Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

 
Το 5G βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης φέρνοντας μια νέα εποχή στον κόσμο του διαδικτύου...


Αυτό που όλοι υποστηρίζουν είναι ότι οι απίστευτα υψηλές ταχύτητές του πρόκειται να αλλάξουν οριστικά και αμετάκλητα τις ζωές μας προς το καλύτερο. Τι ακριβώς όμως εννοούμε με το 5G και πώς προβλέπεται η καθημερινότητά μας τα επόμενα χρόνια;


Παρακάτω εξηγούμε με απλά λόγια.


1. Τι εννοούμε με τον όρο 5G;

Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 5G δίκτυο θα μπορεί να προσφέρει συνδέσεις έτη φωτός πιο γρήγορες από τις τρέχουσες συνδέσεις, με τις μέσες ταχύτητες λήψης (περίπου 1GBps) να θεωρούνται ο κανόνας.


2. Τι ήρθε να κάνει;

Το 5G σχεδιάζεται για έναν κόσμο όπου δεκάδες δισεκατομμύρια συσκευές εξαρτώνται από τη συνεχή σύνδεση τους στο διαδίκτυο και αυτό, ίσως να εξηγεί πολλά. Το 5G θα είναι ακραία γρήγορο, πολύ σταθερό και ιδιαιτέρως πολύπλευρο αφού θα υποστηρίζει ακόμα περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες και συσκευές, υπηρετώντας τους με ταχύτητες κατά πολύ υψηλότερες από αυτές του 4G. Η ταχύτητα του θα αρκεί για να βλέπουμε ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή να κατεβάσετε μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με το 4G, θα χρειαζόσασταν περίπου έξι λεπτά.
Αν κάτι πρέπει να θυμάσαι μετά απ’ αυτό το κείμενο είναι ότι σήμερα με τα καλύτερα κινητά και στις απολύτως καλύτερες συνθήκες λήψης αγγίζουμε  γύρω στα 200 MB το δευτερόλεπτο. Για να ονομάζεται ένα δίκτυο  5G θα πρέπει να ξεκινά από τα 1000 MB το δευτερόλεπτο!


3. Πόσο θα πρέπει να περιμένουμε;

Στόχος των περισσότερων παρόχων είναι το 2020 χωρίς όμως αυτό να θεωρείται ακόμα σίγουρο. Μια από τις δυο μεγαλύτερες εταιρίες διαδικτύου, η AT&T, υποστηρίζει ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, θα ξεκινήσει να λειτουργεί το δίκτυο της, παρόλο που κανείς δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει αφού οι συσκευές οι οποίες θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σ’ αυτές τις ταχύτητες δε θα έχουν κυκλοφορήσει ακόμα στην αγορά. Η Verizon, η δεύτερη μεγάλη εταιρεία διαδικτύου ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα ξεκινήσει πιλοτικά να παρέχει υπηρεσίες 5G δικτύου σε έντεκα αμερικανικές πόλεις μέχρι τα μέσα του χρόνου, χωρίς πάντως να απαιτείται ακόμα αλλαγή κινητού τηλεφώνου.

Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για το 5G

Σύμφωνα πάντως με ανάλυση του Global System for Mobile Association (GSMA), έως το 2025, περίπου μία στις τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιεί δίκτυα επόμενης γενιάς. Συγκεκριμένα, η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 31% το 2025, που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις.


4. Τι θα γίνει με το 4G;

Ήταν προς τα τέλη 2012, όταν δύο από τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ανέπτυξαν για πρώτη φορά δίκτυα 4G, προσφέροντας έτσι υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών και μεγαλύτερες ταχύτητες στους συνδρομητές τους. Τι πρόκειται όμως να γίνει μ’ αυτό, όταν κυκλοφορήσει το 5G; Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το 4G δε θα καταργηθεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει παράλληλα με το 5G και αυτό για δυο λόγους, πρώτον γιατί δε θα μπορούν όλες οι συσκευές να «σηκώσουν» αυτές τις ταχύτητες και δεύτερον γιατί το 5G δε θα καλύπτεται γεωγραφικά απ’ όλες τις περιοχές.

Οι πάροχοι είναι αναγκασμένοι, για να χτίσουν ένα δίκτυο, να πολλαπλασιάσουν σημαντικά τις κεραίες τους.

5. Πώς θα λειτουργεί;

Μέχρι στιγμής αυτά που γνωρίζουμε είναι ότι δίκτυο 5G, αναμένεται να λειτουργεί σε μια μπάντα υψηλής συχνότητας του ασύρματου φάσματος, κάπου μεταξύ 30-300 GHz. Σε αυτά τα κύματα, η μεταφορά δεδομένων πραγματοποιείται σε ιδιαιτέρως υψηλές ταχύτητες αλλά βρίσκουν ιδιαιτέρως δύσκολο να παρακάμπτουν εμπόδια όπως τοίχους και κτίρια. Μπορεί στα δίκτυα 4G, οι κεραίες να είναι απομακρυσμένες η μία από την άλλη και τα εμπόδια να μην αποτελούν σοβαρό πονοκέφαλο όμως στο δίκτυο 5G αυτό είναι πρόβλημα. Οι πάροχοι είναι αναγκασμένοι, για να χτίσουν ένα δίκτυο, να πολλαπλασιάσουν σημαντικά τις κεραίες τους ώστε να έχουν την ίδια κάλυψη. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το τοπίο θα γεμίσει παντού με μίνι κεραίες, κάτι που σε αρκετούς δεν ακούγεται καλά.


Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν το 5G ως το νέο χτύπημα του εωσφόρου...





Είναι κακό για την υγεία μας;


Αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει μπορέσει να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Πολλοί υποστηρίζουν, πως επειδή θα χρειαστούν περισσότερες κεραίες αυτό θα κάνει και μεγαλύτερους τους κινδύνους για την υγεία μας. Όμως όπως αναφέραμε πριν λίγο οι κεραίες αυτές θα είναι καλύτερης τεχνολογίας και η εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα είναι και σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τα επίπεδα που συναντάμε στα υπάρχοντα δίκτυα 4G/3G/2G.


 Κίνα: Κατασκευή 15.000 σταθμών βάσης τεχνολογίας 5G μέχρι το τέλος του χρόνου


Για να επιταχυνθεί η κατασκευή του δικτύου 5G, όπως δήλωσαν οι τοπικές αρχές

H επαρχία Χεμπέι στα βόρεια της Κίνας θα κατασκευάσει 15.000 σταθμούς βάσης τεχνολογίας 5G μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να επιταχυνθεί η κατασκευή του δικτύου 5G, όπως δήλωσαν οι τοπικές αρχές.


Οι αστικές περιοχές όλων των 11 πόλεων στην περιοχή (Xiongan New Area) στην αναφερόμενη επαρχία αναμένεται ότι θα καλυφθούν από το δίκτυο 5G μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με την τοπική διοίκηση τηλεπικοινωνιών.


Ομάδα 180 επιστημόνων και γιατρών από 36 χώρες, κάνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνοντας την αναστολή της ανάπτυξης των δικτύων 5G μέχρι έως ότου οι πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον να έχουν διερευνηθεί πλήρως από επιστήμονες ανεξάρτητους από τη βιομηχανία.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η προκαλούμενη τεράστια αύξηση στην έκθεση του πληθυσμού σε ασύρματες ακτινοβολίες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, κυτταρικό στρες, αύξηση επιβλαβών ελευθέρων ριζών, γενετικές βλάβες, δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, ελλείψεις στη μάθηση και τη μνήμη, νευρολογικές διαταραχές και αρνητικές επιπτώσεις στη γενική ευημερία των ανθρώπων.

Προτείνουν επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει προτεραιότητα στην υλοποίηση ενσύρματων ψηφιακών τηλεπικοινωνιών αντί των ασύρματων και να οριστούν νέα όρια συνολικής έκθεσης στα εκατοντάδες είδη ασύρματης ακτινοβολίας στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι, με έμφαση στην προστασία των εγκύων και των παιδιών.

Κατεβάστε ολόκληρη την έκκληση των επιστημόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνοντας κλικ εδώ.

Αν είστε επιστήμονας, μπορείτε να υπογράψετε και εσείς την έκκληση εδώ.


Τι ισχύει σήμερα;

Τα σημερινά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 2G, 3G και 4G εκπέμπουν σε 5 συχνότητες (800, 900, 1800, 2100 και 2600ΜΗz).

Η συνεχής αναβάθμιση των δικτύων σημαίνει την προσθήκη νέων κεραιών, χωρίς όμως να σταματά η εκπομπή των παρωχημένων τεχνολογικά κεραιών, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι συνδρομητές με συσκευές παλαιότερου τύπου.




https://anexsartitos.blogspot.com/
https://www.facebook.com/Anexsartitos/
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!


Κάντε μας like στο facebook   



 Πηγή:     
  Posted by Anexartitos.Ta.Neα


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 
 Δημοσίευση σχολίου  
  Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.


. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]