Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

 
Η Μακεδονία είναι ελληνική; Θα μπορούμε να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο στο μέλλον ή θα θεωρείται… αλυτρωτικό, όπως μας είπε ο κ. Φίλης; Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού θα ισχύει για μας; Τι θα είμαστε όσοι λέμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και πρωτεύουσα της...


 Μακεδονίας είναι η Θεσσαλονίκη; Ακροδεξιοί και διεθνείς τρομοκράτες; Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι… 


Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Αρχαία Μακεδονία ήταν μία και ήταν ελληνική. Τα βασίλειο της Αρχαίας Μακεδονίας βρίσκεται στα όρια που βρίσκεται σήμερα και η ελληνική Μακεδονία. Δεν υπήρχε ούτε μία σπιθαμή αυτής της γης στην σημερινή FYROM.

Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δημιουργήθηκε το βιλαέτι της Μακεδονίας που το 1913 μοιράστηκε με την συνθήκη του Βουκουρεστίου κατά 51% στην Ελλάδα, 31% στην Σερβία και 18% στην Βουλγαρία.

Το 2018, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας αποφασίζει να συμφωνήσει με τους γείτονές μας να ονομάσουν το κράτος τους Βόρεια Μακεδονία. Εφόσον οι άνθρωποι δεν διεκδικούν μερίδιο της αρχαίας μας κληρονομιάς και ο προσδιορισμός είναι γεωγραφικός και μόνο, τότε αυτή θα μπορούσε να είναι η βάση μιας λύσης. Η διαφορά μας με τον κ. Τσίπρα είναι ότι η Ελλάδα έσπευσε να τους αναγνωρίσει ιδιότητες που τους μετατρέπουν από πολίτες της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας σε ένα έθνος με το όνομα Μακεδόνες!

Μας λένε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το όνομα Μακεδονία και εμείς. Τους ευχαριστούμε για την γενναιοδωρία τους. Το ερώτημα είναι αν οι Έλληνες Μακεδόνες θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι είναι Μακεδόνες! Προχτές ο κ. Τσίπρας δεν αντέδρασε, δεν κούνησε καν το φρύδι του όταν ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε σε Μακεδόνες και Έλληνες! Δεν είπε Βορειομακεδόνες και Έλληνες της Μακεδονίας. Αυτό θα ήταν μία ένδειξη καλής θέλησης. Μία ένδειξη ότι έρχονται ως φίλοι να λύσουμε τις παρεξηγήσεις της Ιστορίας. Αλλά δεν έγινε έτσι.

Και τι φοβόμαστε; Την μικροσκοπική Βόρεια Μακεδονία; Δεν υπάρχει κάποιος που να πιστεύει στα σοβαρά ότι η εθνική μας ασφάλεια μπορεί να απειληθεί από το κράτος του κ. Ζάεφ. Θα ήταν λάθος να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο. Αλλά και ανιστόρητο να αγνοήσει την επιρροή των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή και την χρησιμοποίηση των λαών της στο παρελθόν για δικός του όφελος. Αυτό που φοβόμαστε, λοιπόν, είναι πιθανά θέματα που μπορεί να εγείρει στο μέλλον η βιασύνη και η γενναιοδωρία να αναγνωρίσει η Ελλάδα ένα Μακεδονικό έθνος στα βόρεια σύνορα της δικής μας Μακεδονίας. Σε αντίθεση με την Βουλγαρία που ποτέ δεν αναγνώρισε Μακεδονικό έθνος και Μακεδονική γλώσσα.

Η επίλυση των «διαφορών» μας με τα Σκόπια είναι κάτι που θα έπρεπε να συμβεί. Αλλά όχι με αυτούς τους όρους. Δεν ζήτησε κανείς την ταπείνωση των βόρειων γειτόνων μας. Αλλά δεν υπήρχε λόγος να τους δοθούν γλώσσα και ταυτότητα. Δεν υπήρχε λόγος να ταπεινωθούν οι Έλληνες Μακεδόνες. Διότι, η Μακεδονία είναι ελληνική. Η Μακεδονία του Αλέξανδρου. Η Μακεδονία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπήρξε μία πολυεθνική επαρχία με κατοίκους Έλληνες, Σλάβους, Τούρκους, Εβραίους, Ρομά, Βλάχους. Δεν υπήρξε σε αυτή Μακεδονικό έθνος.

Η Μακεδονία είναι ελληνική και πρωτεύουσά της είναι η Θεσσαλονίκη. Αλήθεια, σας μοιάζει αυτό αλυτρωτικό;

Θανάσης Μαυρίδης






Macedonia country profile /www.bbc.com


1913 - Ottoman rule in Europe ends after five centuries. Macedonia is partitioned between Serbia, Bulgaria and Greece. What is now independent Macedonia is incorporated into Serbia.


1914 - First World War. Macedonia is occupied by Bulgaria.


1918-19 - Macedonia becomes part of Serbia again. The Kingdom of Serbs, Croats and Slovenes is founded, and is renamed Yugoslavia in 1929.


1945 - Establishment of Yugoslav socialist federation, comprising six republics, including Macedonia.


1980s - Rise of nationalism among federation's constituent republics.


1991 - Declaration of independence. International recognition is slow because Greece objects to the use of the name Macedonia, the same as one of its own provinces.


2001 - Uprising by ethnic Albanians. Rebel militia engages in skirmishes which bring country to brink of civil war. Peace deal involves greater recognition of Albanian rights in exchange for rebel pledge to lay down arms.


2018 October - Referendum to change country's name to North Macedonia declared invalid due to low turnout. 

Approval would have opened way for Greece to stop blocking Macedonia's bid to join EU and Nato, under a June 2018 agreement.


https://www.facebook.com/Anexsartitos/
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!


Κάντε μας like στο facebook  




 Πηγή: 
   https://www.liberal.gr/arthro/209155/apopsi, https://www.bbc.com/news/world-europe-17550407  Posted by Anexartitos.Ta.Neα



Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 
 Δημοσίευση σχολίου  
  Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.


. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]