χαϊρουλλάχ τα έχουμε γράψει πολλές φορές.. Εδώ και χρόνια είναι η μόνιμη ¨εισαγγελέας¨ σε βάρος της Ελλάδας στα διεθνή φόρα. Πως βιοπορίζεται δεν γνωρίζουμε.
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!
Κάντε μας like στο facebook
Πηγή: http://tourkikanea.gr/2018/09 - Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου