Αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, η οποία συνεχίζει τις προσπάθειες εξεύρεσης ενός φαρμάκου, το οποίο θα αντιμετωπίζει τον κορονοϊό...
Πρόκειται για μια προσπάθεια, η οποία εστιάζει στη δραστική ουσία «κολχικίνη» και η οποία διενεργείται από ομάδα τουλάχιστον 100 Ελλήνων επιστημόνων.
«Υπάρχει μια ελληνική ερευνητική προσπάθεια, η οποία ερευνά το φάρμακο με την δραστική ουσία κολχικίνη για πιθανές επιπτώσεις και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει επιπτώσεις στην καρδιά και τους πνεύμονες από το κορονοϊό» δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων.
Μάλιστα, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης θα εξαχθούν σε διάστημα δύο μηνών.
Οι κλινικές δοκιμές της κολχικίνης φαίνεται ότι έχουν ήδη ξεκινήσει σε περίπου 300 ασθενείς και στόχος είναι τα αποτελέσματα να αξιοποιηθούν άμεσα από την ιατρική κοινότητα.
«Κάποια φάρμακα θα μπουν στα θεραπευτικά πρωτόκολλα για να χρησιμοποιηθούν σε κάποιες φάσεις της θεραπείας του κορονοϊού»Αξίζει να σημειωθεί ότι η κολχικίνη αποτελεί φαρμακευτική ουσία, η οποία ήδη υπάρχει στην αγορά και χρησιμοποιείται σε διάφορα φάρμακα, όπως αυτά που αφορούν την καρδιά και τον λύκο.
Μέχρι στιγμής, βέβαια, για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του ιού, σε αρκετές χώρες – ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα - έχει επιλεχθεί η χρήση της χλωροκίνης, ουσίας που παρασκευαζόταν για την καταπολέμηση της ελονοσίας.
Τι ακριβώς είναι η κοχλικίνη
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η κολχικίνη (colchicine) διακόπτει τον κύκλο της εναπόθεσης κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου στους ιστούς των αρθρώσεων.Επίσης, μειώνει τη χημειοταξία και τη φαγοκυττάρωση των λευκοκυττάρων και αναστέλλει τον σχηματισμό και την απελευθέρωση μιας χημειοτακτικής γλυκοπρωτεΐνης που παράγεται κατά την φαγοκυττάρωση των κρυστάλλων ουρικού οξέος.
Τέλος, η κολχικίνη αναστέλλει τη συναρμολόγηση των μικροσωληνίσκων σε διάφορα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των λευκοκυττάρων, πιθανώς μέσω της σύνδεσής της και παρεμβαίνοντας με στον πολυμερισμό της τουμπουλίνης (υπομονάδας μικροσωληνίσκων).
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!
Κάντε μας like στο facebook
Πηγή: sputniknews.gr/epistimi Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου