Κατάφερε τη δεκαετία του '90 να μετατρέψει τη Σύρο σε εικαστικό κέντρο των Κυκλάδων...
Στην αγαπημένη του Σύρο άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 88 ετών, ο συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης, ο οποίος κατάφερε στη δημιουργική πορεία του να μετατρέψει τη Σύρο σε εικαστικό κέντρο των Κυκλάδων, με πανελλήνια ακτινοβολία, με τις πολύ σημαντικές εκθέσεις που διοργάνωσε στην Ερμούπολη από τη δεκαετία του ’90, στο πλαίσιο του εικαστικού θεσμού «Ερμουπόλεια».
Για την προσφορά του, είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Σύρου επί δημαρχίας του δήμαρχου Γιάννη Δεκαβάλλα.
Η σχέση του Κώστα Ιωαννίδη με τη Σύρο ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ο φίλος του Συριανός, ζωγράφος Μιχάλης Μακρουλάκης, τον έφερε στο νησί και του πρότεινε να διοργανώσει εκθέσεις.
Λάτρης της εικαστικής τέχνης, συνδέθηκε από πολύ νωρίς με τη ζωγραφική.
Άρχισε να συλλέγει έργα ζωγραφικής με τα πενιχρά μέσα που διέθετε από τα εφηβικά του χρόνια. Έγινε πολύ γνωστός από την διοργάνωση εκθέσεων, όπως των Γιάννη Μόραλη, Θάνου Τσίγκου, Γιάννη Γαΐτη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Όπυς Ζούνη, ’Αλκη Πιερράκου, Παναγιώτη Τέτση, Κώστα Πανιάρα, Παύλου Σάμιου και πολλών άλλων, τόσο στην Ερμούπολη της Σύρου, όσο και σε άλλους δήμους και περιοχές ανά την Ελλάδα, σε μουσεία και εθνικές πινακοθήκες, με έργα που προέρχονταν από τη συλλογή του.
Επίσης, στο Μουσείο Κοτοπούλη, στον Δήμο Ζωγράφου, όπου και γεννήθηκε το 1933. Πολλοί δήμοι ανά την Ελλάδα τον είχαν βραβεύσει για την προσφορά του με τιμητικές πλακέτες και τον είχαν ανακηρύξει επίτιμο δημότη τους, όπως οι δήμοι Πάτρας, Κέρκυρας, Μακρυνίτσας, Δελφών, κά.
Το 2006, η Πινακοθήκη Χανίων είχε πραγματοποιήσει αφιέρωμα στον ίδιο και στη συλλογή του, με τίτλο «Το οδοιπορικό ενός συλλέκτη».
Στο Παρίσι όπου βρέθηκε, με κρατική υποτροφία, για σπουδές ενδυματολογίας, τον κέρδισε η τέχνη κι απέκτησε μια ενδιαφέρουσα εικαστική παιδεία, γνώρισε πολλούς ζωγράφους και άρχισε σιγά-σιγά να κτίζει τη συλλογή του.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1982 για να ξεκινήσει λίγο αργότερα να διοργανώνει εκθέσεις που γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία, πάντα με στόχο την αποκέντρωση της τέχνης, στην οποία έταξε τον εαυτό του.
«Εραστής των τεχνών και άνθρωπος με κοινωνικές ευαισθησίες, αγάπησε το νησί μας και το απογείωσε εικαστικά για περισσότερα από είκοσι έτη. Χάρη στη συμβολή του, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, κορυφαίοι Έλληνες αλλά και ξένοι καλλιτέχνες επέλεγαν τη Σύρο για να εκθέσουν τα έργα τους, με αποτέλεσμα η φήμη του νησιού, ως καλλιτεχνικού κέντρου, να ξεπεράσει τα στενά όρια της χώρας μας» αναφέρει ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Νικόλαος Λειβαδάρας, σε συλλυπητήριο μήνυμά του.
«Ο Κώστας λάτρεψε τη Σύρο και το απέδειξε έμπρακτα, όχι μόνο με τη συμβολή του στα πολιτιστικά πράγματα, αλλά και με το κοινωνικό και ανθρωπιστικό του έργο. Γι΄ αυτό και δίκαια του είχε απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου δημότη. Θα μείνει για πάντα μέσα στο μυαλό και την καρδιά μας» σημειώνει μεταξύ άλλων, ο πρώην δήμαρχος Σύρου -Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, στο συλλυπητήριο μήνυμά του.
O Κώστας Ιωαννίδης στα δύσκολα αλλά και όμορφα χρόνια που ζούσε στη Γαλλία παντρεύτηκε με την Γαλλίδα Ζανίν και ειχε αποκτήσει δυο γιους τον Ανδρέα και τον Χαράλαμπο.
Η κηδεία του θα γίνει από το νεκροταφείο Ζωγράφου, σήμερα Σάββατο, στις 12.00 το μεσημέρι.
Κάντε μας like στο facebook
Πηγή: -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου