Δύο ειδήσεις, που μεταδόθηκαν με διαφορά λίγων ωρών, φέρνουν στο φως τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει για ολόκληρο τον πλανήτη η επιθετικότητα της Ουάσινγκτον απέναντι στο Πεκίνο...
Του Άρη Χατζηστεφάνου για το Sputnik
Η πρώτη ήταν η αποκάλυψη από δύο δημοσιογράφους της Washington Post ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα δίσταζε να προχωρήσει ακόμη και σε στρατιωτική επίθεση εναντίον της Κίνας προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία μετά την ήττα στις εκλογές.
Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να πίστευε ο αρχηγός γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, ο οποίος μάλιστα έφτασε να επικοινωνήσει δύο φορές με τον Κινέζο ομόλογό του για να τον διαβεβαιώσει ότι το Πεντάγωνο δεν σκοπεύει να επιτεθεί στην Κίνα.
«Αν πρόκειται να σας επιτεθούμε, θα σας τηλεφωνήσω νωρίτερα για να σας ενημερώσω», φέρεται να είπε ο Αμερικανός στρατηγός – μια φράση που είναι τόσο τραγική όσο η «κρίση των πυραύλων» του 1962 μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, αλλά και τόσο «κωμική» όσο η ταινία «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» με τον Πίτερ Σέλερς.
Η δεύτερη είδηση ήταν η ανακοίνωση, από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, της δημιουργίας μιας νέας στρατηγικής συμμαχίας για την ανάπτυξη πυρηνικών υποβρυχίων και άλλων δυνάμεων στο μαλακό υπογάστριο της Κίνας.
Αξιωματούχοι, που μίλησαν σε αμερικανικά ΜΜΕ, έφτασαν να συγκρίνουν την απόφαση με τη σύσταση των συμμαχικών δυνάμεων που πολέμησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.Οι δύο ειδήσεις δεν είναι αντιθετικές, όπως κάποιοι θα σπεύσουν να ισχυριστούν, αλλά απόλυτα συμπληρωματικές.
Οι αποικιοκράτες επιστρέφουν στην Ασία
Πρόκειται ουσιαστικά για την ακραία κλιμάκωση της πολιτικής που ξεκίνησε ο Μπαράκ Ομπάμα, με το λεγόμενο «pivot to Asia» (πέρασμα στην Ασία) και την οποία συνέχισε και επέκτεινε ο Τραμπ.
Η συμμαχία θα στελεχώνεται άτυπα από σειρά φιλοαμερικανικών κυβερνήσεων (και πρώην αμερικανικών και βρετανικών αποικιών) σε περιοχές, όπως της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης, των Φιλιππίνων, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και του Βιετνάμ, γεγονός που αναμένεται να εκτινάξει την ένταση στην περιοχή φέρνοντας ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.
Η χώρα βέβαια που θα υποστεί τις σημαντικότερες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες είναι η Αυστραλία, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Κίνας
Εκτός παιχνιδιού η ΕΕ - Οργή από το Παρίσι
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο επιχειρούν να αντικαταστήσουν την οικονομική τους συρρίκνωση (σε σχέση με τις ανερχόμενες οικονομίες της Ασίας) με τη δύναμη των όπλων – το τελευταίο καταφύγιο κάθε παρακμάζουσας αυτοκρατορίας.Όπως προφητικά έγραψε στον Economist ο γνωστός ιστορικός Νάιλ Φέργκιουσον, λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η συμφωνία «Το τέλος της Αμερικανικής αυτοκρατορίας δεν είναι ειρηνικό» καθώς η παρακμή της «αντικατοπτρίζει την τύχη που είχε το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από έναν αιώνα».
Πηγή: info-war.gr/ , sputniknews.gr/20210916 -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου