Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

 
Στις 8 Φεβρουαρίου 1833, μετά την εγκαθίδρυση της μοναρχίας του Όθωνος, μια νέα νομισματική μονάδα, η δραχμή, αντικατέστησε το φοίνικα, το πρώτο νόμισμα της νεότερης Ελλάδας, που είχε κοπεί στην Αίγινα το 1828 από την κυβέρνηση Καποδίστρια...


 και έφερε παράσταση του ομώνυμου πτηνού.


Στις 8 Φεβρουαρίου 1833, μετά την εγκαθίδρυση της μοναρχίας του Όθωνος, μια νέα νομισματική μονάδα, η δραχμή, αντικατέστησε το φοίνικα, το πρώτο νόμισμα της νεότερης Ελλάδας, που είχε κοπεί στην Αίγινα το 1828 από την κυβέρνηση Καποδίστρια και έφερε παράσταση του ομώνυμου πτηνού.

Ο αργυρός φοίνικας του Καποδίστρια δεν είχε καταφέρει να επικρατήσει λόγω των δημοσιονομικών δυσχερειών που αντιμετώπιζε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, ενώ είχε δεχτεί ουσιαστικά τη χαριστική βολή όταν δολοφονήθηκε ο κυβερνήτης, το Σεπτέμβριο του 1831.




Η αργυρή δραχμή του Όθωνος, όνομα ενός νομίσματος της αρχαίας Αθήνας, άρχισε να επιβάλλεται σταδιακά στις εγχώριες συναλλαγές, ενώ το 1841, ύστερα από πολυετείς προσπάθειες, ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα, η οποία απέκτησε βαθμιαία μονοπώλιο επί του εκδοτικού προνομίου της δραχμής. 

Τον επόμενο αιώνα, η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία άρχισε να λειτουργεί το Μάιο του 1928 συνεπεία του Πρωτοκόλλου της Γενεύης της 15ης Σεπτεμβρίου 1927, ανέλαβε το εκδοτικό προνόμιο από την Εθνική Τράπεζα και ήταν εκείνη πλέον που εξέδιδε τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα δραχμών που κυκλοφορούσαν ως νόμιμο χρήμα στην Ελλάδα, μέχρι την εισαγωγή των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων ευρώ, την 1η Ιανουαρίου 2002. 
 
Το Πρωτόκολλο της Γενεύης καθόρισε, επίσης, το περιεχόμενο της δραχμής σε χρυσό και όρισε ότι η δραχμή θα ακολουθούσε τον Κανόνα Χρυσού – Συναλλάγματος.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2002 τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα δραχμών έπαψαν να αποτελούν νόμιμο χρήμα και αντικαταστάθηκαν από τα  τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ.













https://www.facebook.com/Anexsartitos/
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!


Κάντε μας like στο facebook  




 Πηγή:      
Posted by Anexartitos.Ta.Neα



Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 
 Δημοσίευση σχολίου  
  Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]