Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

 
Το 2019 σημειώθηκε μεγάλη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, με τη βιομηχανία να βρίσκεται ήδη σε ύφεση... 



Με την κρίση του κορονοϊού στις αρχές του 2020 και το συνακόλουθο λουκέτο σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, η γενικευμένη ύφεση αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο, παρά τα πρωτοφανή πυροσβεστικά μέτρα κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων. Αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι η ένταση και η έκτασή της.


Κ. Καλλωνιάτης* 

Μόνο σίγουρο είναι ότι ο κορονοϊός θα περάσει, αλλά η παγκόσμια οικονομική κρίση που ο κορονοϊός επέτεινε στο έπακρο θα συνεχιστεί. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί δείκτες, οι οποίοι υποδηλώνουν, μάλιστα, πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση του τελευταίου τουλάχιστον αιώνα, δηλαδή είναι μεγαλύτερη αυτής του 2008-2009.






ΠΡΩΤΟΣ είναι ο δείκτης που δημοσιεύτηκε χθες και αφορά τον σύνθετο δείκτη διαχείρισης προμηθειών (ΡΜΙ) της ευρωζώνης, ο οποίος ενώ το 12μηνο 2008-2009 υποχώρησε 18% ή 3% μηνιαίως, τον Μάρτιο 2020 σημείωσε πτώση 39% έναντι του Φεβρουαρίου. Δηλαδή είχε μία πολύ κάθετη πτώση πολλαπλάσιας έντασης συγκριτικά με την κάμψη του 2009 (βλ. διάγραμμα). Αιχμή και πιλότος στην πτώση ήταν ο τομέας υπηρεσιών (τουρισμός, ταξίδια, εστίαση) με κάμψη 46% αντίστοιχα.


ΔΕΥΤΕΡΟΣ είναι ο κορυφαίος διεθνώς χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones (DJI), η πτώση του οποίου το 2008 διήρκεσε 17 μήνες για να φτάσει στο -53% ή -4,3% μηνιαίως, όταν φέτος μέσα στον 1,5 τελευταίο μήνας έχει χάσει 32% ή 23% μηνιαίως. Εχουμε δηλαδή μία κατάρρευση που είναι 5 φορές μεγαλύτερη και πιο έντονη από αυτήν του 2008-2009.


ΤΡΙΤΟΣ δείκτης, το πετρέλαιο, είναι ο μόνος του οποίου η πτώση τιμής σήμερα είναι παρεμφερής με αυτήν του 2008. Από τον Ιούνιο 2008 ώς τον Γενάρη 2009 η τιμή του αργού μειώθηκε 78% ή μηνιαίως κατά 22,5%. Αντίστοιχα από τις αρχές Δεκεμβρίου 2019 ώς σήμερα η κάμψη της τιμής του αργού είναι 61% ή 21% μηνιαίως. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων (χαλκός, δείκτης CRB, δείκτης ξηρού φορτίου) ακολουθεί την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής, η πτώση της οποίας είναι βραδύτερη από αυτήν του τομέα των υπηρεσιών, καθώς οι τελευταίες είναι τα πρώτα θύματα του κορονοϊού.

Bloomberg: Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μπορεί να κρατήσουν για δεκαετίες


Από τα παραπάνω προκύπτει πως η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία οδεύουν ταχύτατα προς μια βαθύτατη ύφεση φέτος που πιθανότατα θα υπερβεί σε ένταση και διάρκεια την ύφεση του 2009. Τη χρονιά εκείνη σημειώθηκε η μεγαλύτερη μεταπολεμική κάμψη στο παγκόσμιο (-1,7%) και ευρωπαϊκό ΑΕΠ (-4,5%), με την ελληνική οικονομία σε ανάλογα επίπεδα (-4,3%) για να φτάσει στη χειρότερη επίδοσή της το 2011 (-9,1%).

Το πώς θα συμπεριφερθεί η ελληνική οικονομία και σε πόσο βαθιά ύφεση θα πέσει φέτος κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά, αφού στις ακραίες συνθήκες αβεβαιότητας που επικρατούν οι προβλέψεις αναλυτών, τραπεζών και διεθνών οργανισμών συνεχώς αναπροσαρμόζονται (προς τα κάτω). Από τη σύγκριση των παραπάνω δεικτών προκύπτει, ωστόσο, πως η ύφεση θα είναι βαθύτερη αυτής του 2009, δηλαδή θα υπερβεί το 4,5%. Επίσης, το πιθανότερο είναι η ύφεση στην Ελλάδα να αποδειχτεί βαθύτερη αυτής της Ε.Ε., δεδομένου ότι στο δ’ τρίμηνο 2019 ήδη ο ρυθμός ανάπτυξής της είχε ήδη περιοριστεί στα επίπεδα της Ε.Ε. (1%) και η χώρα μας είναι αναλογικά περισσότερο εξαρτημένη από τους τομείς που πλήττονται από τον κορονοϊό (τουρισμός, εστίαση, μεταφορές).




ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να λογαριάζουμε σε μία παροδική κρίση, την οποία, μετά την εξάλειψη του κορονοϊού και χάρη στις κυβερνητικές ενέσεις ρευστότητας, θα ακολουθήσει μια ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας (σε σχήμα V) όπως εξακολουθεί να πρεσβεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 


Η παγκόσμια οικονομική κρίση, την οποία επέτεινε και επιτάχυνε ο κορονοϊός, δεν θα περιοριστεί στο 2020 γιατί έχει δομικά και διαχρονικά χαρακτηριστικά προβλήματα και παθογένειες (υπερσυσσώρευση κεφαλαίων στην παραγωγική σφαίρα, υψηλότατη πιστωτική μόχλευση και υπερχρέωση επιχειρήσεων, κερδοσκοπία στις αγορές περιουσιακών στοιχείων και κάμψη της κερδοφορίας, εμπορικές ανισορροπίες και τεράστιες κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες) που δεν αντιμετωπίζονται με ενέσεις ρευστότητας και δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

ΟΠΩΣ η προβληματική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι χειρότερη από αυτήν του 2008-2009, έτσι και η έξοδος από αυτήν θα απαιτήσει συγκριτικά περισσότερες θυσίες και χρόνο απ’ ό,τι σήμερα πιστεύουν οι κυβερνώντες. Είμαστε, δυστυχώς, ακόμη στην αρχή.

* Οικονομολόγος, επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Ο κορονοϊός παραλύει την παγκόσμια οικονομία







Σοκ προκαλεί η είδηση ότι ο υπουργός οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Έσσης Τόμας Σέφερ αυτοκτόνησε γιατί όπως υποστηρίζει συνεργάτης του ένιωθε πως δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών.



Την ώρα που πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καλούνται να τηρήσουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη μάχη κατά της επιδημίας, οι πολιτικοί ηγέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις καθώς η ανάγκη καταπολέμησης του νέου κορονοϊού έρχεται σε αντίθεση με την εξομάλυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Ενώ οι περισσότεροι αναζητούν τη χρυσή τομή, άλλοι όπως ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζ. Μπολσονάρο υποτιμούν τον κίνδυνο της νόσου δίνοντας προτεραιότητα στην οικονομική επιβίωση έναντι της δημόσιας υγείας.


Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι θα πεθάνουν; Θα πεθάνουν. Λυπάμαι, λυπάμαι. Έτσι είναι η ζωή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την παραγωγή ενός εργοστασίου αυτοκινήτων επειδή υπάρχουν 60 εκατομμύρια θάνατοι από τροχαία τον χρόνο. Μιλάω με τον κόσμο, θέλουν να δουλέψουν, αυτό λένε από την πρώτη στιγμή».


Ο Μπολσονάρο βρίσκεται πλέον σε ανοιχτή κόντρα με τους τοπικούς κυβερνήτες αλλά και τον υπουργό Υγείας, ενώ το τουίτερ αφαίρεσε το βίντεο όπου ο πρόεδρος εμφανίζεται  να μιλά σε ένα πλανόδιο μικροπωλήτη τασσόμενος κατά των περιοριστικών μέτρων.

Την ανάγκη μέτρων προστασίας υποβαθμίζει και ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο ο οποίος συμμετείχε σε αγώνα χόκεϊ επί πάγου και υιοθετώντας μια μάλλον παράδοξη στάση έναντι του κινδύνου, λέγοντας: «Είναι καλύτερα να πεθαίνεις όρθιος, παρά γονατιστός».

Στη Γερμανία, όπου ο Υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Έσσης φέρεται να αυτοκτόνησε υπό το βάρος των αναμενόμενων οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Όλαφ Σολτς ξεκαθαρίζει ότι η προστασία της υγείας των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη, δηλώνοντας ότι:

«Κατά την άποψή μου είναι κυνικό να ξεκινούν τώρα κάποιοι συζητήσεις λέγοντας ότι τα ζητήματα της υγείας πρέπει να μπουν σε δεύτερη μοίρα και να δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα της οικονομίας. Η κορυφαία προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός της ραγδαίας εξάπλωσης της επιδημίας».


Σαφή θέση υπέρ της δημόσιας υγείας παίρνει πλέον και η Ουάσινγκτον, με τον υπουργό Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν να επισημαίνει πως: «Νο1 στόχος του προέδρου είναι η υγεία του αμερικανικού πληθυσμού. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να στηρίξουμε την αμερικανική οικονομία σε αυτήν τη χρονική περίοδο».

Την ίδια ώρα, η διαμάχη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί συντονισμού και οικονομικής αλληλεγγύης συνεχίζεται. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η αλληλεγγύη μπορεί να εκφραστεί και με άλλες μορφές, πέραν των κορωνο-ομολόγων. Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε ότι οι οικονομικές διαφωνίες θέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.



 Eurogroup για τον κορονοϊό

Tη σύγκληση του Eurogroup στις 7 Απριλίου για να ενεργήσει βάσει της εντολής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας Μάριο Σεντένο.
Το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 7 Απριλίου για να ενεργήσει βάσει της εντολής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής απάντησης στον κορονοϊό, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Μάριο Σεντένο.


Η Ε.Ε. και οι τράπεζες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση στις τράπεζες όσον αφορά την αντιμετώπιση των ζημιών τους από δάνεια κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού και μπορεί να εξετάσει και άλλα μέτρα, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι ρυθμιστικές Αρχές της ΕΕ έχουν παράσχει ευελιξία στις τράπεζες σχετικά με την εφαρμογή των λογιστικών κανόνων για τις ζημιές που έχουν από δάνεια, αλλά οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει παραπέρα και έχουν προσφέρει στις τράπεζες διετή αναστολή εφαρμογής του αντίστοιχου κανόνα.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και την εφαρμογή της υφιστάμενης ευελιξίας, ώστε να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιχειρησιακή ανακούφιση στις τράπεζες εντός του ισχύοντος πλαισίου. Το IFRS 9 και ο ορισμός του μη εξυπηρετούμενου δανείου, με βάση το εποπτικό πλαίσιο, παρέχουν ήδη έναν μεγάλο βαθμό ευελιξίας».



Ε.Ε. και Δυτικά Βαλκάνια
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι χορηγεί ποσό ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκαλεί η επιδημία Covid-19.
Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν άμεσες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό, όπως για παράδειγμα αναπνευστήρες, αντιδραστήρια, μάσκες, προστατευτικά γυαλιά, ρόμπες και φόρμες στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων: την Αλβανία (4 εκατ. ευρώ), τη Β. Μακεδονία (4 εκατ.), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (7 εκατ.), το Μαυροβούνιο (3 εκατ.), το Κόσοβο (5 εκατ.) και τη Σερβία (15 εκατ.), ανέφερε μια εκπρόσωπος.


Οι χώρες αυτές φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ένωση. Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και προσεχώς θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.


Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στο κοινό πρόγραμμα προμηθειών της ΕΕ για την αγορά ιατρικού προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μάσκες για το προσωπικό των νοσοκομείων.



«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση δημόσιας υγείας, αλλά ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες εποχές, θα είμαστε πάντα εκεί για τους εταίρους μας των Δυτικών Βαλκανίων, που ανήκουν στην ΕΕ», διαβεβαίωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, σε ανακοίνωσή του. «Θα βοηθήσουμε τους εταίρους μας να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των συστημάτων υγείας του αλλά και να προωθήσουν μακροπρόθεσμα μέτρα για να μετριάσουν τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής», πρόσθεσε.

Ένα άλλο πακέτο, ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθεί για τους «ανατολικούς εταίρους» της ΕΕ, δηλαδή την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θέλει να επαναβεβαιώσει την αλληλεγγύη της στην περιοχή, την ώρα που η Κίνα και η Ρωσία πολλαπλασιάζουν τις πρωτοβουλίες στήριξης στις χώρες που πλήττονται από την επιδημία.


Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έπλεξε το εγκώμιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, επαινώντας όμως ταυτόχρονα και την Κίνα. Οι Κινέζοι «είναι οι μόνοι που μπορούν να μας βοηθήσουν», είπε χαρακτηριστικά, μετά την άφιξη της κινεζικής βοήθειας στο Βελιγράδι.



 https://anexsartitos.blogspot.com/
https://www.facebook.com/Anexsartitos/
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!


Κάντε μας like στο facebook   



 Πηγή:   
efsyn.gr/, ERT WEB, anexsartitos ,ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP  - Posted by Anexartitos.Ta.Neα


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 
 Δημοσίευση σχολίου  
  Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.


. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]