Η Αθήνα χαιρετίζει τη συμφωνία ασφαλείας, λέγοντας ότι δίνει «νέα ουσία» στην προάσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων στη Μεσόγειο...
Αθήνα, Ελλάδα
- Η Ελλάδα επικύρωσε την Πέμπτη ένα σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας με τη Γαλλία, το πρώτο μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ.
Οι δύο χώρες είναι ήδη υποχρεωμένες να βοηθήσουν η μία την άλλη από μια επίθεση που προέρχεται από τη συμμαχία. Αλλά η Στρατηγική Εταιρική Σχέση για την Άμυνα και την Ασφάλεια για πρώτη φορά ενώνει δύο μέλη του ΝΑΤΟ για να υποστηρίξουν το ένα το άλλο από μια επίθεση που προέρχεται από τη συμμαχία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τη συμφωνία ως τον ακρογωνιαίο λίθο μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.
«Η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων στη Μεσόγειο αποκτά τώρα νέα ουσία», είπε ο Μητσοτάκης στο κοινοβούλιο. «Σε περίπτωση επίθεσης, η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό στην ήπειρο, τη μοναδική ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη».
Το άρθρο 2 της εταιρικής σχέσης αναφέρει ότι το ζευγάρι θα βοηθάει ο ένας τον άλλον «με όλα τα μέσα που διαθέτει, σε περίπτωση που απαιτείται ένοπλη δύναμη, εάν και οι δύο διαπιστώσουν ότι πραγματοποιείται επίθεση εναντίον του εδάφους».
Ένταση στην Τουρκία
Η κύρια απειλή για την ασφάλεια της Ελλάδας προέρχεται από τη Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ.
Οι δυο τους σχεδόν άρχισαν τις εχθροπραξίες τον Αύγουστο του περασμένου έτους καθώς μάχονταν για τις αντικρουόμενες αξιώσεις τους για την Ανατολική Μεσόγειο. Κόντεψαν να πολεμήσουν για τις νησίδες iμια στο Αιγαίο το 1996 και για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου το 1987.
Η μεγαλύτερη απειλή πολέμου τον περασμένο αιώνα ήρθε το 1974, όταν η Τουρκία επενέβη στρατιωτικά στην Κύπρο, ως απάντηση σε μια σύντομη ελληνική παρέμβαση - (υποστηριζόμενο πραξικόπημα). «Ζούμε με την απροθυμία του ΝΑΤΟ [να αντιμετωπίσει την Τουρκία] από τη δεκαετία του 1950, επειδή το άρθρο 5 δεν καλύπτει απειλές μεταξύ των μελών της συμμαχίας», δήλωσε ο Αθανάσιος Πλατιάς, καθηγητής στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά.
Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, η Ελλάδα «διαπραγματεύεται από το 1974 ... για μια τέτοια συνθήκη».
Το σύμφωνο είναι η δεύτερη επίσημη εγγύηση ασφαλείας της Ελλάδας κατά της Τουρκίας. «Υπέγραψε σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον περασμένο Νοέμβριο». Οι τουρκο-γαλλικές σχέσεις έχουν επίσης επιδεινωθεί από τότε που η Άγκυρα ανέλαβε στρατιωτικό ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη τον Οκτώβριο του 2019. Η Γαλλία βλέπει την Τουρκία ως αντίπαλο για επιρροή στη Βόρεια Αφρική.
Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέβλεψαν την υπογραφή της Σύμπραξης στις 28 Σεπτεμβρίου. Ανακοίνωσαν επίσης ότι η Ελλάδα θα αγοράσει έως και τέσσερις φρεγάτες Belharra γαλλικής κατασκευής και έως τέσσερις γαλλικές κορβέτες GoWind με υπερσύγχρονα ραντάρ και υπερηχητικούς πυραύλους για έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ελλάδα δεσμεύτηκε επίσης να αγοράσει 24 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale έναντι 2,5 δισ. Δολαρίων.
Δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση για την εταιρική σχέση από την Τουρκία.
Διαφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Ελλάδα και η Τουρκία συγκρούονται όλο και περισσότερο για τα δικαιώματα υποθαλάσσιου πετρελαίου και φυσικού αερίου. Φέτος ξανάρχισαν τις διερευνητικές συνομιλίες για να οριοθετήσουν την υφαλοκρηπίδα τους, η οποία χαρίζει μια μορφή εμπορικής κυριαρχίας πάνω στον ορυκτό πλούτο κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Όμως, ενώ αυτές οι συνομιλίες συνεχίζονται, αυτός είναι ο χώρος όπου είναι πιθανότερο να συμβούν ελληνικές και τουρκικές συγκρούσεις.
Τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα υπέβαλε επίσημη καταγγελία στην Τουρκία για την υποτιθέμενη παρενόχληση του Nautical Geo, σκάφους έρευνας με σημαία Μάλτας. Χαρτογραφούσε το θαλάσσιο βορειοανατολικό τμήμα της Κρήτης για να σχεδιάσει την πορεία του East Med, ενός αγωγού φυσικού αερίου, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ συμφώνησαν να κατασκευάσουν τον περασμένο Ιανουάριο για να μεταφέρουν ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές, μιλώντας στο Al Jazeera, ισχυρίστηκαν ότι ένα τουρκικό ναυτικό πλοίο παρενοχλούσε το Nautical Geo «επανειλημμένα, για περίοδο 4-5 ημερών».
Η ελληνογαλλική εταιρική σχέση αναφέρεται σε επίθεση στην «επικράτεια» οποιουδήποτε από τα δύο. Αυστηρά ερμηνευμένη, αυτό θα σήμαινε κυρίαρχο έδαφος, χωρικά ύδατα και εθνικό εναέριο χώρο, όπου ισχύει το πλήρες σώμα των νόμων μιας χώρας. Δεν είναι σαφές εάν η Σύμπραξη θα μπορούσε να επιβληθεί εάν ελληνικά και τουρκικά ναυτικά πλοία πυροβόλησαν το ένα το άλλο στον ευρύτερο χώρο της υφαλοκρηπίδας, όπου συνέβη το περιστατικό Nautical Geo.
Εάν μια τέτοια αντιπαράθεση ήρθε σε συμπλοκή μεταξύ ελληνικών και τουρκικών ναυτικών πλοίων, «αυτό ισοδυναμεί με ένοπλη επίθεση. Η Ελλάδα και η Γαλλία θα αρχίσουν τότε διαβουλεύσεις για τη γαλλική στρατιωτική εμπλοκή », ανέφεραν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές.
Όποιος πυροβολήσει πρώτος σε μια τέτοια κατάσταση θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο, λένε οι ειδικοί. «Ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν τις έρευνες μεταξύ τους σε απεριόριστη περιοχή», δήλωσε ο Πέτρος Λιάκουρας, καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
"Δεν μπορείτε, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να επιτεθείτε σε κάποιον", σε μια τέτοια περιοχή, είπε. Ο αγωγός East Med έχει εκνευρίσει την Τουρκία, η οποία έχει τις δικές της ενεργειακές φιλοδοξίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Από το 2018, έχει στείλει πλοία έρευνας για να βρουν κοιτάσματα φυσικού αερίου σε αυτό που η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν ως θαλάσσια δικαιοδοσία τους.
«Λέγαμε συνέχεια στους Έλληνες, στους Ελληνοκύπριους, στις ΗΠΑ και σε οποιονδήποτε θα άκουγε ότι η Ανατολική Μεσόγειος δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα Μπουράκ Οζάγκεργκιν στο Al Jazeera.
«Ως εκ τούτου, συνιστούσαμε ανεπιφύλακτα να περιμένουμε μέχρι την οριοθέτηση ή κάποιο είδος συμφωνίας, πριν επιδιώξουμε τις ενεργειακές φιλοδοξίες. Οι Ελληνοκύπριοι άρχισαν σκόπιμα να ανακατεύονται στο East Med γνωρίζοντας ότι θα αντιδράσουμε ». Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα τους με άλλους γείτονες σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών ή UNCLOS.
Η Ελλάδα και η Τουρκία ξεκίνησαν διερευνητικές συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τους επίσημα το 2001. Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την UNCLOS και επιδιώκει μια διακριτική λύση που η Ελλάδα απορρίπτει.
Ένα σύμφωνο μεγάλης εμβέλειας Η Ελλάδα και η Γαλλία θα μπορούν να χρησιμοποιούν ο ένας τον άλλο στρατιωτικά λιμάνια και αεροδρόμια για ανανεώσιμη περίοδο πέντε ετών. Μπορεί να ξεκινήσουν κοινές εκστρατευτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του Σαχέλ, όπου η Γαλλία έχει διατηρήσει περισσότερα από 5.000 στρατεύματα για να πολεμήσει ένοπλες ομάδες για σχεδόν μια δεκαετία. Αυτές οι αποστολές θα μπορούσαν επίσης να γίνουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Σύμπραξη τους καλεί να ξεκινήσουν έναν ετήσιο στρατηγικό διάλογο και να ευθυγραμμίσουν τις εξωτερικές και αμυντικές πολιτικές τους, εστιάζοντας στην ενέργεια, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση, τον οπλισμό, τα ΟΜΚ και τη θαλάσσια ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, την Αφρική και τη Μεσόγειο. Οι αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών θα πλησιάσουν.
Οι ειδικοί είπαν ότι η συνεργασία, αν είναι επιτυχής, μπορεί να έχει εκτεταμένη σημασία, σχηματίζοντας τον πυρήνα μιας ευρωπαϊκής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει δυσκολίες στη χάραξη πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, οπότε θα ακολουθήσουμε ένα μοντέλο μιας ομάδας πρόθυμων χωρών που κάνει περισσότερα από άλλες», δήλωσε ο Πλατιάς.
«Αυτός είναι ένας πυρήνας αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ.
Άλλοι θα μπορούν να συμμετάσχουν και αυτό σημαίνει ότι αρχίζει να διαμορφώνεται μια ανεξάρτητη στρατηγική προοπτική ».
Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν επανειλημμένα επικρατήσει στις δημοσκοπήσεις του Ευρωβαρόμετρου υπέρ μιας κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.
Ακολουθήστε τον Ανεξάρτητος Τα Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Πηγή: aljazeera.com/news/2021/10/7 -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου