Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

 
Σε συνθήκες ελεγχόμενης απομόνωσης μπαίνει η Ελλάδα, με την κυβέρνηση να προχωρά σε δραστικά μέτρα για την προστασία των πολιτών, ανάμεσα στα οποία είναι και η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των εποχικών ξενοδοχείων & τουριστικών επιχειρήσεων μέχρι τις αρχές Ιουνίου...

 

 Ωστόσο επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου είναι η Ελλάδα να έχει ένα ελάχιστο επίπεδο διασυνδεσιμότητας με άλλα κράτη. Να κρατήσει δηλαδή ανοικτά τα σύνορά της. Να στείλει μήνυμα ότι δεν έχουμε «κλείσει ως χώρα» και να έχει πλεονέκτημα όταν επανέλθουμε σε κανονικές συνθήκες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει κορυφαίος παράγοντας του ελληνικού τουρισμού.


Ωστόσο τα μέτρα καθημερινά αυστηροποιούνται και μετά το Εurogroup υπήρξαν και νέες ανακοινώσεις σχετικά με το τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα οποία έχουν «φάει» και τη μεγαλύτερη ζημιά.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι ότι ακόμα και μονάδες πολυτελείας έχουν μονοψήφιο αριθμό πελατών.
Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και ο τουρισμός δεν πρέπει να καταρρεύσει, είναι το μήνυμα που στέλνουν όλοι οι φορείς τουρισμού: ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ (σύνδεσμος ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων).
Οι συσκέψεις των φορέων τουρισμού με κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι συνεχείς καθώς ο τουρισμός συνεισφέρει άμεσα το 11% του ΑΕΠ και έμμεσα το 25%.



Τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στο Eurogroup καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης για το σύνολο της ευρωζώνης.



Πέρυσι η Ελλάδα πέτυχε νέο ρεκόρ στα τουριστικά έσοδα που διαμορφώθηκαν στα 18,15 δισ. ευρώ (+13%) και οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 31,3 εκατομμύρια τουρίστες.

Οι δύο πρώτοι μήνες του 2020 ξεκίνησαν δυναμικά, με τις προβλέψεις να είναι θετικές, ωστόσο όλα ανατράπηκαν δραματικά και βίαια μετά την εξάπλωση του coronavairus.


 Ανάμεσα στα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που προτείνει ο ΣΕΤΕ είναι και τα ακόλουθα:


-Μείωση 100% του μη μισθολογικού κόστους που αφορά τους εργοδότες, με ταυτόχρονη διατήρηση της εισφοράς υπέρ των εργαζομένων, από 1/3/2020 έως 31/5/2020 για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο στόχος εδώ είναι η δραστική μείωση του κόστους των επιχειρήσεων και η προσπάθεια  διατήρησης των θέσεων εργασίας.


-Αναστολή καταβολής των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ, Σπατόσημο ΤΕΕΑ, ασφαλιστικές εισφορές), συμπεριλαμβανομένων και των δόσεων τυχόν ρυθμίσεων, έως 31/5/2020, με δυνατότητα παράτασης μετά την επανεξέταση της κατάστασης πλησιάζοντας στην ανωτέρω ημερομηνία. Με την παρέλευση του χρόνου της αναστολής, δυνατότητα ρύθμισης των παραπάνω υποχρεώσεων.
-Πρόγραμμα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση και την επαναπρόσληψη του προσωπικού τουριστικών επιχειρήσεων.
-Να μειωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων ημερών εργασίας των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο για την λήψη επιδόματος ανεργίας, κατά 30 ημέρες σε όλες τις περιπτώσεις, με παράλληλη αύξηση των ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας από 400 σε 500 στην τετραετία, ειδικά για το έτος 2021.
-Αναστολή ή δραστική μείωση κατά τουλάχιστον 50% μόνο για φέτος, της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Έτσι θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία στην επόμενη φάση: Πρωινό στο δωμάτιο και ρεσεψιόν πίσω από γυαλί


-Για τις αεροπορικές εταιρείες που επιχειρούν σε ελληνικά αεροδρόμια, το μέρος των τελών που καταβάλλεται ανά επιβάτη ή ανά πτήση μέσω αυτών στο Δημόσιο ή στα αεροδρόμια και αφορά το τελικό έσοδο του Δημοσίου, όπως αυτό προκύπτει από τις συμβάσεις παραχώρησης, να παραμένει σε αυτές έως 31/5/2020, με δυνατότητα επανεξέτασης ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. Για την πολιτική αυτή, απαιτείται χρήση κονδυλίων, από αυτά που λαμβάνει η Πολιτεία από τις συμβάσεις παραχώρησης.


-Παροχή κεφαλαίων κίνησης με 100% εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με τραπεζικά κριτήρια, διαδικασία κατά την οποία οι τράπεζες, ανάλογα με το ρίσκο και την κατάσταση της επιχείρησης, θα μπορούν να δανείζουν, ή όπως μέχρι σήμερα γίνεται, ή με εγγύηση του Δημοσίου από την οποία θα προκύπτει αυξημένο κόστος.
-Αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής των δόσεων των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων έως 31/12/2020 και ισόχρονη παράταση του χρόνου αποπληρωμής τους.
-Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13% από 1/7/2020 έως 31/12/2020.
-Μετάπτωση του ΦΠΑ στις εγχώριες μεταφορές στο 13%, για το ίδιο χρονικό διάστημα.


-Ενίσχυση των δράσεων τουριστικής προβολής.


 
Ο ελληνικός τουριστικός κλάδος  αναπτύσσεται με τρεισήμισι φορές υψηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αποακλύπτει νέα έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού  (WTTC) που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.


Αυτό σημαίνει ότι ένα στα πέντε ευρώ που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος προήλθε από τον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδίων, και αντιστοιχούν σε δαπάνες ύψους  37,5 δισ. ευρώ (44,6 δις δολάρια), σύμφωνα με την έρευνα.

Επιπλέον, το 2020, ο αριθμός απασχολούμενων στον τουρισμό προβλέπεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.



 Όπλο” στη μάχη της τουριστικής βιομηχανίας αποτελεί η νύχτα και η νυχτερινή ζωή ενός προορισμού. Ιδίως στις μεγάλες πόλεις και τις πρωτεύουσες χωρών με ισχυρό τουριστικό στίγμα. Αυτό προέκυψε από έρευνα του Ostelea School of Tourism & Hospitality.



Σήμερα, το ένα τέταρτο της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό, ποσοστό που ισοδυναμεί με 988.600 θέσεις εργασίας.

Η έρευνα αποκαλύπτει περαιτέρω ότι τα δύο τρίτα των εισερχόμενων ταξιδιωτικών δαπανών στην Ελλάδα προέρχονταν από διεθνείς επισκέπτες (66%) και το ένα τρίτο από εσωτερικές μετακινήσεις (34%).
Ο κύριος όγκος των ταξιδιωτικών δαπανών ήταν για λόγους αναψυχής, σε ποσοστό   94%, και το 6% για επαγγελματικούς λόγους.
«Η Ελλάδα είναι παράδειγμα προς μίμηση για το πόσο πολύτιμο κεφάλαιο μπορεί να αποτελέσει ο τουρισμός όταν μία κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στον κλάδο», ανέφερε η Γκλόρια Γκεβάρα, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του WTTC.


Σύμφωνα με την έκθεση, η Ισπανία είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες όσον αφορά στην προσφορά δραστηριοτήτων νυχτερινής διασκέδασης. Ο τουριστικός τομέας στη νυχτερινή ζωή απασχολεί περίπου 450.000 άτομα άμεσα και έμμεσα. 

Εξάλλου, το 23% αυτών που ταξιδεύουν προσελκύεται από τις επιλογές που προσφέρονται τη νύχτα.
Μάλιστα το 11% του ΑΕΠ, περίπου το 3% αυτού του ποσοστού οφείλεται στον τομέα αυτό.

Παράλληλα δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Άρα καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την χώρα μας...

 


https://anexsartitos.blogspot.com/
https://www.facebook.com/Anexsartitos/
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!


Κάντε μας like στο facebook   



 Πηγή:    
  Posted by Anexartitos.Ta.Neα


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 
 Δημοσίευση σχολίου  
  Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.


. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]