Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

 
Το τέρας των Αλκυονίδων, όπως το αποκάλεσε σήμερα Δευτέρα 22/7 ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, χτυπά από τις Αλκυονίδες Νήσους...



Σεισμός - Αττική: Στην ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό Κόλπο αναφέρονται οι σεισμολόγοι. 


 ...Και άλλος σεισμολόγος προειδοποιεί για το ρήγμα των Αλκυονίδων

Συγκεκριμένα, γι' αυτό ακούσαμε να μιλάνε τόσο ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, όσο και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης κ.ά.

Αλκυονίδες: Πού βρίσκεται το ρήγμα

Το τέρας των Αλκυονίδων, όπως το αποκάλεσε σήμερα ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, εντοπίζεται στις Αλκυονίδες Νήσους - κατ' ευφημισμό ονομάζονται και «Καλά Νησιά». Πρόκειται για ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού Κόλπου, του λεγόμενου κόλπου του Λειβαδάστρου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών του Νομού Κορινθίας. 

Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από τέσσερα νησιά, τη Zωοδόχο Πηγή, το Δασκαλιό, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι. Στην ουσία, όμως, αυτά τα νησιά είναι οι τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και η οποία φέρεται να αναδύθηκε εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών. Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι αυτές αποτελούν το επίκεντρο σεισμών που εκδηλώνονται στη περιοχή, όπως αυτός των 5,1 Ρίχτερ το μεσημέρι της Παρασκευής, που συντάραξε την Αττική.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή των Αλκυονίδων Νήσων ήταν το επίκεντρο του πολύνεκρου σεισμού της 24ης Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, στην Αθήνα.

Οι Αλκυονίδες ήταν επτά νύμφες, κόρες του γίγαντα Αλκυονέα, τον οποίο όταν σκότωσε ο Ηρακλής οι κόρες του από λύπη έπεσαν στη θάλασσα και πνίγηκαν. Τα ονόματά τους ήταν Αλκίππη, Ανθή, Αστερία, Δριμώ, Μεθώνη, Παλλήνη και Φθονία.




Λέκκας: Η Πάρνηθα μπορεί να ενεργοποιήσει τον Κορινθιακό

Στην εκπομπή One Direct, μίλησε ο σεισμολόγος και καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας, όπου αναφέρθηκε στο σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής (19/7). Ο κ. Λέκκας επιβεβαίωσε πως σύμφωνα με τις απόψεις των επιστημόνων, «είμαστε στη μετασεισμική ακολουθία», επομένως μιλάμε για τον κύριο σεισμό.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο την πιθανότητα ενός νέου σεισμού τη τάξης των 4,2 Ρίχτερ. Χαρακτήρισε ως θετική αυτή την πιθανότητα, καθότι έτσι «επισφραγίζεται η αντίληψη ότι είμαστε όντως στη μετασεισμική ακολουθία».


Με τον πρόσφατο σεισμό «έσπασε ολόκληρο το ρήγμα της Πάρνηθας» εξήγησε ο κ. Λέκκας. Προειδοποίησε ότι η Πάρνηθα «θεωρητικά μπορεί να ενεργοποιήσει τις δύο μεγάλες σεισμοτεκτονικές δομές, αυτή του Ευβοϊκού και αυτή του Κορινθιακού», αλλά θεωρεί πως η ενέργεια ήταν πολύ μικρή για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σχετικά με τον πιθανό προσδιορισμό ενός επόμενου σεισμού, ο κ. Λέκκας ενημέρωσε πως μια τέτοια πληροφορία «θα διοχετευόταν στους επιχειρησιακούς υπεύθυνους φορείς». Τέλος, για τα κτίρια της Αθήνας, εξήγησε πως υπάρχει ποικιλία μεταξύ αυτών και εκτιμά πως «το 70 – 80% του δομημένου ιστού της χώρας είναι ανθεκτικός».









✉️      Κάνε    εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!             ✉️ 

 

 Πηγή:  ethnos.gr, in.gr

  Posted by Anexartitos.Ta.Neα





Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 
 Δημοσίευση σχολίου .  

  •   Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 
  • . Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
  • . Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 
  • . Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
  • . Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
  • . Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
  • . Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
  • . Περισσότερα στους όρους χρήσης.
  • . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]