Ελέγχους σε δάνεια «τύπου Πολάκη» που δόθηκαν από την Attica Bank ξεκινούν άμεσα - Ο ρόλος της κυβέρνησης στις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας, ο Καλογρίτσας και η προσπάθεια ελέγχου που ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε...
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια πανίσχυρη τράπεζα που διαχειριζόταν κατά κύριο λόγο τα λεφτά των μηχανικών. Εύρωστη τράπεζα η οποία είχε ως βασικό μέτοχο το ταμείο των μηχανικών, το ΤΣΜΕΔΕ και όπου οι καταθέσεις ήταν ανθηρές, ειδικά την εποχή της οικοδομικής έκρηξης και του real estate στην Ελλάδα. Τα χρόνια πέρασαν, η κρίση ήρθε, η κακοδιαχείριση εμφανίστηκε, τα «κουρέματα» λόγω μνημονίων διέλυσαν τα πάντα.
Όμως, η Attica Bank, ως μη συστημική τράπεζα, δηλαδή που δεν ελεγχόταν από την ΕΚΤ, τον SSM και τους δανειστές κατ’ επέκταση, ήταν… πολύφερνη νύφη για την Πρώτη Φορά Αριστερά.
Δημόσια ή κατ’ ιδίαν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να αποκτήσουν τον έλεγχο της τράπεζας με σκοπό να εξυπηρετούν δικούς τους επιχειρηματίες (και πολιτικούς) αλλά κυρίως για να την καταστήσουν «ναυαρχίδα» μιας αλυσίδας τραπεζών που θα είχε… αφεντικό στο Μαξίμου. Μην ξεχνάμε τις διακηρύξεις του Γιάννη Δραγασάκη για ένα ισχυρό δίκτυο συνεταιριστικών τραπεζών, σε μια περίοδο που οι συγκεκριμένες τράπεζες ήταν χρεοκοπημένες.
Και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε το παράλληλο τραπεζικό σύστημα που σχεδίαζε το 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης (κατ’ εντολή Μαξίμου) ώστε να γίνονται οι συναλλαγές σε περίπτωση που η χώρα οδηγούταν εκτός ευρώ.
Η νέα διοίκηση και η έφοδος στον Στουρνάρα
Η Attica Bank δεν πέρασε ποτέ στον απόλυτο έλεγχο του Μεγάρου Μαξίμου επειδή ο διοικητής της ΤτΕ. Γιάννης Στουρνάρας, δεν τους το επέτρεψε.Να θυμηθούμε μόνο ότι την ημέρα που «παιζόταν» το όνομα που θα αναλάμβανε επικεφαλής της τράπεζας, και που η κυβέρνηση προωθούσε δικούς της ανθρώπους. Ηταν Σεπτέμβριος του 2016 και ανακοινώθηκε ότι η βούληση του ΤΣΜΕΔΕ (δηλαδή της κυβέρνησης) ήταν να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος ο Τάκης Ρουμελιώτης και πρόεδρος ο κ. Σαπουντζόγλου.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τη Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος. Την ίδια ημέρα, όλως τυχαίως στο σπίτι του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, εισβάλλει η Οικονομική Αστυνομία για να ελέγξει τη σύζυγό του. Εντελώς τυχαία, πριν από τους οικονομικούς εισαγγελείς βρίσκονται στο σπίτι του Στουρνάρα κάμερες γνωστών εκδοτών και δημοσιογράφων που ξημεροβραδιάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τελικώς το δίδυμο της κυβέρνησης δεν περνά κι επιλέγεται μια συμβιβαστική πρόταση με τον Θ. Πανταλάκη νέο CEO και τον Τ. Ρουμελιώτη ως πρόεδρο κι επί της ουσίας τοποτηρητή της κυβέρνησης.
