Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

 
Ο τεχνολογικός Ψυχρός Πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έχει εκθέσει τις αδέξιες προσπάθειες της Ευρώπης να χαράξει μια βολική διπλωματική γραμμή μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων...



Τα ταχύτατα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η ΕΕ δεν θέλει να αντιγράψει τον αποκλεισμό που επέβαλε ο Donald Trump στην κινεζική Huawei Technologies (παρά την απειλή του ότι θα περιορίσει την ανταλλαγή πληροφοριών με τους Βρετανούς εάν δεν συνετιστούν). Αλλά ούτε θέλει να κλείσει τα μάτια στην κινεζική απειλή κατά της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και στις ενδείξεις για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της χώρας. Οι ηγέτες της ηπείρου προσπαθούν να πάρουν το δικό τους κοινό μονοπάτι. Είναι μια ενθαρρυντική φιλοδοξία, αλλά απέχει πολύ από το να πραγματοποιηθεί.


Θα έχουμε μια καλύτερη ιδέα για την πρόοδό τους στα τέλη Ιουνίου, οπότε τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο του έργου ενίσχυσης της ασφάλειας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Στόχος είναι να οριστούν κοινά τεχνικά πρότυπα και να συνεργαστούν οι χώρες για να εντοπίσουν τυχόν αδύναμους κρίκους που θα μπορούσαν να μολύνουν το ευρύτερο σύστημα. Αυτό έχει ως στόχο να θέσει τις βάσεις για μια ενιαία "εργαλειοθήκη" 5G για το μπλοκ μέχρι το τέλος του έτους.


Η ΕΕ ελπίζει ότι με τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου θα έχει την εξουσία να καθορίζει τους όρους του εμπορίου για την τεχνολογία 5G με την Κίνα και δεν θα υποχρεωθεί να αποκλείσει την Huawei από τα υπάρχοντα δίκτυα ή να δυσαρεστήσει τους ίδιους της τους καταναλωτές με τον αποκλεισμό ενός βασικού προμηθευτή.


Δυστυχώς, η ιστορία μάς λέει ότι η Ευρώπη είναι συχνά ανίκανη για τέτοιου είδους συνεργατικές προσπάθειες. Η προθυμία των κρατών μελών της ΕΕ να μοιράζονται μεταξύ τους ευαίσθητες πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας για το σχέδιο 5G. Αυτή η βούληση ήταν μικρή στο παρελθόν και δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα αλλάξει τώρα.


Οι υπηρεσίες πληροφοριών πολλών χωρών - συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ολλανδίας, της Τσεχίας και της Βρετανίας - έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για την Huawei, με διαφορετικές αποχρώσεις κόκκινου χρώματος. Αλλά είναι δύσκολο να αποκτήσουμε μια σαφή εικόνα της απειλής, διότι οι πληροφορίες που προσφέρονται από μεμονωμένα κράτη είναι ανομοιογενείς. Και δεν πρόκειται για έναν πλούσιο καμβά κοινής γνώσης.
https://www.facebook.com/Anexsartitos/



Αυτή η απροθυμία για ανταλλαγή πληροφοριών εδράζεται ενίοτε στο φόβο για το πού θα καταλήξουν αυτές: η Γερμανία είναι μία από τις πολλές χώρες που ανησυχούν για πιθανή ρωσική επιρροή στις μυστικές υπηρεσίες της Αυστρίας, για παράδειγμα. Σε άλλες περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να παραδώσουν πληροφορίες από φόβο μήπως χάσουν τον έλεγχο ή την αυτονομία. Ακόμη και σε περιόδους κρίσης, όπως μετά από μια τρομοκρατική επίθεση, οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας τείνουν να μην εμπιστεύονται τα μεγάλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, σύμφωνα με τον Oldrich Bures, ιδρυτή του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας στην Πράγα.


Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος η τελευταία πρωτοβουλία για την ασφάλεια δικτύων να καταλήξει να μοιάζει με άλλα αξιόλογα πανευρωπαϊκά έργα που συγκρούονται με τα εθνικά συμφέροντα. Αυτά περιλαμβάνουν ένα "Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης" για την καταπολέμηση των fake news και της παραπληροφόρησης στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης που θα ενθάρρυνε τα κράτη μέλη της ΕΕ να μοιράζονται πληροφορίες και να συντονίζουν τις απαντήσεις τους αλλά έτυχε χλιαρής ανταπόκρισης. Η έλλειψη κατάλληλης χρηματοδότησης και πολιτικής βούλησης το κατέστησαν ένα σύστημα "μη ταχύ, μη προειδοποιητικό, μη σύστημα", δήλωσε ένας αξιωματούχος των Βρυξελλών στο Reuters.


Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου της ΕΕ πρόκειται να δει τα κεφάλαια που λαμβάνει από τον ετήσιο προϋπολογισμό και το προσωπικό της να αυξάνονται, αλλά μόνο σε τέσσερα χρόνια από τώρα και ακόμη και τότε στο μετά βίας εντυπωσιακό ποσό των 23 εκατ. ευρώ και στους 125 υπαλλήλους.


Η ανταλλαγή πληροφοριών δεν είναι μαγικό ραβδί για την αντιμετώπιση του κινεζικού προβλήματος με το 5G, φυσικά. Το δίκτυο "Five Eyes" - μια συμμαχία μεταξύ κατασκόπων της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Η.Π.Α. – έχει επίσης διχαστεί με την υπόθεση της Huawei. Και με την κινεζική εταιρεία να προσφέρει στους τηλεπικοινωνιακούς φορείς έκπτωση περίπου 60% στις τιμές σε σύγκρισε με τους πιο κοντινούς ανταγωνιστές της, σύμφωνα με την Washington Post, τα επιχειρηματικά συμφέροντα θα έχουν επίσης το λόγο για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η Huawei.


Αν όμως τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν βρουν τρόπο να εμπιστεύονται το ένα το άλλο, οι προσπάθειές τους να χαράξουν μια ανεξάρτητη πορεία στην σύγκρουση τεχνολογίας ΗΠΑ-Κίνας δείχνουν καταδικασμένες.
 

https://www.facebook.com/Anexsartitos/
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!


✉️ Κάντε μας like στο facebook  




 Πηγή: 
www.capital.gr    Posted by Anexartitos.Ta.Neα



Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 
 Δημοσίευση σχολίου  
  Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.


. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]