Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

 
Πρωτοφανής ρατσιστική προσβολή σε παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες από στρατιωτικό ιερέα ο οποίος αρνήθηκε να τα κοινωνήσει με την αιτιολογία ότι «δεν καταλαβαίνουν» και γι’ αυτό «μπορεί να το φτύσουν»…



Το περιστατικό σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών έλαβε χώρα στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις του Κέντρου Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Λεπτοκαρυάς και αφορούσε ομάδα έξι παιδιών από την παρακείμενη κατασκήνωση «Νηρηίδες» του υπουργείου Εργασίας που τα τελευταία χρόνια έχει παραχωρηθεί στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΠ).

Όπως διηγούνται και καταγγέλλουν οκτώ συνοδοί (τα στοιχεία τους στη διάθεση των αρμοδίων) το περιστατικό έγινε την Κυριακή 28 Ιουλίου έπειτα από απόφαση «στο πλαίσιο ένταξης των παιδιών και κοινωνικοποίησης, να πάμε να παρακολουθήσουμε τη λειτουργία της υπαίθριας εκκλησίας που βρίσκεται μέσα στα ΚΑΑΥ Λεπτοκαρυάς.

Την ώρα της Θείας Κοινωνίας παραχωρήσαμε προτεραιότητα στους εκκλησιαζόμενους για να μην τους φέρουμε σε δύσκολη θέση και όταν επιτέλους ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν τα παιδιά μας, ο παπάς αρνήθηκε να τα κοινωνήσει με τη δικαιολογία ότι δεν αντιλαμβάνονται».

Στη συνέχεια, όπως λένε, «φτάνοντας εξοργισμένοι στην κατασκήνωση, παραθέσαμε στην πρόεδρο του ΚΚΠΠΚΠ τα γεγονότα και χωρίς να χάσει χρόνο πήγε στον διοικητή της μονάδας των ΚΑΑΥ για να διευθετήσει το θέμα. Το ζήτημα πήρε μεγάλη έκταση, φτάνοντας μέχρι και τον ταξίαρχο, ο οποίος και επισκέφθηκε την κατασκήνωσή μας με σκοπό να μας γνωρίσει και να ζητήσει συγγνώμη για την απαράδεκτη συμπεριφορά του παπά. Το κείμενο αυτό είναι μια προσπάθεια αφύπνισης της συνείδησης και ενσυναίσθησης της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία που αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της!».

Η Συλβάννα Καρασαβίδου, πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΠ, επιβεβαίωσε το περιστατικό, αναφέροντας στην ΕΦ.ΣΥΝ πως παρά την παρέμβαση του ταξίαρχου που είπε ότι θα γίνει αναφορά γι’ αυτό στον υπουργό Αμυνας, ο ιερέας παρέπεμψε στον δεσπότη (τον μητροπολίτη Κίτρους Πλαταμώνος Γεώργιο, στον οποίο όμως θα φτάσει και η καταγγελία του Κέντρου), ενώ ακόμη και μετά την παρέμβαση του στρατηγού ο ιερέας δεν μεταπείστηκε.





Παράλληλα με δηλώσεις της σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι ο ιερέας χαρακτήρισε τα παιδιά χαζά.

Η Συλβάννα Καρασαβίδου ανέφερε πως τα ΑμΕΑ υφίστανται συχνά τέτοιες απορρίψεις σε διάφορους χώρους και με διάφορους τρόπους.
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως στην εκκλησία συμβαίνει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΠ ο ιερέας υποστήριξε πως καθώς τα παιδιά δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα θα μπορούσαν να φτύσουν τη θεία κοινωνία. Παράλληλα ανέφερε πως θα στείλει επιστολή στον μητροπολίτη της περιοχής.


«Πρώτη φορά ζω κάτι τέτοιο, το σοκ είναι μεγάλο και μόνο η συγγνώμη των ανώτερων αξιωματικών μας έκανε να νιώσουμε ότι η προσπάθειά μας δεν πάει χαμένη, αφού στην αρχή η απογοήτευση ήταν τόσο μεγάλη για τον μηδενισμό της προσπάθειας μας γι’ αυτά τα παιδιά», δήλωσε η κυρία Καρασαβίδου.

Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΚΚΠΠΚΠ, κ. Μουσμούτης, όταν ζήτησε εξηγήσεις από τον ιερέα για την στάση του, εκείνος απάντησε με την αδιανόητη δικαιολογία ότι: «αυτά τα παιδιά είναι χαζά και ότι έτσι κ αλλιώς δεν καταλαβαίνουν και ότι όπως και οι άνθρωποι που είναι στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους έτσι και αυτά σύντομα θα πεθάνουν και θα πάνε έτσι κ αλλιώς στον παράδεισο».





