Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μετά το μεσημέρι, έγινε αίτημα συνδρομής στον ευρωπαϊκό οργανισμό πολιτικής προστασίας που ανταποκρίθηκε άμεσα και αεροπλάνα από Κροατία και Ιταλία ξεκινούν για Ελλάδα...




Αεροσκάφη προκειμένου να συμβάλλουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Εύβοια και παραμένει ανεξέλεγκτη στέλνουν η Ιταλία και η Κροατία, μετά το αίτημα της Ελλάδος για βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μετά το μεσημέρι, έγινε αίτημα συνδρομής στον ευρωπαϊκό οργανισμό πολιτικής προστασίας που ανταποκρίθηκε άμεσα και αεροπλάνα από Κροατία και Ιταλία ξεκινούν για Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, δίνεται μάχη έτσι ώστε να μην φτάσει η φωτιά -η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από τα πρώτα σπίτια- στο χωριό Ψαχνά, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής να δηλώνει, πως τα μηχανήματα επιχειρούν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη. 

«Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν την πόλη των Ψαχνών» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ:

Η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας. Επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών, το κινητό Επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα . Η ισχύς των ανέμων ξεπέρασε τα 8 μποφώρ. Η φωτιά επεκτάθηκε στην πυκνή βλάστηση του πευκοδάσους.

Με βάση την αρχική εκτίμηση της σοβαρότητας της πυρκαγιάς , το σχέδιο δράσης έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία των κατοίκων , των επιχειρούντων και κατά το δυνατόν τη διάσωση των οικισμών και περιουσιών.

Στην πυρκαγιά μετέβησαν για να συντονίσουν το έργο ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο Υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται από το πρωί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης.

Μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοντοδεσπότι, Σταυρός, Μακρυμάλλη, Πλατάνα καθώς και η μονή Μακρυμάλλη.

Στο χωριό Μακρυμάλλη πυροσβεστικά οχήματα και ισχυρές πεζοπόρες δυνάμεις δημιουργούν ζώνη προστασίας.

Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους.
Μετά το μεσημέρι, έγινε αίτημα συνδρομής στον ευρωπαϊκό οργανισμό πολιτικής προστασίας που ανταποκρίθηκε άμεσα και αεροπλάνα από Κροατία και Ιταλία ξεκινούν για Ελλάδα.

Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν την πόλη των Ψαχνών.

Στον ίδιο χώρο συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των δυνάμεων που επιχειρούν.
Ο Δήμαρχος Ψαχνών και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας συντονίζουν την επιχείρηση.


 Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια: Το σχέδιο νυχτερινής δράσης της Πυροσβεστικής


Δραματική είναι η κατάσταση στην Εύβοια όπου εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης, με τις φλόγες να κινούνται προς τα Ψαχνά.
Το έργο των πυροσβεστών αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο, λόγω ανέμων που πνέουν στην περιοχή και προκαλούν διαρκείς αναζωπυρώσεις, αλλά και της χαμηλής ορατότητας λόγω πυκνού καπνού.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, ενώ μετά την εκκένωση των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρός, η πυροσβεστική προχώρησε και στην απομάκρυνση κατοίκων από τον οικισμό Πλατανιάς.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, στη Μακρυμάλλη έχουν καεί αγροικίες και αυτοκίνητα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους.

Πλέον, οι δυνάμεις επικεντρώνονται στο πώς θα αποτρέψουν η φωτιά να φτάσει στον οικισμό Ψαχνά. Στο πλαίσιο αυτό, στη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ στα Ψαχνά, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών.
Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα, όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σε σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.



 

Το σχέδιο νυχτερινής δράσης

Παρά την απουσία των εναέριων μέσων, τα οποία θα επιχειρήσουν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας –με τη συνδρομή αεροσκαφών από Ιταλία και Κροατία– η Πυροσβεστική και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιούν σχέδιο που αποσκοπεί στη αποδυνάμωση της μεγάλης φωτιάς.
Χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, που λαμβάνει υπόψη δεδομένα, όπως η ένταση των ανέμων και το ανάγλυφο του εδάφους, οι Αρχές έχουν εκπονήσει προσομοίωση με τις πιθανές διαδρομές που θα ακολουθήσει η φωτιά μετά την δύση του Ηλίου.
Με βάση την ηλεκτρονική πρόγνωση για την πορεία της φωτιάς οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρήσουν «δυναμική πυρόσβεση» ώστε να περιοριστούν τα τρία κύρια μέτωπα που παραμένουν σε εξέλιξη.



Σύμφωνα με προγνώσεις μετεωρολόγων, κατά την διάρκεια της νύχτας προβλέπεται πως ο άνεμος θα πέσει στα 3 έως 4 μποφόρ, σε αντίθεση με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, όπου ριπές έφταναν τα 8 μποφόρ.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όταν θα ανατείλει ο ήλιος και θα απογειωθούν εκ νέου τα εναέρια μέσα, θα είναι δυνατό να δοθεί η «χαριστική» βολή στην φωτιά, αν και οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν ελαφρά το πρωί.


Το σχέδιο αυτό επιβεβαίωσε ουσιαστικά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνονται στον περιορισμό της φωτιάς σε κάποια σημεία, έτσι ώστε το πρωί με τη βοήθεια των εναέριων μέσων να μπορέσουν να την σβήσουν.
«Το βράδυ είναι σύμμαχος, το 80% των πυρκαγιών τις αντιμετωπίζουμε το βράδυ» δήλωσε ο κ. Σταθόπουλος.


Εγκατέλειπαν με δάκρυα στα μάτια

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μακρυμάλλη Εύβοιας, όπου το χωριό έχει παραδοθεί στις φλόγες, ωστόσο δύο ηλικιωμένοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Τη στιγμή που έχει εκκενωθεί το χωριό και οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη με το πύρινο μέτωπο, δύο ηλικιωμένοι αρνούνται να αφήσουν την περιουσία τους και να φύγουν, παρά τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει η φωτιά.
Πυροσβέστες προσπαθούν να τους μεταπείσουν, ωστόσο εκείνοι επιμένουν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι άνδρες της πυροσβεστικής κόβουν δένδρα έξω από το συγκεκριμένο σημείο, ώστε να μην κινδυνέψουν οι ζωές τους, ενώ και πεζοπόρο τμήμα επιχειρεί επί τόπου για την κατάσβεση.

Προσαγωγή υπόπτου για τη φωτιά στην Ιστιαία

Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς στην Ιστιαία, οι πυροσβέστες εντόπισαν έναν 64χρονο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην έναρξη της πυρκαγιάς και ο οποίος αναζητούταν από την αστυνομία. Ο 64χρονος εντοπίστηκε και έχει προσαχθεί στην Ασφάλεια της Αιδηψού ως ύποπτος.




Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας της περιοχής καθώς και το ΕΚΑΒ Εύβοιας, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στην περιοχή.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο Υγείας με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο κέντρο της οποίας, έχει στείλει σύνδεσμο-γιατρό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Φωτιά στην Εύβοια: Η πρώτη δορυφορική φωτογραφία από το Copernicus

Την πρώτη δορυφορική απεικόνιση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια έδωσε στην δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, στην οποία αποτυπώνεται ξεκάθαρα η μεγάλη ένταση με την οποία έκαιγαν οι φλόγες.

Η φωτογραφία ελήφθη πριν από την επέκταση της φωτιάς, η περίμετρος της οποίας ξεπέρασε τα 11,5 χιλιόμετρα αργά το απόγευμα της Τρίτης.
Η εικόνα φανερώνει ακόμα πόσο πυκνός ήταν ο καπνός που προκλήθηκε από την φωτιά.

Ακριβώς εξαιτίας του πυκνού καπνού η υπηρεσία Copernicus ενημέρωσε μέσω Twitter ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει απόψε αναλυτική εκτίμηση των καμένων εκτάσεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο.







Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε».

https://anexsartitos.blogspot.com/
https://www.facebook.com/Anexsartitos/
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!


Κάντε μας like στο facebook  




 Πηγή:  in.gr
, twitter.com  Posted by Anexartitos.Ta.Neα



Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 
 Δημοσίευση σχολίου  
  Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.


. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]