Ο Σπίρτζης, ο Καλογρίτσας και οι κουμπαριές
Από το 2015 και μετά, ωστόσο, η τράπεζα χρησιμοποιούταν κατά καιρούς από την κυβέρνηση για να πετύχει σκοπούς που δεν μπορούσε μέσω των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που ήταν υπό διαρκή έλεγχο από ΤτΕ και δανειστές. Αλλωστε, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν και συνεχίζει να είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με προσβάσεις στην Attica Bank και… κουμπάρος του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα.Αυτό δε σημαίνει ότι και προ ΣΥΡΙΖΑ, προ του 2015 δηλαδή, δεν υπήρξαν σκιές γύρω από τις χρηματοδοτήσεις που έκανε η Attica Bank. Όμως, ακόμη και τότε ένα σύστημα που σήμερα είναι στην εξουσία μπορούσε να παρεμβαίνει και να επηρεάζει αποφάσεις της τράπεζας. Ας είναι καλά το ΤΕΕ εκείνης της εποχής…
Μόλις πριν από λίγες ημέρες ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τα δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι προκλήθηκε ζημία στην περιουσία της τράπεζας από πέντε δάνεια συνολικού ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ, την περίοδο από το 2011 ως το 2015.
Τα δάνεια αυτά ότι χορηγήθηκαν στις εμπλεκόμενες εταιρείες, οι οποίες είχαν χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο και με μηδενική ή μερική εξασφάλιση.
Δύο περιπτώσεις δανείων σε εταιρίες αρχειοθετήθηκαν καθώς οι εμπλεκόμενοι είχαν αποπληρώσει ολοσχερώς τα χρέη τους.
Η έρευνα είχε ξεκινήσει μετά από πόρισμα και μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είχε διαπιστώσει συστηματική χορήγηση των επίμαχων επισφαλών δανείων από την Τράπεζα Αττικής. Η ΤτΕ δηλαδή αποκάλυψε ένα «πάρτι» χορηγήσεων με αδιαφανείς διαδικασίες και διαβλητούς όρους. Αλλωστε, η Τράπεζα της Ελλάδος στις αρχές του 2017 είχε καταθέσει μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας της να διερευνήσει «την τέλεση ενδεχομένως αξιόποινων πράξεων».
Το μεγάλο πάρτι
Στο πλαίσιο του ελέγχου που έγινε εξετάστηκαν δειγματοληπτικά δάνεια που είχαν χορηγηθεί από την Αττικής σε 37 δανειολήπτες. Μεταξύ των ευρημάτων καταγράφονται τα εξής:– συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση,
– έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης
– και χρηματοδότηση «ημετέρων» για να συμμετάσχουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου(ΑΜΚ) προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος της τράπεζας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας κατασκευαστικής που θεωρείται εξαιρετικά φιλική προς την σημερινή κυβέρνηση, η οποία το 2015 πήρε το 39 δάνεια από την Τράπεζα Αττικής με εξασφαλίσεις «υποσχετικές» έργων αλλά και «χαριστικά» επιτόκια. Η εν λόγω εταιρεία όπως σημειώνεται συμμετείχε και στην ΑΜΚ της Αττικής με 14.295.627,30 ευρώ. Και μιλάμε ασφαλώς για την εταιρεία «Τοξότης» του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος ήταν φιλικά διακείμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε στενές σχέσεις με στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Χρ. Σπίρτζης, που είναι κουμπάρος του, ο Νίκος Παππάς, αλλά και ο έτερος κουμπάρος, μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος.
Όταν ξέσπασε το 2016 ο πόλεμος κυβέρνησης – ΤτΕ για το ποιος θα ελέγξει την Attica Bank, ο Χρ. Σπίρτζης κατηγορούσε τον Γ. Στουρνάρα για πλημμελή έλεγχο στις χορηγήσεις των δανείων για να απαντήσουν πηγές της κεντρικής τράπεζας ότι από το 2011 έως το 2015 – διάστημα στο οποίο ο Χρήστος Καλογρίτσας φέρεται να πήρε δάνεια άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ από την Attica Bank – ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ και ήλεγχε το ΤΣΜΕΔΕ, τον βασικό μέτοχο της Τράπεζας Αττικής. Και ο νοών νοήτω.
Απίστευτα δάνεια για την «Τοξότης»
Από τα στοιχεία του πορίσματος προέκυψε ότι η «Τοξότης» πήρε 39 δάνεια από την τράπεζα Αττικής, από το 2015 και μετά, με επιτόκιο που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και κάτω από το κόστος της τράπεζας.Το πρώτο από αυτά, ομολογιακό δάνειο αξίας 11 εκατ. ευρώ, δόθηκε τον Ιανουάριο του 2015, λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ευνοϊκούς (οπισθοβαρείς) όρους αποπληρωμής.