Μητροπολίτης Κίτρους για τον ιερέα που δεν κοινώνησε ΑμεΑ: «Ηταν νέος, τα έχασε»

 «Δεν υπάρχει καμία διάθεση ρατσισμού από τον ιερέα. Απλά αιφνιδιάστηκε. Σε κάθε περίπτωση, ο ιερέας θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός» αναφέρει ο μητροπολίτης Κίτρους  

Με τη δικαιολογία ότι «δεν καταλαβαίνουν», στρατιωτικός ιερέας αρνήθηκε να κοινωνήσει ΑμεΑ, σύμφωνα με την καταγγελία των συνοδών τους.

Όπως τονίζει ο μητροπολίτης «δεν προηγήθηκε καμία συνεννόηση με τον ιερέα γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ειδικός χειρισμός. Έπρεπε από την προηγούμενη μέρα ή έστω το πρωί της ίδιας μέρας να προηγηθεί επικοινωνία των υπευθύνων με τον ιερέα, ως όφειλαν. Ο ιερέας ήταν άπειρος και τα έχασε εκείνη την ώρα γιατί δεν είχε ανάλογη πείρα. Οι ιερoί κανόνες απαγορεύουν να δίνουμε τη Θεία Κοινωνία σε ανθρώπους που δεν είμαστε σίγουροι ή βέβαιοι ότι θα την καταπιούν. Δεν υπάρχει καμία διάθεση ρατσισμού από τον ιερέα. Απλά αιφνιδιάστηκε.

Σε κάθε περίπτωση, ο ιερέας θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός γι’ αυτό και άμεσα θα υπάρξει δική μου επικοινωνία με τους υπεύθυνους για να λυθεί η οποιαδήποτε παρεξήγηση. Η Εκκλησία δεν κάνει εξαιρέσεις, αγκαλιάζει και αγαπάει όλους τους ανθρώπους» καταλήγει ο μητροπολίτης.



Ανακοίνωση εξέδωσε για το θέμα και η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, η οποία καταδικάζει κάθε φαινόμενο κοινωνικού αποκλεισμού στη Λειτουργική Ζωή της Εκκλησίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σχετικά με το περιστατικό που συνέβη την Κυριακή 28 Ιουλίου κατά τη Θ. Λειτουργία στον Ιερό Ναό των ΚΑΑΥ Λεπτοκαρυάς, από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος τονίζεται ότι η ένταξη  των ΑμεΑ και όλων των ατόμων με ιδιαιτερότητες στην Λειτουργική Ζωή της Εκκλησίας αντιμετωπίζεται ως αδιαμφισβήτητη ποιμαντική προτεραιότητα του μητροπολίτη Γεωργίου και του κλήρου της Πιερίας. Η Εκκλησία αγκαλιάζει το διαφορετικό, το υποστηρίζει, παρέχει δικαιώματα, ευκαιρίες, προοπτικές και σέβεται κάθε ιδιαίτερο και ξεχωριστό μέλος της.

Ο μητροπολίτης Γεώργιος βρίσκεται  σε επικοινωνία με τις στρατιωτικές αρχές (δεδομένου ότι ο ιερέας υπάγεται στο Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων), με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση.

Σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας, κάθε ιερέας  φέρει την ευθύνη όχι μόνο για την προπαρασκευή (τελετουργία) της Θείας Κοινωνίας, ευθύνεται όμως και για την ασφαλή μετάδοσή της στους πιστούς, ιδιαίτερα σε ειδικές περιπτώσεις όπως βαριά ασθενείς, βρέφη, υπερήλικες, ΑμεΑ, μη ορθόδοξοι κ.ά. Γι’ αυτό και οι ιερείς που υπηρετούν σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα έχουν ανάλογη εμπειρία, την οποία δεν διέθετε ο συγκεκριμένος ιερέας.
Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους δίδει μεγάλη σημασία στην προετοιμασία των Τιμίων Δώρων εκ μέρους των κληρικών για τη μετάληψη των ατόμων που εντάσσονται στις παραπάνω περιπτώσεις και γι΄ αυτό πάντα  προηγείται η κατάλληλη προετοιμασία και συνεννόηση με τον ιερέα. Οι υπεύθυνοι του Κατασκηνωτικού Κέντρου «Νηρηίδες» θα έπρεπε να έλθουν εγκαίρως σε συνεννόηση με τον στρατιωτικό ιερέα, να συνεργαστούν μαζί του, για την επίτευξη των στόχων του ομαδικού εκκλησιασμού των φιλοξενουμένων ΑμεΑ και την αποφυγή της παρεξήγησης που συνέβη».

Ο διοικητής του Κέντρου Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας, ο οποίος -όπως μας εξήγησε- δεν επιθυμεί να κάνει καμία δήλωση για το θέμα.








ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ: EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ & ΤΟ Εθνος

ANEXSARTITOS-TA-NEA-19-09-2018-03-25-22





✉️      Κάνε    εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!             ✉️ 

 

 Πηγή:  aftodioikisi.gr/, ethnos.gr

  Posted by Anexartitos.Ta.Neα


ANEXSARTITOS-road%2Bnews



Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 
 Δημοσίευση σχολίου .  

  •   Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 
  • . Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
  • . Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 
  • . Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
  • . Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
  • . Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
  • . Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
  • . Περισσότερα στους όρους χρήσης.
  • . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]