Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην Κρήτη όπου ένα μωρό μόλις 9 μηνών έχασε τη ζωή του από πνιγμονή που προήλθε λόγω κατάποσης αντικειμένου, οι παιδίατροι υπενθυμίζουν όσα πρέπει να ξέρουν όλοι οι γονείς...
Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς ότι κάτι δεν πάει καλά είναι:
Δυσκολία στην κατάποσηΈντονη έκκριση σάλιου (σιελόρροια)Δεν θέλει να φάειΤάση για έμετοΈμετοςΣυριγμός (βράσιμο στο στήθος σαν σφύριγμα)Αλλαγές στη συμπεριφορά, γίνεται λίγο επιθετικόΑίσθηση ότι ένα ξένο σώμα έχει κολλήσει στο λαιμό.
Αντιμετώπιση
Ανεξάρτητα από τα συμπτώματα, κάποια ξένα σώματα απαιτούν άμεση ιατρική διερεύνηση και ακτινογραφία αμέσως μετά από την κατάποση. Αυτά είναι: οξύαιχμα αντικείμενα, νομίσματα, μπαταρίες, μαγνήτες και δηλητηριώδη αντικείμενα. Αν το ξένο σώμα βρίσκεται στον οισοφάγο, συνιστάται η ενδοσκοπική απομάκρυνση.
Αν το μωρό στραβοκαταπιεί το γάλα του, σφίγγεται, πνίγεται, βήχει, βγάζει γάλα από τη μύτη, κοκκινίζει ή μελανιάζει, μην τρομάζετε. Είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλά μωρά. Αν δεν επανέλθει από μόνο του σε μερικά δευτερόλεπτα και πραγματικά δυσκολεύεται, πιάστε το από τους αστραγάλους και κρεμάστε το ανάποδα, ακριβώς όπως το κρατά ο μαιευτήρας την ώρα που γεννιέται.
Έτσι λόγω βαρύτητας, τα υγρά που βρίσκονται στην αναπνευστική οδό κυλάνε προς τα έξω.
Αν το μωρό σας είναι μεγαλύτερο των 6 μηνών και αρχίσει ξαφνικά να βήχει συνεχώς, να πνίγεται και να μην μπορεί να αναπνεύσει, χρειάζεται να επέμβετε αμέσως, αλλά μη χάσετε την ψυχραιμία σας!
Στα παιδιά μεγαλύτερα του ενός έτους
Τοποθετήστε το παιδί στα γόνατά σας με την πλάτη του προς το στήθος σας. Βάλτε το αριστερό σας χέρι στην πλάτη του. Κάντε το δεξί σας χέρι γροθιά, με τον αντίχειρα μέσα, ακουμπήστε το κάτω από το στέρνο (και πάνω από τον αφαλό) και πιέστε απότομα βαθιά και προς τα πάνω 3-4 φορές.
Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να κάνετε το χειρισμό Heimlich
Σταθείτε πίσω από το παιδί, τυλίξτε τα χέρια σας γύρω από τη μέση του ενώνοντας τις παλάμες σας για να δημιουργήσετε μια ζώνη πίεσης πάνω από τον αφαλό. Πιέζετε δυνατά προς το σώμα σας και προς τα πάνω.
Αν με τις παραπάνω πρώτες βοήθειες δεν καταφέρετε να βγάλετε το ξένο σώμα, καλέστε αμέσως ό,τι υπολογίζετε ότι εξασφαλίζει την ταχύτερη ιατρική παρέμβαση (π.χ. πρώτες βοήθειες).
Αν το ξένο σώμα βγει, το παιδί αναπνέει κανονικά, αλλά εξακολουθεί να βήχει και να πνίγεται, επικοινωνήστε με τον/την παιδίατρό σας για περισσότερες οδηγίες.
Για να μη συμβεί το κακό… καλό είναι οι γονείς:
να απομακρύνουν τα πολύ μικρά αντικείμενα (π.χ. κουμπιά, χάντρες), αλλά και ξηρούς καρπούς από παιδιά μικρά.να μη δίνουν σε μικρά παιδιά παιχνίδια που περιέχουν μικρά εξαρτήματα.να αποφεύγουν να αφήνουν το μωράκι ανάσκελα στο κρεβάτι, διότι ο κίνδυνος εισρόφησης από εμετό είναι μεγάλος.
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!
Κάντε μας like στο facebook
πηγή: Λαυρέντης Νεκτάριος - healthreport.gr
_ Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου