Ένα σκληρό και αιματηρό επεισόδιο της Βρετανικής και Ελληνικής ιστορίας που κάθε έλληνας νιώθει στο πετσί του – με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την πλευρά που υποστηρίζει – το οποίο όμως παραμένει κατά ένα περίεργο τρόπο ανείπωτο στην Βρετανία, ίσως από ντροπή, ίσως από την αλαζονεία της έλλειψης ενδιαφέροντος...
Αυτό το κομμάτι της ιστορίας είναι άγνωστο στους εκατομμύρια Βρετανούς που απολαμβάνουν τις ελληνικές αρχαιότητες ή χορεύουν στο στυλ του Mamma Mia! στις ντίσκο των νησιών.
Κεντρικό χαρακτηριστικό των Δεκεμβριανών ήταν η σφοδρότητα των συγκρούσεων και η αγριότητα εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Ο αριθμός των νεκρών δεν μπορεί να υπολογιστεί με απόλυτη ακρίβεια.
Φιλικές προς το ΕΑΜ πηγές υπολογίζουν ότι Πολιτοφυλακή και ΕΛΑΣ εκτέλεσαν περίπου 6.000 αμάχους και αιχμαλώτους (Έλληνες και σε κάποιες περιπτώσεις Βρετανούς), ενώ οι κυβερνητικές και βρετανικές δυνάμεις περίπου 2.000. Ως προς τους ομήρους, οι Έλληνες της Αντίστασης παραδέχονται ότι συνέλαβαν χιλιάδες. Οι Βρετανοί και οι κυβερνητικές δυνάμεις συνέλαβαν από την πλευρά τους 13.000 μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου και του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.
Σύμφωνα με έκδοση του Γ.Ε.Σ-ΔΙΣ (Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού) οι εκτελεσθέντες αιχμάλωτοι και άμαχοι από τους Έλληνες ανέρχονται σε 46.985.
Ιατροδικαστικές εκθέσεις της εποχής, ανταποκρίσεις Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων (ακόμη και εκτελεστών) και χιλιάδες μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων, συνηγορούν σε ένα πραγματικά πολύ μεγάλο νούμερο, που κατά ορισμένους προσεγγίζει αυτό του Δ.Ι.Σ(Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού).
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν χιλιάδες μαρτυρίες για εν ψυχρώ εκτελέσεις μελών του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου και αιχμάλωτων του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ιδιαίτερα όταν η πλάστιγγα της νίκης άρχισε να γέρνει προς την κυβερνητική και βρετανική πλευρά.
Αν ισχύουν πάντως αυτοί οι αριθμοί, τότε μιλάμε για μια άνευ προηγουμένου ανθρωποσφαγή....
Ως ένδειξη της πρωτοφανούς αιματοχυσίας γίνεται σύγκριση με τα πεδία μάχης του ελληνοαλβανικού μετώπου του ’40.
Εκεί οι νεκροί και αγνοούμενοι αξιωματικοί και οπλίτες του Ελληνικού Στρατού ανέρχονται σε 17.578! Πάνω από 50.000 πατριώτες επίσης, εκτελέστηκαν την περίοδο της κατοχής.
Αυτοί όμως έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα άνω των τριών χρόνων, ενώ εκείνοι των Δεκεμβριανών μέσα σε μερικές εβδομάδες.
Αν δεχθούμε, κατά προσέγγιση, τους αριθμούς του ΓΕΣ, τις μαρτυρίες μελών της Αριστεράς και προσθέσουμε τους νεκρούς ενόπλους των δύο πλευρών, τότε μιλάμε για πάνω από 1.000 νεκρούς την ημέρα!
Οι εφιαλτικοί αυτοί αριθμοί κατατάσσουν τη Μάχη των Αθηνών σε μια από τις πιο πολύνεκρες στην παγκόσμια ιστορία....
Η πλευρά του ΕΑΜ αποδίδει τους νεκρούς αμάχους σε βρετανική προβοκάτσια.
Ισχυρίζονται ότι οι Βρετανοί, αφού συγκέντρωναν νεκρούς Ε.Λ.Α.Σ.ίτες και πολίτες, τους μετέφεραν σε συγκεκριμένες περιοχές, τους ακρωτηρίαζαν και τους παραμόρφωναν παρουσιάζοντας μετά τα πτώματα ως «φρικώδη έργα των κομμουνιστών».
Πάντως, ο Νίκος Ζαχαριάδης, κατά τις εργασίες της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ (Ιούνιος 1945) ανέφερε: «Αγριότητες έγιναν κατά τον Δεκέμβρη και τέτοιες έκαμαν και μέλη του Κόμματος που ήταν είτε προβοκάτορες, είτε ανάξια να είναι μέλη του...»
H «Μάχη των Αθηνών» Ο Ακήρυχτος αυτός πόλεμος που στην πορεία ονομάστηκε εμφύλιος, ήταν ένα προϊόν που ακολούθησε μετά από την «Συμφωνία των ποσοστών» («Percentages agreement») η οποια ήταν μία συμφωνία μεταξύ του Ιωσήφ Στάλιν (Ρωσίας) και του Ουίνστον Τσώρτσιλ (Αγγλίας H.B) σχετικά με τη διαίρεση της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε σφαίρες επιρροής.
Άρα βάση αυτής της συμφωνίας η Αγγλία είχε δικαιώματα στη Ελλάδα κατά ποσοστό 90%.
«Η απώλεια της ιστορικής μνήμης σημαίνει απώλεια της ικανότητας να κατανοήσουμε το παρόν και να προβλέψουμε το μέλλον».
πηγή φωτογραφιών: wikipedia
Ένα αντίγραφο της μυστικής συμφωνίας του Τσώρτσιλ με τον Στάλιν.
Άγγλοι στρατιώτες στη Ακρόπολη, ξέροντας ότι οι Έλληνες δεν θα χτυπήσουν το ιερό για αυτούς σημείο.
Άγγλοι στρατιώτες πυροβολούσουν άμαχους στους δρόμους της Αθήνας
Η επόμενη ημέρα, στην κηδεία των 28 θυμάτων
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!
Κάντε μας like στο facebook
Πηγή: greekworldhistory, www.dw.com, www.mixanitouxronou.gr/dekemvriana, tvxs.gr ,
πηγή φωτογραφιών: wikipedia
Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου