Διπλασιάζεται το κόστος αναλήψεων από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, μετά την απόφαση των τραπεζών να «σπάσουν» τις συμφωνίες της ΔΙΑΣ και να εξομοιώσουν τις χρεώσεις για ελληνικές και ξένες κάρτες...
Έως και διπλάσιες προμήθειες θα πληρώνουν οι Έλληνες για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από τα μέσα Ιουλίου.
Η νέα τιμολογιακή πολιτική των ελληνικών τραπεζών έρχεται να εξομοιώσει τις χρεώσεις που επιβαρύνονται οι κάτοχοι ελληνικών καρτών με αυτές που καταβάλλουν από πέρυσι το καλοκαίρι οι τουρίστες, αλλά και όσοι χρησιμοποιούν κάρτες ξένων τραπεζών (π.χ. Revolut, N26) ή κάρτες ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος (π.χ. Viva).
Αυτό που ουσιαστικά κάνουν οι τράπεζες είναι να «σπάσουν» τις διμερείς συμφωνίες της ΔΙΑΣ που κρατούσαν χαμηλά τις χρεώσεις για τη χρήση των ΑΤΜ άλλων τραπεζών για τους πελάτες -στα επίπεδα των 1,20-1,40 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να αναπροσαρμόσουν τις χρεώσεις ΔΙΑΣ στα επίπεδα της χρέωσης DAF (Direct Access Fee), την οποία αποφάσισαν να επιβάλλουν συντονισμένα στους χρήστες ξένων καρτών και καρτών εκτός τραπεζικού συστήματος. Οι χρεώσεις αυτές ανέρχονται σε 2 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, σε 2,5 ευρώ για την Alpha Bank και τη Eurobank και σε 3 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.
Η Πειραιώς έχει ήδη ενσωματώσει την αναπροσαρμογή στον τιμοκατάλογό της, η οποία θα ισχύει από τις 22 Ιουλίου, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν σύντομα και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr. Συγκεκριμένα, η Πειραιώς επιβάλλει χρέωση 3 ευρώ για όσους πελάτες χρησιμοποιούν τα ΑΤΜ της χωρίς να είναι πελάτες της. Επιπλέον, χρεώνει 0,60 λεπτά τους πελάτες της όταν κάνουν χρήση του δικτύου ΑΤΜ άλλων τραπεζών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες της Πειραιώς θα χρεώνονται από 2,60 έως 3,10 ευρώ όταν χρησιμοποιούν ΑΤΜ άλλης ελληνικής τράπεζας.
Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησε το insider.gr εξηγούν ότι η τιμολόγηση αυτής της υπηρεσίας διαφέρει ανά τράπεζα, καθώς διαφέρει και το μέγεθος και η γεωγραφική διάρθρωση του δικτύου ΑΤΜ που συντηρεί η καθεμιά. Η Πειραιώς, για παράδειγμα, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο το οποίο, μάλιστα, είναι εξαπλωμένο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας λόγω της απορρόφησης της Αγροτικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η Πειραιώς διέθετε το 2018 τα διπλάσια ΑΤΜ εκτός καταστημάτων (off-site) στην περιφέρεια από την αμέσως επόμενη τράπεζα (Εθνική), δηλαδή 704 και 345 αντίστοιχα.
«Τα ΑΤΜ συνεπάγονται πολύ υψηλό κόστος για την τράπεζα, ιδίως όταν βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας ή σε σημεία με μικρή κίνηση», εξηγεί στο insider.gr στέλεχος του κλάδου. Το κόστος συντήρησης ενός ΑΤΜ υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ετησίως και το κόστος μπορεί να είναι ακόμη και διπλάσιο για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Σε αυτό περιλαμβάνεται το ενοίκιο (για τα off-site), το κόστος χρηματαποστολής για την τροφοδοσία τους, οι ασφαλιστικές καλύψεις για βανδαλισμούς κ.λπ., καθώς και το κόστος των μετρητών που «κάθονται» στα ΑΤΜ.
Το παρασκήνιο πίσω από την αύξηση των χρεώσεων
Πίσω από τη συντονισμένη ενέργεια των τραπεζών βρίσκεται ένας «σιωπηρός πόλεμος» που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Μάρτιο, όπως αποκάλυψε το insider.gr, μεταξύ των εγχώριων συστημάτων και της Visa. Το διεθνές σύστημα καρτών εξέδωσε οδηγία προς τις ελληνικές τράπεζες να καταργήσουν την προμήθεια DAF που επέβαλαν στους κατόχους ξένων καρτών από το καλοκαίρι του 2018, επικαλούμενη το κοινοτικό δίκαιο περί ίσης μεταχείρισης των Ευρωπαίων πολιτών. Μετά από έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των τραπεζών, αλλά και πιέσεις από τις Fintech όπως είναι η Viva Wallet και η Revolut, οι τράπεζες αποφάσισαν να εξομοιώσουν τις προμήθειες για όλους τους χρήστες καρτών διαφορετικής τράπεζας.
«Δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε δικαστικές διαμάχες για το ζήτημα αυτό και προτιμήσαμε να επιβάλλουμε ίδιες προμήθειες σε όλους», εξηγεί στέλεχος συστημικής τράπεζας. Το ίδιο στέλεχος υπολογίζει ότι οι τράπεζες δεν θα κερδίσουν υψηλότερες προμήθειες από την αύξηση των χρεώσεων, καθώς, μόλις οι πελάτες συνειδητοποιήσουν τον διπλασιασμό της χρέωσης, θα διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ΑΤΜ άλλης τράπεζας και θα… περπατήσουν για να βρουν ΑΤΜ της τράπεζάς τους. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για απομακρυσμένες περιοχές και νησιά, όπου συχνά υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ, ενώ πολλοί έμποροι εξακολουθούν να έχουν «εκτός πρίζας» στο POS.
Τα στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι οι αυξημένες χρεώσεις θα λειτουργήσουν κυρίως ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις τράπεζες με μεγάλο δίκτυο ΑΤΜ -όπως είναι η Πειραιώς, αφού η εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε ΑΤΜ θα αποτελέσει δέλεαρ για τους πελάτες άλλων τραπεζών ώστε να μεταφέρουν τη βασική τραπεζική τους σχέση.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα οι μη συστημικές τράπεζες-δηλαδή οι Fintech που δεν έχουν δικά τους ΑΤΜ όπως είναι η Viva Wallet ή οι ψηφιακές τράπεζες όπως η Praxia Bank που ετοιμάζει το ντεμπούτο της μετά το καλοκαίρι. Οι συνθήκες για τους νέους παίκτες της αγοράς δυσκολεύουν, καθώς θα πρέπει να προσφέρουν λύσεις στους πελάτες τους προκειμένου να μην χρεώνονται τις δυσθεώρητες αυτές προμήθειες για κάθε ανάληψη. «Λύσεις υπάρχουν και η απάντηση θα έρθει από την παροχή ανταγωνιστικής τιμολογιακής υπηρεσίας», διαβεβαιώνει το insider.gr στέλεχος Fintech που δραστηριοποιείται στη χώρα μας.
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!✉️
Πηγή: insider.gr Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου .
- Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
- . Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
- . Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
- . Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
- . Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
- . Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
- . Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
- . Περισσότερα στους όρους χρήσης.
. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου