Ένα εργοστάσιο στη βόρεια Ισπανία που κατασκευάζει κιβώτια ταχυτήτων για ανεμογεννήτριες καλωσόρισε τους εργάτες του τη Δευτέρα πίσω στη δουλειά μετά από το υποχρεωτικό «λουκέτο» διάρκειας δύο εβδομάδων σε όλη τη χώρα - αλλά μόνο αφού μετρήθηκε η θερμοκρασία τους και βρέθηκε φυσιολογική...
Η Ελίζα Γκράνα, η οποία εργάζεται σε εργοστάσιο της Siemens στην πόλη Λέρμα, έπρεπε επίσης να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με πιθανή έκθεσή της στον ιό. Μόλις μπει κανείς στο εσωτερικό του χώρου εργασίας υπάρχουν περισσότερες μάσκες και ασπίδες προσώπου τώρα από ό,τι στις 29 Μαρτίου, όταν ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ έδωσε εντολή να σταματήσουν όλες οι εργασίες που κρίθηκαν μη απαραίτητες.
Ισπανία: Με μάσκες και θερμόμετρα η επιστροφή στη νέα
Αλλοι τομείς ανέκαμψαν επίσης, παρόλο που το κύριο επιχειρηματικό λόμπι της Ισπανίας (CEOE) προειδοποίησε ότι πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον εξοπλισμό που απαιτείται για την εξασφάλιση της ασφάλειας του προσωπικού τους.
Στα 10 κέντρα εφοδιασμού της Inditex, από τα οποία ο κολοσσός της μόδας στέλνει ενδύματα στα καταστήματά του παγκοσμίως, η δραστηριότητα ήταν λιγότερη από το μισό του κανονικού. Μόνο τρία από τα 13 ισπανικά εργοστάσια της Inditex επέστρεψαν στη λειτουργία, φτιάχνοντας κυρίως ιατρικές στολές για νοσοκομεία.
Πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και οι άνθρωποι κάθονται στο σπίτι, καθώς η Ισπανία αποτελεί μία από τις χειρότερες εστίες του νέου κορονοϊού παγκοσμίως.
Ισπανία: Με μάσκες και θερμόμετρα η επιστροφή στη νέα
Ο βιομηχανικός όμιλος Ferrovial, 16.000 εργαζόμενοι του οποίου συνέχισαν να καθαρίζουν και να συντηρούν νοσοκομεία και ασθενοφόρα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, θα ξεκιήσει πάλι την κατασκευαστική του δραστηριότητα την Τρίτη.
Eχει προσαρμόσει το πρόγραμμα των βαρδιών και έχει δώσει συγκεκριμένο ρουχισμό στο προσωπικό του, δήλωσε ένας εκπρόσωπος, «αλλά τελικά είναι ευθύνη του εργαζομένου να διατηρήσει την απόστασή του από τους άλλους».
Ισπανία: Με μάσκες και θερμόμετρα η επιστροφή στη νέα
NurPhoto via Getty Images
Η βασική δραστηριότητα της επιχείρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου Repsol συνέχισε να λειτουργεί κατά τη διάρκεια του lockdown, αλλά είχε σταματήσει η κατασκευή μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας.
Οι τεχνικοί που επέστρεψαν στο αιολικό πάρκο, στη βορειοανατολική περιοχή της Αραγωνίας, προμηθεύτηκαν με μάσκες που πρέπει να φορεθούν ανά πάσα στιγμή, όταν υπάρχει και άλλο άτομο στο χώρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.
Η Κάρλα Φερνάντεζ, εκπρόσωπος της ένωσης εργατικών συνδικάτων CCOO, δήλωσε ότι η Siemens Gamesa είχε συμφωνήσει να διεξάγει τεστ αντισωμάτων σε όλους τους υπαλλήλους της μόλις το κιτ ήταν διαθέσιμο και έχει ήδη ελέγξει περίπου 100 από αυτούς.
Ισπανία: Με μάσκες και θερμόμετρα η επιστροφή στη νέα
NurPhoto via Getty Images
Το εργοστάσιο στη Λέρμα ήταν ένα από τα έξι νέα που άνοιξε τη Δευτέρα και η δραστηριότητα θα συνεχιστεί σε άλλα έξι την Τρίτη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen δήλωσε, επίσης, ότι θα ανοίξει μερικώς το εργοστάσιό της στην περιοχή Ναβάρα της Ισπανίας στις 20 Απριλίου και θα αυξήσει τις βάρδιες αν η αλυσίδα εφοδιασμού λειτουργεί. Θα δώσει μάσκες και γάντια σε 4.800 εργαζόμενους που θα παράγουν τα μοντέλα αυτοκινήτων Polo και T-Cross.
Ωστόσο, οι μονάδες συναρμολόγησης της SEAT - που ανήκει στην Volkswagen - εξακολουθούν να είναι κλειστές.
Η επανεκκίνηση δεν ήταν σωστή «από την άποψη της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των προμηθευτών καθώς και των αντιπροσώπων που παραμένουν κλειστοί», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της SEAT.
«Χαλάρωση» παρά τις προειδοποιήσεις
Μάσκες προστασίας δίνονταν το πρωί της Δευτέρας και στους πολίτες, στους κύριους σταθμούς δημόσιων συγκοινωνιών της Ισπανίας, καθώς η κυβέρνηση χαλάρωσε το αυστηρό lockdown που είχε επιβάλει για να συγκρατήσει την πανδημία του κορονοϊού, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 17.000 ανθρώπους.
Καθώς η Ισπανία εισέρχεται στον δεύτερο μήνα της καραντίνας, μερικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεργασία, ανάμεσα στις οποίες αυτές των οικοδομών και των κατασκευών, μπόρεσαν σήμερα να επαναλειτουργήσουν, προκαλώντας επικρίσεις από μερικούς περιφερειακούς ηγέτες οι οποίοι εκφράζουν φόβους για αναζωπύρωση του Covid-19.
Ισπανία: Με μάσκες και θερμόμετρα η επιστροφή στη νέα
NurPhoto via Getty Images
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε την Κυριακή πως η απόφαση για την επανεκκίνηση μερικών τομέων της οικονομίας ελήφθη έπειτα από διαβούλευση με επιτροπή επιστημονικών εμπειρογνωμόνων και οποιαδήποτε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία της μάχης εναντίον του κορωνοϊού.
Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε – Μαρλάσκα δήλωσε ότι «η υγεία των εργατών πρέπει να είναι εγγυημένη. Αν πληγεί έστω και στο ελάχιστο, η δραστηριότητα δεν μπορεί να ξαναρχίσει».
Ισπανία: Με μάσκες και θερμόμετρα η επιστροφή στη νέα
ASSOCIATED PRESS
Ωστόσο για την πλειονότητα του πληθυσμού εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα περιορισμού στο σπίτι, ενώ καταστήματα, μπαρ και δημόσιοι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί τουλάχιστον μέχρι τις 26 Απριλίου.
Την Δευτέρα η Ισπανία σημείωσε τη μικρότερη ημερήσια αύξηση του αριθμού των θανάτων και των νέων κρουσμάτων από τις αρχές Μαρτίου, με το άθροισμα των θυμάτων να αυξάνεται κατά 517.
Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από τον Covid-19 ανέρχεται σε Κυριακή, σε 17.489, με τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα να φθάνουν τα 169.496
Ισπανία: Με μάσκες και θερμόμετρα η επιστροφή στη νέα
ASSOCIATED PRESS
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός προειδοποιεί πως είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει «χαλάρωση» στα περιοριστικά μέτρα οποιασδήποτε χώρας και ότι σε κάθε περίπτωση αυτά θα πρέπει να αρθούν σταδιακά και όχι αμέσως.
Ανοίγουν καταστήματα στην Αυστρία
Μία πρώτη χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κρονοϊού, τα οποία ισχύουν εδώ και ένα μήνα, έρχεται από αύριο, Τρίτη, και στην Αυστρία με ένα σταδιακό άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, κάτω, όμως, από αυστηρούς όρους.
Μέχρι τώρα, ανοικτά παρέμεναν καταστήματα τροφίμων (σουπερμάρκετ), φαρμακεία, καταστήματα καλλυντικών-ειδών καθαρισμού, καταστήματα ζωοτροφών, τράπεζες, ταχυδρομεία, επιχειρήσεις καθαρισμού και πρατήρια καυσίμων.
Σύμφωνα με οδηγία του Αυστριακού υπουργού, Υγείας Ρούντολφ Ανσομπερ, από αύριο θα λειτουργούν επιπλέον, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους: συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων, πλυντήρια αυτοκινήτων, καταστήματα πώλησης οικοδομικών υλικών, ξυλείας, σιδήρου, ειδών κήπου και εμπορίας πολυτίμων μετάλλων.
Υπό την προϋπόθεση, ότι η επιφάνεια του χώρου των πελατών δεν υπερβαίνει τα 400 τετραγωνικά μέτρα, θα λειτουργούν επίσης: καταστήματα ρουχισμού, υποδημάτων, οπτικών ειδών, κινητής τηλεφωνίας, ενώ κλειστά θα εξακολουθήσουν να παραμένουν καταστήματα επίπλων, κουρεία και κομμωτήρια, όπως επίσης ξενοδοχεία και γαστρονομία.
Οι ώρες λειτουργίας θα είναι μεταξύ 7.40 το πρωί έως τις 19.00 το απόγευμα, με το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας να υπολογίζει πως, μόνο στη Βιέννη, ο αριθμός των καταστημάτων που θα ανοίξουν από αύριο, υπερβαίνει τις 4.600.
Σε καταστηματάρχες, οι οποίοι θα επιτρέπουν την είσοδο στα καταστήματά τους συγχρόνως σε πολλούς πελάτες, με αποτέλεσμα να μην τηρείται η μεταξύ τους απόσταση ασφαλείας, που ήδη ισχύει και ανέρχεται σε ένα μέτρο, θα επιβάλλονται πρόστιμα μέχρι και 3.600 ευρώ.
Επιπλέον, για την είσοδο σε κατάστημα θα ισχύει γενικά η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, ή άλλου «προστατευτικού μέσου κατά της μόλυνσης με σταγονίδια», όπως το κασκόλ, που υποχρεούται να φέρει μαζί του ο πελάτης, καθώς δεν θα υπάρχει πλέον η δωρεάν διάθεση μασκών, όπως αρχικά συνέβαινε στα σουπερμάρκετ.
Υποχρεωτική θα είναι από και η χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μετακίνησης και στα ταξί - από το μέτρο εξαιρούνται παιδιά ηλικίας μέχρι έξι ετών, ενώ η τήρηση απόστασης ασφαλείας ενός μέτρου ισχύει σε όλες τις στάσεις δημόσιων μέσων μετακίνησης και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.
Τη στιγμή που επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού, με το άνοιγμα των καταστημάτων, θα μπορούσε να ανατρέψει τις επιτυχίες που υπήρξαν έως τώρα, εκπρόσωποι της οικονομίας επισήμαιναν ότι τώρα εμφανίζεται «λίγο φως στο τέλος του τούνελ».
Σύμφωνα με έρευνα, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Κέπλερ της πόλης Λιντς στην Ανω Αυστρία, το αυστριακό εμπόριο, με παραμένοντα κλειστά τα καταστήματα, χάνει κάθε μήνα ανάμεσα σε δύο και τρία δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μία άλλη έρευνα έχει υπολογίσει σε 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ, την απώλεια που υπήρξε μέσα στον Μάρτιο για τον χώρο του εμπορίου στην Αυστρία.
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!
Κάντε μας like στο facebook
Πηγή: (με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ) Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου