Μπορεί να κάνει η τεχνολογία λιγότερο επικίνδυνο το κάπνισμα; Μη βιάζεστε...προειδοποιεί η ιατρική!
Είναι η ίδια συζήτηση που θα παρακολουθήσετε να επαναλαμβάνεται σε αμέτρητες παρέες, πάνω από ένα καφέ το πρωί, πάνω από ένα ποτό το βράδυ,...ή μετά από ένα καλό γεύμα:
- «Καπνίζω ακόμα, ναι, αλλά θέλω να το μειώσω...»
Υπάρχει και ελαφρώς διαφορετική εκδοχή:
- «Καπνίζω ακόμα, αλλά λιγότερο... Μου λείπει μερικές φορές μετά το φαγητό, αλλά θα το κόψω...»
Εσχάτως, ορισμένοι από τους καπνιστές κρατούν ένα επιπλέον αξεσουάρ μαζί τους (για παράδειγμα, μία συσκευή θέρμανσης καπνού ή μία συσκευή ατμίσματος) και ο διάλογος σε αυτή την περίπτωση διαφοροποιείται:
«Εκοψα το τσιγάρο και πέρασα στο iqos... Μυρίζει λιγότερο και δεν έχει πίσσα»
Είναι η επιχειρηματολογία που έχει ακούσει ο καπνιστής, όταν πέρασε από ένα κατάστημα για να αγοράσει την συσκευή θέρμανσης καπνού, ή όταν επηρεάστηκε από ένα φιλικό/συγγενικό πρόσωπο, ώστε να υιοθετήσει τη νέα συνήθεια.
Αντικαρκινική Εταιρεία: Σε 5-10 χρόνια θα ξέρουμε ακριβώς τον κίνδυνο από τα νέα καπνικά προϊόντα
Σε μία προσπάθεια να αποτυπωθεί η πραγματικότητα μέσα από αριθμούς - δηλαδή μέσα από αδιαμφισβήτητα στοιχεία - το πρώτο εμπόδιο που συναντά κανείς είναι η έλλειψη μίας ολοκληρωμένης επιδημιολογικής μελέτης για τα νέα καπνικά προϊόντα. Είναι η μοναδική διαπίστωση, ίσως, στην οποία συμπίπτουν οι διεθνείς οργανισμοί, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, γιατροί στους οποίους απευθυνθήκαμε, αλλά και οι ειδικοί της καπνοβιομηχανίας σε ολόκληρο τον κόσμο.Νικόλαος Κορδιολής: Χρειαζόμαστε επιδημιολογική μελέτη και κλινικές έρευνες. Κλινικές έρευνες λένε ότι κάνουν και οι ίδιες οι καπνοβιομηχανίες, αλλά εγώ δεν ξέρω πού τις αναθέτουν και πως τις κάνουν... Πρέπει να διεξαχθούν κλινικές έρευνες από ανεξάρτητους φορείς - πανεπιστήμια, εργαστήρια
Άπαντες
συμφωνούν, ότι απαιτούνται περισσότερα χρόνια - ενδεχομένως μία
δεκαετία από σήμερα - ώστε να καταγραφεί ένα μεγάλο δείγμα χρηστών
συσκευής θέρμανσης (αντί καύσης) καπνού και να διαπιστωθεί το πραγματικό
αποτέλεσμα στην υγεία τους. Είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να έχει
γίνει, αφού τα προϊόντα αυτά δεν υπήρχαν, ούτε καν σε πειραματική μορφή
τις προηγούμενες δεκαετίες.
Ο Νικόλαος Κορδιολής, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Νευροχειρουργός, τ. Δ/ντής Νευροχειρουργικής Κλινικής & Ιατρείου Πόνου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», είναι ένας από τους ανθρώπους που έχουν ταυτισθεί με τον αγώνα για την ενημέρωση των Ελλήνων γύρω από το κάπνισμα, αλλά και την εφαρμογή της νομοθεσίας. Ο ίδιος δηλώνει στην HuffPost ότι είναι μία προσπάθεια που δεν τελειώνει ποτέ - γιατί ποτέ δεν εφαρμόστηκε πραγματικά ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους...
O Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Νικόλαος Κορδιολής.
Ο Νικόλαος Κορδιολής, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Νευροχειρουργός, τ. Δ/ντής Νευροχειρουργικής Κλινικής & Ιατρείου Πόνου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», είναι ένας από τους ανθρώπους που έχουν ταυτισθεί με τον αγώνα για την ενημέρωση των Ελλήνων γύρω από το κάπνισμα, αλλά και την εφαρμογή της νομοθεσίας. Ο ίδιος δηλώνει στην HuffPost ότι είναι μία προσπάθεια που δεν τελειώνει ποτέ - γιατί ποτέ δεν εφαρμόστηκε πραγματικά ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους...
O Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Νικόλαος Κορδιολής.
Νικόλαος Κορδιολής, Γ.Γ. Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας
«Πόσα χρόνια κάναμε για να διαπιστώσουμε ότι το κάπνισμα προκαλεί βλάβες; 500 χρόνια! Πόσα στοιχεία και υποψίες επιβεβαιώσαμε από το 1950 μέχρι το 1970 μέσα σε 20 χρόνια; Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατασκευάστηκε μετά το 2010. Θέλουμε, λοιπόν, το λιγότερο 5 με 10 χρόνια ακόμα για να επιβεβαιώσουμε τις συγκεκριμένες βλαπτικές επιδράσεις του. Χρειαζόμαστε ταυτόχρονα επιδημιολογική μελέτη και κλινικές έρευνες. Κλινικές έρευνες λένε ότι κάνουν και οι ίδιες οι καπνοβιομηχανίες, αλλά εγώ δεν ξέρω πού τις αναθέτουν και πως τις κάνουν. Πρέπει να διεξαχθούν κλινικές έρευνες από ανεξάρτητους φορείς - πανεπιστήμια, εργαστήρια - ώστε εγώ προσωπικά να πεισθώ. Ως Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία συμμετέχουμε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα τέτοιου είδους. Είναι το πρόγραμμα ”Ευρώπη κατά του Καρκίνου”, μέσα από το οποίο αποδείξαμε την αρνητική επίδραση του παθητικού καπνίσματος. Συγκρίναμε δείγματα από καπνίζοντες και μη καπνίζοτες, οπότε βγάλαμε συμπεράσματα που δεν επιδέχονται της παραμικρής αμφισβήτησης. Ετσι τεκμηριώσαμε οριστικά τον κίνδυνο από το παθητικό κάπνισμα. Ας περιμένουμε μερικά χρόνια ακόμα, ώστε να ελέγξουμε αντίστοιχα τα αποτελέσματα της χρήσης συσκευών θέρμανσης καπνού και του ηλεκτρονικού τσιγάρου.»
Επιχειρώντας συγκρίσεις
Το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί τους καπνιστές, ή τους εν δυνάμει χρήστες συσκευών θέρμανσης καπνού, σχετίζεται με την σύγκριση της βλάβης που προκαλείται σε κάθε περίπτωση. Ο Γεώργιος Γκουμάς, καρδιολόγος και αναπληρωτής διευθυντής στη Β′ Καρδιολογική Κλινική της Ευρωκλινικής, είναι από τους γιατρούς που έχουν ασχοληθεί ερευνητικά με την διακοπή του καπνίσματος.Γεώργιος Γκουμάς, καρδιολόγος: Ναι μεν, έχουμε εργαστηριακές μελέτες, που δείχνουν ότι αρκετές ουσίες από αυτές που παράγει το συμβατικό τσιγάρο παράγονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά... υπάρχουν και ορισμένες ουσίες που παράγει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τις οποίες δεν παράγει το συμβατικό.
Eξηγεί όσα γνωρίζουμε και όσα ενδεχομένως αγνοούμε επί του παρόντος για τον κίνδυνο από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, εστιάζοντας πρώτα στις συσκευές που λειτουργούν με γλυκερίνη:
«Ξέρουμε πολλά πράγματα για τις
βλάβες που προκαλεί το συμβατικό τσιγάρο. Αυτό είναι τεκμηριωμένο εδώ
και πάρα πολλά χρόνια, με μελέτες σε βασικό επίπεδο, αλλά με
επιδημιολογικές μελέτες. Οι επιδημιολογικές έχουν ένα πλεονέκτημα, ότι
είναι πάρα πολύ αξιόπιστες - κι έχουν ένα μειονέκτημα, ότι θέλουν πάρα
πολλά χρόνια για να βγάλουν αποτελέσματα. Τουλάχιστον 10-15 χρόνια.
Είναι ένα εύλογο διάστημα για να καταλήξει κάποιος σε αξιόπιστο
αποτέλεσμα. Τέτοιες μελέτες δεν έχουμε στη διάθεσή μας για το
ηλεκτρονικό τσιγάρο. Εκεί υπάρχει πρόβλημα. Γιατί ναι μεν, έχουμε
εργαστηριακές μελέτες, που δείχνουν ότι αρκετές ουσίες από αυτές που
παράγει το συμβατικό τσιγάρο παράγονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες από
το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Γιατί υπάρχουν και
ορισμένες ουσίες που παράγει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τις οποίες δεν
παράγει το συμβατικό. Για παράδειγμα η φυτική γλυκερόλη μετατρέπεται
κατά την παραγωγή του ατμού σε ουσίες που είναι καρκινογόνες χημικές
ενώσεις - και ορισμένες αυτές εντοπίζονται σε πολύ μεγαλύτερη
συγκέντρωση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, παρά στο συμβατικό. Λοιπόν, ναι οι
περισσότερες ουσίες είναι σε πολύ μικρότερη ποσότητα στο ηλεκτρονικό
τσιγάρο, αλλά υπάρχουν και κάποιες σε μεγαλύτερη...»
HuffPost Greece: Γνωρίζω ότι επιμένετε στον όρο «προϊόντα μειωμένου κινδύνου», όταν μιλάτε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή για ανάλογα προϊόντα, χωρίς καπνό. Ωστόσο, είναι προϊόντα ή συνήθειες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και το αποτέλεσμα είναι, ότι νέοι άνθρωποι - οι οποίοι δεν κάπνισαν ποτέ τσιγάρο στο παρελθόν - προσελκύονται κάνοντας το πρώτο βήμα με αυτό τον τρόπο.
Τομάσο ντι Τζιοβάνι: Τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα πώς το να στραφεί κάποιος αποκλειστικά στο IQOS είναι λιγότερο επιβλαβές από το να συνεχίζει να καπνίζει τσιγάρα. Ωστόσο, ας είμαστε επίσης ξεκάθαροι: τo IQOS δεν είναι risk-free και είναι εθιστικό και ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τους κινδύνους υγείας από το κάπνισμα είναι να το διακόψει τελείως. Δεν θέλουμε οι νέοι να καπνίζουν. Οι επικοινωνίες μας είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην είναι ελκυστικές στους ανηλίκους. Και φροντίζουμε με μεγάλη επιμέλεια να περιορίζουμε την έκθεση και το ενδιαφέρον των ανηλίκων και των μη καπνιστών γενικότερα. Υποστηρίζουμε επίσης κυβερνητικές πρωτοβουλίες οι οποίες ασχολούνται με τη χρήση της νικοτίνης και του καπνού στους ανηλίκους, όπως π.χ μέσα από την απαγόρευση των πωλήσεων.
«Αν εγώ σας πω τώρα, ότι χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό τσιγάρο ή IQOS θα έχετε λιγότερη βλάβη, είναι πολύ πιθανό να πείτε: Α! Τι ωραία...Ξανάνιωσα. Αισθάνομαι καλύτερα. Τώρα τι είναι αυτά τα προϊόντα; Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει ένα υγρό με νικοτίνη στο εσωτερικό του. Mε ένα τρόπο, αυτό (το υγρό) μετατρέπεται σε καπνό που περιέχει νικοτίνη. Και τον εισπνέουμε. Το IQOS ανήκει στην κατηγορία που έχουν ονομάσει ”θερμαινόμενος” καπνός.
Θεωρητικά δεν καίγεται, αλλά πρακτικά καίγεται. Γιατί; Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται σε ένα συμβατικό τσιγάρο είναι 700-800 βαθμοί Κελσίου, στην καύτρα. Σε ένα θερμαινόμενο τσιγάρο, η θερμοκρασία αυτή είναι γύρω στους 300 βαθμούς. Εσείς, όταν κρυώνετε τον χειμώνα, λέτε στην σύζυγό σας να βάλει το καλοριφέρ στους 300 βαθμούς για να ζεσταθείτε λίγο; To νερό βράζει στους 100 βαθμούς. Άρα υπάρχει καύση σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Μελέτες λένε ότι παράγεται και μονοξείδιο του άνθρακα - σε μικρότερη ποσότητα, αλλά παράγεται. Άρα υπάρχει καύση...»
Tαυτόχρονα, οι αντικαρκινικές οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο - και στην Ελλάδα - τονίζουν ότι δικαιολογημένα η νομοθεσία δεν διαχωρίζει το συμβατικό τσιγάρο από το ηλεκτρονικό ή από τις συσκευές θέρμανσης καπνού, επειδή δεν υπάρχει τεκμηρίωση που να γίνεται αποδεκτή ως επαρκής από τους αρμόδιους φορείας για την δημόσια υγεία.
Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Νικόλαος Κορδιολής σημειώνει: «Και στον εφαρμοστικό νόμο της ΕΕ για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αναφέρονται στοιχεία για πιθανές βλάβες που προκαλεί. Το έχει συμπεριλάβει δηλαδή, όπως το συμβατικό τσιγάρο. Και δεν έχω καμία αντίρρηση... έστω να πιστέψω ότι ίσως αποδειχθεί στο μέλλον ότι προκαλεί μικρότερες βλάβες. Αυτό, όμως, εάν το λέμε από τώρα, θα παρασύρουμε τους νέους ανθρώπους να αρχίσει αυτή τη μορφή καπνίσματος. Και αργότερα οτιδήποτε. Εδώ είναι ο μεγάλος κίνδυνος! Το ποσοστό των καπνιστών έχει περιοριστεί στις νεότερες ηλικίες, αλλά δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε.»
Τομάσο ντι Τζιοβάνι: «Η απόρριψη των εναλλακτικών προϊόντων ενθαρρύνει την κατανάλωση τσιγάρων»
Αναζητώντας απαντήσεις σε σχέση ειδικότερα με το θέμα των κλινικών και επιδημιολογικών ερευνών για τις συσκευές θέρμανσης καπνού, που εμφανίζονται ως το ισχυρότερο «νέο προϊόν» στον ανταγωνισμό μεταξύ των καπνοβιομηχανιών, απευθυνθήκαμε στην εταιρεία που παράγει το πλέον εμπορικό. Η ελληνική εταιρεία «Παπαστράτος» μας παρέπεμψε στον Tομάσο ντι Τζιοβάνι, διευθυντή Διεθνούς Επικοινωνίας του πολυεθνικού ομίλου. Εκείνος με τη σειρά του, επικαλείται το ερευνητικό έργο που παράγει η πολυπληθής επιστημονική ομάδα του ομίλου, η οποία απαρτίζεται από τουλάχιστον 400 ειδικούς και επιστήμονες και εδρεύει στο Νεσατέλ της Ελβετίας.HuffPost Greece: Γνωρίζω ότι επιμένετε στον όρο «προϊόντα μειωμένου κινδύνου», όταν μιλάτε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή για ανάλογα προϊόντα, χωρίς καπνό. Ωστόσο, είναι προϊόντα ή συνήθειες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και το αποτέλεσμα είναι, ότι νέοι άνθρωποι - οι οποίοι δεν κάπνισαν ποτέ τσιγάρο στο παρελθόν - προσελκύονται κάνοντας το πρώτο βήμα με αυτό τον τρόπο.
Τομάσο ντι Τζιοβάνι: Τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα πώς το να στραφεί κάποιος αποκλειστικά στο IQOS είναι λιγότερο επιβλαβές από το να συνεχίζει να καπνίζει τσιγάρα. Ωστόσο, ας είμαστε επίσης ξεκάθαροι: τo IQOS δεν είναι risk-free και είναι εθιστικό και ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τους κινδύνους υγείας από το κάπνισμα είναι να το διακόψει τελείως. Δεν θέλουμε οι νέοι να καπνίζουν. Οι επικοινωνίες μας είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην είναι ελκυστικές στους ανηλίκους. Και φροντίζουμε με μεγάλη επιμέλεια να περιορίζουμε την έκθεση και το ενδιαφέρον των ανηλίκων και των μη καπνιστών γενικότερα. Υποστηρίζουμε επίσης κυβερνητικές πρωτοβουλίες οι οποίες ασχολούνται με τη χρήση της νικοτίνης και του καπνού στους ανηλίκους, όπως π.χ μέσα από την απαγόρευση των πωλήσεων.
«Προσοχή! Μην γελιέστε από...εικονικά φάρμακα»
O καρδιολόγος Γιώργος Γκουμάς επισημαίνει ωστόσο, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να «φανταστεί» κάποιος ότι η υγεία του, ή η φυσική του κατάσταση, βελτιώνεται εγκαταλείποντας το τσιγάρο και περνώντας σε μία συσκευή θέρμανσης καπνού.«Αν εγώ σας πω τώρα, ότι χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό τσιγάρο ή IQOS θα έχετε λιγότερη βλάβη, είναι πολύ πιθανό να πείτε: Α! Τι ωραία...Ξανάνιωσα. Αισθάνομαι καλύτερα. Τώρα τι είναι αυτά τα προϊόντα; Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει ένα υγρό με νικοτίνη στο εσωτερικό του. Mε ένα τρόπο, αυτό (το υγρό) μετατρέπεται σε καπνό που περιέχει νικοτίνη. Και τον εισπνέουμε. Το IQOS ανήκει στην κατηγορία που έχουν ονομάσει ”θερμαινόμενος” καπνός.
Θεωρητικά δεν καίγεται, αλλά πρακτικά καίγεται. Γιατί; Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται σε ένα συμβατικό τσιγάρο είναι 700-800 βαθμοί Κελσίου, στην καύτρα. Σε ένα θερμαινόμενο τσιγάρο, η θερμοκρασία αυτή είναι γύρω στους 300 βαθμούς. Εσείς, όταν κρυώνετε τον χειμώνα, λέτε στην σύζυγό σας να βάλει το καλοριφέρ στους 300 βαθμούς για να ζεσταθείτε λίγο; To νερό βράζει στους 100 βαθμούς. Άρα υπάρχει καύση σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Μελέτες λένε ότι παράγεται και μονοξείδιο του άνθρακα - σε μικρότερη ποσότητα, αλλά παράγεται. Άρα υπάρχει καύση...»
Tαυτόχρονα, οι αντικαρκινικές οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο - και στην Ελλάδα - τονίζουν ότι δικαιολογημένα η νομοθεσία δεν διαχωρίζει το συμβατικό τσιγάρο από το ηλεκτρονικό ή από τις συσκευές θέρμανσης καπνού, επειδή δεν υπάρχει τεκμηρίωση που να γίνεται αποδεκτή ως επαρκής από τους αρμόδιους φορείας για την δημόσια υγεία.
Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Νικόλαος Κορδιολής σημειώνει: «Και στον εφαρμοστικό νόμο της ΕΕ για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αναφέρονται στοιχεία για πιθανές βλάβες που προκαλεί. Το έχει συμπεριλάβει δηλαδή, όπως το συμβατικό τσιγάρο. Και δεν έχω καμία αντίρρηση... έστω να πιστέψω ότι ίσως αποδειχθεί στο μέλλον ότι προκαλεί μικρότερες βλάβες. Αυτό, όμως, εάν το λέμε από τώρα, θα παρασύρουμε τους νέους ανθρώπους να αρχίσει αυτή τη μορφή καπνίσματος. Και αργότερα οτιδήποτε. Εδώ είναι ο μεγάλος κίνδυνος! Το ποσοστό των καπνιστών έχει περιοριστεί στις νεότερες ηλικίες, αλλά δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε.»
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!
Κάντε μας like στο facebook
Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/ Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου