Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

 


Παγκόσμια Σύνοδος Κλίματος.  Η επικείμενη συνάντηση στη Γλασκώβη επισκιάζεται από μεγάλες προσδοκίες. Μπορεί ο ΟΗΕ να αποδειχθεί ως συντονιστής της παγκόσμιας συνεργασίας;...

 

Στα τέλη Οκτωβρίου, η COP 26, η επόμενη παγκόσμια σύνοδος για το κλίμα, θα ξεκινήσει στη Γλασκώβη. Ένα χρόνο αργότερα από το προγραμματισμένο, οι διοργανωτές - το Συμβούλιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία - έπρεπε να αναβάλουν τη συνάντηση των 195 κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού (2015), η οποία είχε προγραμματιστεί για το 2020, λόγω της πανδημίας. 

 


Δυστυχώς, η τελευταία παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα COP 25 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη στα τέλη του 2019. Εκείνη την εποχή θεωρούνταν ακόμη επιτυχημένη η απόρριψη των επιθέσεων των αρνητών της κλιματικής αλλαγής υπό την ηγεσία του ανείπωτου Ντόναλντ Τραμπ και η συνθήκη του Παρισιού. Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις όλων των κρατών που υπέγραψαν φαίνεται να γνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, σε συνδυασμό με τη βεβαιότητα ότι η κλιματική διάβρωση θα συνεχιστεί ασταμάτητα προς το παρόν. 

Απομένουν μόνο λίγα χρόνια για να αντιμετωπιστεί η συνεχώς επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τους σημερινούς τρόπους παραγωγής και ζωής, έτσι ώστε η θέρμανση της ατμόσφαιρας της γης να περιορίζεται σε 1,5 έως 2 μοίρες και ο πλανήτης να μην είναι ακατοίκητος σε μεγάλες περιοχές.

 

Μείον 55 τοις εκατό  

 

Υπήρξε κίνηση ενόψει της Διάσκεψης της Γλασκόβης, τουλάχιστον. Στις αρχές Μαΐου, ο 12ος διάλογος για το κλίμα του Petersberg συγκέντρωσε αρχηγούς κυβερνήσεων και υπουργούς περιβάλλοντος από περισσότερες από 40 χώρες. 

 

Μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία για τη γερμανική κυβέρνηση να παρουσιάσει ακριβέστερα καθορισμένους στόχους για το κλίμα μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου. 

Ταυτόχρονα, η μια αντιπροσωπεία μετά την άλλη στην Πετρούπολη, ιδίως αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι θα έχει μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία το αργότερο στα μέσα του αιώνα. Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία χαιρετίστηκε ως καγκελάριος του κλίματος πριν από χρόνια, δέχθηκε μεγάλη πίεση.  

 

Πολλοί διεθνείς εταίροι περίμεναν τη δέσμευση για αποφασιστική δράση και είδαν τους εαυτούς τους απογοητευμένους, για άλλη μια φορά, αναμένονταν περισσότερα από τη Γερμανία.



Στις αρχές Αυγούστου, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) παρουσίασε την έκτη της έκθεση για την κατάσταση των πραγμάτων (AR6) και επέμεινε ότι σε 30 έως 40 χρόνια πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου σε τέτοιο βαθμό ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι που συμφωνήθηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού.

Είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι κάποιος έχει διαβάσει προσεκτικά το πακέτο των 4.000 σελίδων, έναν φάκελο επιστημονικών ευρημάτων σχετικά με την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος. 

Αλλά η πίεση υπάρχει, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει αυτήν την τεχνογνωσία, ειδικά επειδή ένας αυξανόμενος αριθμός ΜΚΟ και κλιματικά κινήματα την αξιοποιούν. 

 

 Η ΕΕ έχει εγκρίνει τώρα τη δική της νομοθεσία για το κλίμα, συμφώνησαν η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε το φιλόδοξο σχέδιο στα τέλη Ιουνίου. Αυτό θέτει πρότυπα για μια ηπειρωτική πολιτική για το κλίμα. Στόχος τους είναι να μειώσουν τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 τοις εκατό σε σύγκριση με την περίοδο 1990-2030, να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα σε ολόκληρη την Ένωση έως το 2050 και να μειώσουν οριστικά τις εκπομπές στη συνέχεια. Τα αποθέματα για το 2030 και το 2040 έχουν συμφωνηθεί με επαρκώς ποσοτικοποιημένες προδιαγραφές. 

 

Καμία χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να τους αποφύγει. Άλλα καλά νέα: Η Γλασκώβη θα πραγματοποιηθεί χωρίς τους περιβόητους πλευρικούς οδηγούς και φρένα από το στρατόπεδο των αρνητών και των τετριμμένων της κλιματικής αλλαγής. 

Πολυάριθμες βιομηχανικές ενώσεις μπήκαν στη γραμμή της αυστηρής πολιτικής για το κλίμα, στη Γερμανία σχεδόν ένα θαύμα μετά από 16 χρόνια αιώνιας αναβολής στο στυλ της Μέρκελ. Ακόμα κι αν η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι ακόμα εκεί στη Σκωτία, δεν μπορεί πλέον να παίξει τον παραδοσιακό της ρόλο ως συντονιστής μιας ελάχιστης συναίνεσης.

 

 Ο Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει και θα ανέβει στη σκηνή. Όταν πρόκειται για πλήρεις υποσχέσεις, είναι ανίκητος. Παρεμπιπτόντως, η ατζέντα του COP 26 διασφαλίζει ότι η πλοήγηση της Μέρκελ στο προσκήνιο ως έκφραση πολιτικής αδράνειας στην τρέχουσα κατάσταση είναι απίθανο να πείσει κανέναν. Όσον αφορά τη γερμανική πολιτική για το κλίμα, θα υπάρξουν φρύνοι για να καταπιούν ούτως ή άλλως στη Γλασκώβη, γιατί ποιος εξακολουθεί να παίρνει στα σοβαρά τα αγαπημένα ταμπού των Γερμανών;

 Ούτε το ταμπού της ατομικής ενέργειας ούτε η σύγχυση σχετικά με τη σταδιακή εξάλειψη του άνθρακα ούτε τις ευαισθησίες όταν πρόκειται για αιολική και ηλιακή ενέργεια.

 

 Αν το θέλουν οι Κινέζοι, οι Αμερικανοί ή οι Γάλλοι, θα δείξουν γρήγορα στους Γερμανούς πώς να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή. Μπροστά στην εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, δεν χρειάζεται πολύ πειθώ για να οδηγήσουμε σε μια ενεργειακή ανατροπή. Εκεί που κάποτε οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι στην πρώτη θέση στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες, ήταν εδώ και καιρό η σειρά των άλλων. Και δεν θα περιμένουν.

 

 

Υπάρχει μια τεράστια ατζέντα που πρέπει να επεξεργαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Γλασκόβης. Μπορεί να αποδειχθεί πλεονέκτημα ότι, όχι μόνο λόγω της ΕΕ, οι κλιματικοί στόχοι έχουν πλέον καθοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια και έχουν καθοριστεί χρονικά όρια.

Οι απαραίτητες τεχνολογίες είναι διαθέσιμες ή βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης. Κανείς στη Γλασκώβη δεν χρειάζεται να εμπλακεί σε μια ακαδημαϊκή διαμάχη για το σωστό μείγμα οργάνων. Όλα όσα λειτουργούν πρέπει να χρησιμοποιηθούν. 

 

Συντονιστής ΟΗΕ 

 

Η επικείμενη κατάρρευση του κλίματος μπορεί να αποτρέψει μόνο μια παγκόσμια κλιματική πολιτική στην οποία συμμετέχουν όλοι. Επειδή ο κόσμος είναι τόσο άνισος όσο είναι, ορισμένα κράτη και περιοχές πρέπει να πρωτοστατήσουν. Εάν οι φτωχότερες χώρες του κόσμου προστατεύουν τη φύση τους προκειμένου να γλιτώσουν από τον πληθυσμό των πλουσιότερων χωρών τουλάχιστον ένα μέρος των επικείμενων φυσικών καταστροφών, πρέπει να βοηθηθούν. 

Θα πρέπει να αποζημιωθούν για το ότι δεν κόβουν τα δάση τους, δεν μολύνουν τα νερά τους, δεν καταστρέφουν (περαιτέρω) το περιβάλλον τους.

 

 Αυτό θα προκαλέσει ένα επιχείρημα μεταξύ των αδιάλλακτων, ποιος πρέπει να αυξήσει τα απαιτούμενα ποσά, ποιος πληρώνει το ορυχείο για το κλίμα και τι μερίδιο παίρνει; 

 

Μπορείτε να ζητήσετε αποτελεσματικά από τους μεγαλύτερους αμαρτωλούς του κλίματος, κυρίως από τις ΗΠΑ, να πληρώσουν; 

Μπορεί η Βραζιλία να πειστεί να μην καταστρέφει συνεχώς τα τροπικά δάση του Αμαζονίου; Μπορεί η ΕΕ να ξεκινήσει την απαραίτητη αποζημίωση εντός της Ευρώπης; 

Χωρίς τα μεγάλα έθνη και τους αμαρτωλούς του κλίματος - χωρίς την Κίνα και τη Ρωσία, χωρίς την Ινδία και τις ΗΠΑ - παραμένει απελπιστικό. 

 

Ο ΟΗΕ θα πρέπει να αποδειχθεί ως συντονιστής της παγκόσμιας συνεργασίας.

 

 

 


 
Ακολουθήστε τον Ανεξάρτητος Τα Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

 
 

 

 

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Πηγή:     www.freitag.de   
-Posted by Anexartitos.Ta.Neα

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]