Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

 
Διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Αθήνας και Τουρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη  με αφορμή τις ανακοινώσεις για την αιγιαλίτιδα ζώνη...


 'Φωτιές'' στο Αιγαίο άναψαν οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος μπορεί μεν να παραιτήθηκε αλλά όπως φαίνεται άφησε το στίγμα του.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου, έκανε λόγο για την υλοποίηση μιας σημαντικής πολιτικής, «της επέκτασης της κυριαρχίας της χώρας, και συγκεκριμένα της αιγιαλίτιδας σε 12 ναυτικά μίλια, για πρώτη φορά έπειτα από 70 χρόνια.

Άμεσα και με τρόπο κατηγορηματικό απάντησε η Τουρκία κάνοντας λόγω για casus belli, σε περίπτωση που η Ελλάδα επιχειρήσει την επέκταση της αιγιαλίτιδας.

«Δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανεκτικότητα στα βήματα που δεν υπάρχει διμερής συμφωνία για το Αιγαίο, όπου οι δύο χώρες έχουν αντικριστές ακτές. Η πολιτική προειδοποίηση που εμπεριέχει η δήλωση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 σε αυτό το πλαίσιο διατηρεί ακόμα και σήμερα την ισχύ της. Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας σχετικά με αυτό το θέμα έχουν προωθηθεί και στον πρέσβη της Ελλάδος στην Άγκυρα» αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Άγκυρα με αυτόν τον τρόπο βάζει στοπ στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.


«Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια» δήλωσε άλλωστε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα τότε ισχύει η απειλή πολέμου (casus belli, απάντησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δηλώνοντας ότι η απόφαση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα

.«Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει» επισημαίνει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς. 

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να μην προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα αλλά με κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή η αιγιαλίτιδα ζώνη, ενώ σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, κάνει λόγω για υποχώρηση της ελληνικής πλευράς όσον αφορά την επέκταση σε 12 μίλια.
Σύσκεψη με το βλέμμα στραμμένο στην αιγιαλίτιδα 

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Ειδικότερα, αποφασίστηκε να εξεταστεί πώς θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας, ενώ θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση. 


Όπως σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μην προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. 

O πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.

 Ακόμα, επισημαίνεται πως έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση CRETA ανέφερε εν τω μεταξύ χθες, ότι εκείνος απλώς ετοίμασε τα Προεδρικά Διατάγματα για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνηςκαι δεν υλοποίησε την επέκταση. Οσον αφορά στο κατά πόσον η ανακοίνωση ήταν βιαστική (υπενθυμίζεται ότι ο κ.Κοτζιάς ανακοίνωσε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο κατά την τελετή παράδοσης του ΥΠΕΞ στον κ.Τσίπρα) ο πρώην υπουργός απάντησε ότι δεν χρειαζόταν να ενημερωθεί η Βουλή και ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα ενημερωθούν "όταν έρθει η ώρα"





https://www.facebook.com/Anexsartitos/
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!


Κάντε μας like στο facebook  




 Πηγή:  
www.dikaiologitika.gr    Posted by Anexartitos.Ta.Neα



Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 
 Δημοσίευση σχολίου  
  Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.


. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]