Τον Απρίλιο του 2015 το πιστωτικό όριο της «Τοξότης» αυξήθηκε από 10 εκατ. ευρώ σε 50 εκατ. ευρώ και στις 14 Μαΐου του 2015 στα 100 εκατ. ευρώ.
Γενικώς, το πόρισμα της ΤτΕ αναφέρει πως συνολικά ο κ. Καλογρίτσας έχει λάβει δάνεια ύψους 127, 6 εκατ. ευρώ.
Από το 2011 έως το 2014 οι επιχειρήσεις του κ. Καλογρίτσα έλαβαν δάνεια 55 εκατ. ευρώ, το 2015, 50 εκατ. ευρώ, ενώ εντός του 2016 μόνο έλαβαν 22,6 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τα αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια σε δάνειο ύψους 14,5 εκατ. ευρώ δόθηκε στην εταιρεία με επιτόκιο μόλις 2,6%, δηλαδή με απόκλιση 9,24% από το επιτόκιο που αντιστοιχούσε (11,84%) στην πιστοληπτική διαβάθμιση G της εταιρείας.
Και φυσικά δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι το φθινόπωρο του 2016 διεξήχθη ο διαγωνισμός – παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες, εμπνεύσεως Νίκου Παππά. Την τελευταία στιγμή κατέθεσε την εγγυητική επιστολή και η εταιρεία του Χρ. Καλογρίτσα. Εγγυητική που δόθηκε… από την Attica Bank με ενέχυρο τα… βοσκοτόπια της Ιθάκης.
Syriza Bank
Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν στην παλαιά διοίκηση της τράπεζας αφορούσαν σε δάνεια που χορηγήθηκαν σε συνολικά 7 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και την «Τοξότης» του κ. Καλογρίτσα αλλά και άλλων μεγαλόσχημων επιχειρηματιών που είναι τελευταία φιλικά διακείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ.Από το 2015 και μετά πάντως στην τράπεζα έμεινε η… ρετσινιά ότι πρόκειται για μια τράπεζα που εξυπηρετεί τους «κολλητούς» της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Αν και οι έλεγχοι από τότε ήταν ιδιαίτερα αυστηροί, είναι δεδομένο ότι πάντα θα «ξέφευγαν» από την εποπτεία δάνεια της τάξης των 100 χιλιάδων ευρώ, όπως αυτό που δόθηκε στον Παύλο Πολάκη.
Αλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της Attica Bank ή… Syriza Bank, όπως πλέον την είχαν ονομάσει από την αξιωματική αντιπολίτευση, είχαν αγνοήσει εντολές των ελεγκτών της ΤτΕ να μη χορηγούν δάνεια των 100 χιλ. ευρώ και πάνω χωρίς να ενημερώνεται η κεντρική τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος καλεί τώρα την τράπεζα να της δώσει όλα τα στοιχεία για τα δάνεια… τύπου Πολάκη που δόθηκαν, σε ποιους δόθηκαν και με ποιους όρους.
Ενδεχομένως εκεί να υπάρξουν κι άλλες εκπλήξεις. Και να πέσουν κεφάλια.
Κάποιοι, μάλιστα που γνωρίζουν καλά τα τραπεζικά παρασκήνια θυμίζουν ότι τον περασμένο Νοέμβριο αποκαλύφθηκε ο πρωτοφανής στα ελληνικά χρονικά τσακωμός δύο τραπεζιτών. Ο πρόεδρος της Attica Bank, Τ. Ρουμελιώτης και ο διευθύνων σύμβουλος, Θ. Πανταλάκης, πλακώθηκαν στο ξύλο, με μπουνιές και κλωτσιές, για άγνωστους λόγους.
Οι φήμες οργιάζουν ότι αυτό έγινε γιατί ο ένας ήθελε να χορηγηθούν δάνεια σε «δικούς του», είτε πολιτικούς, είτε επιχειρηματίες, είτε εκδότες οι οποίοι καθημερινά προσκυνούν το Μέγαρο Μαξίμου.
Μήπως ένα από αυτά τα δάνεια ήταν και του Πολάκη και γι’ αυτό συνέβη ο ξυλοδαρμός μέσα στα γραφεία της Attica Bank;
Κάντε μας like στο facebook
Πηγή: https://www.in.gr/2019/02/18/politics/ Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου