Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

 


 

Ο δισεκατομμυριούχος πρωθυπουργός της Τσεχικής Δημοκρατίας φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο της εξουσίας αφού το λαϊκιστικό κόμμα του δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία στις εκλογές κλεισίματος του Σαββάτου...


 


 

Τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι οι συνασπισμοί της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν τώρα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πάρουν την εξουσία μετά από μια δραματική μέρα στην κάλπη.


Το κόμμα ANO του Αντρέι Μπάμπιτς ξεπεράστηκε από το ελάχιστο περιθώριο από τους δύο συνασπισμούς της αντιπολίτευσης που προσπάθησαν να τον ξεπεράσουν, σύμφωνα με την Τσεχική Στατιστική Υπηρεσία.


Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, η κεντροδεξιά συμμαχία Spolu (Μαζί) κέρδισε τις περισσότερες ψήφους με 27,79% των ψηφοδελτίων, ακολουθούμενη από το κόμμα ANO του Μπάμπιτς με 27,12% και τον κεντρώο συνασπισμό PirStan με 15,62%, σύμφωνα με μια καταμέτρηση ψήφων στον ιστότοπο της στατιστικής υπηρεσίας.


Ενώ το κόμμα ANO του Μπάμπιτς κέρδισε τις περισσότερες ψήφους από οποιοδήποτε κόμμα, δεν έχει σαφή πορεία προς την πλειοψηφία μετά την ψηφοφορία του Σαββάτου.



"Εμείς είμαστε η αλλαγή. Εσείς είστε η αλλαγή", δήλωσε ο ηγέτης του συνασπισμού Spolu, Πετρ Φιάλα, το Σάββατο, διεκδικώντας τη νίκη μπροστά σε ένα πλήθος που επευφημούσε.


Ο ηγέτης του συνασπισμού PirStan, Ivan Bartoš, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Spolu "σχετικά με τις δυνατότητες σχηματισμού νέας κυβέρνησης" πιθανότατα θα ξεκινήσουν το Σάββατο.


"Η κυριαρχία του Αντρέι Μπάμπιτς έχει τελειώσει και τα δημοκρατικά κόμματα έχουν δείξει ότι η εποχή του χάους πιθανότατα θα είναι πίσω μας", δήλωσε ο Μπάρτοτς.


Αφού κέρδισαν συνολικά 108 έδρες στην κάτω βουλή των 200 εδρών το Σάββατο, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο συνασπισμών που εκστρατεύθηκαν εναντίον του Μπάμπιτς ολοκληρώθηκαν με τους ηγέτες των πέντε κομμάτων στους συνδυασμένους συνασπισμούς να υπογράφουν μνημόνιο για να συνεργαστούν για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.


Το μνημόνιο ήταν μια πρόκληση για τον Πρόεδρο Miloš Zeman, ο οποίος είχε πει πριν από τις εκλογές ότι θα επιλέξει τον αρχηγό του ενιαίου κόμματος με τη μεγαλύτερη καταμέτρηση ψήφων και όχι οποιονδήποτε συνασπισμό, για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.


Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Πράγα, ο Φιάλα είπε "αυτό που είναι θεμελιώδες είναι ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τσεχικής Δημοκρατίας, η κυβέρνηση πρέπει να έχει την πλειοψηφία στην κάτω βουλή".
"Ας περιμένουμε ότι όλοι θα σεβαστούν τα συνταγματικά έθιμα, τη θέληση των ψηφοφόρων και σύντομα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν την πλειοψηφία των ψήφων και τη θέληση να σχηματίσουν κυβέρνηση θα έχουν την ευκαιρία να το δημιουργήσουν", πρόσθεσε η Fiala.


Μια νέα κυβέρνηση θα απομάκρυνε την Τσεχική Δημοκρατία από τα λαϊκιστικά κόμματα στην Ουγγαρία και την Πολωνία, τα οποία δέχθηκαν όλο και περισσότερο πυρά για την ανατροπή των δημοκρατικών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μόνο άλλο κόμμα που κέρδισε έδρες, το ακροδεξιό, αντι-μεταναστευτικό SPD, είχε το 9,58% των ψήφων μέχρι το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες-μέρος του τρέχοντος κυβερνητικού συνασπισμού-διατήρησαν ποσοστό 4,66% ψήφων την ίδια χρονική περίοδο.


Εάν τα αποτελέσματα παραμείνουν, θα σήμαιναν ότι για πρώτη φορά μετά το τέλος της μονοκομματικής διακυβέρνησης στη Βελούδινη Επανάσταση του 1989 στην Τσεχοσλοβακία και την επακόλουθη διάσπαση με τη Σλοβακία το 1993, τα μέλη του διαδόχου του Κομμουνιστικού Κόμματος δεν θα εκπροσωπούνταν στο κοινοβούλιο της Τσεχίας. Το


Κατά τη διάρκεια των εκλογών, ο Μπάμπιτς, που κάποτε ονομαζόταν «Τσέχικος Τραμπ» από ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης λόγω της τεράστιας επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας και των λαϊκιστικών τάσεων, έκανε εκστρατεία σε μεγάλο βαθμό σε μια αντι-μεταναστευτική και ευρωσκεπτικιστική πλατφόρμα.
Ο 67χρονος επιχειρηματίας μεγιστάνας αντιμετώπισε επίσης προκλήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές του, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι αντιπροσώπευαν σύγκρουση συμφερόντων.

 

Pandora Papers: Μαύρο χρήμα δισεκατομμυρίων στις offshore των ηγετών


 

Το κουτί των σκανδάλων της Πανδώρας


Οι αυστηρές εκλογές έρχονται επίσης λίγες ημέρες μετά από έρευνα των Pandora Papers για αμφιλεγόμενες οικονομικές συναλλαγές από τον Babiš και άλλους παγκόσμιους ηγέτες.

 Η έκθεση ισχυρίζεται ότι ο Τσέχος πρωθυπουργός μετέφερε κρυφά 22 εκατομμύρια δολάρια μέσω υπεράκτιων εταιρειών για να αγοράσει ένα ακίνητο στη γαλλική Ριβιέρα το 2009, πριν μπεί στην πολιτική.


Απαντώντας στο Twitter, ο Μπάμπιτς έγραψε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορούν να τραβήξουν εναντίον μου κατά τη διάρκεια που είμαι στην πολιτική.


«Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι παράνομο ή κακό, αλλά δεν τους εμποδίζει να προσπαθήσουν να με συκοφαντήσουν ξανά και να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Τσεχίας», πρόσθεσε.


Ένας επιχειρηματίας αξίας περίπου 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μπάμπιτς έριξε εναντίον της ελίτ από τότε που έγινε πρωθυπουργός το 2017, υποσχόμενος να αντιμετωπίσει τη φοροαποφυγή.


Αλλά η πρωθυπουργία του έχει προβληθεί από μακροχρόνιους ισχυρισμούς περί οικονομικής ακαταλληλότητας.


Το 2019, δεκάδες χιλιάδες Τσέχοι βγήκαν στους δρόμους σε μερικές από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες από την επανάσταση του 1989 για τις οικονομικές υποθέσεις του Μπάμπιτς και άλλα ζητήματα.
Ως ιδιοκτήτης του ομίλου Agrofert των εταιρειών τροφίμων, χημικών και μέσων ενημέρωσης, ο Μπάμπιτς ήταν ένας από τους πλουσιότερους μεγιστάνες των επιχειρήσεων στην Τσεχία. Το 2017, έθεσε την επιχείρηση σε καταπίστευμα, όπως απαιτείται από το νόμο για να παραμείνει στη θέση του ως υπουργός Οικονομικών. Έγινε πρωθυπουργός αργότερα εκείνο το έτος.


Αλλά ένας έλεγχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσε αργότερα ότι ο Μπάμπιτς παραβίασε τους κανόνες σύγκρουσης συμφερόντων για τον έλεγχο των καταπιστευματικών κεφαλαίων που συνδέονται με την Agrofert.


Ο Μπάμπιτς απέρριψε τα ευρήματα, λέγοντας ότι ο έλεγχος "χειραγωγήθηκε και τεχνητά προκλήθηκε από επαγγελματίες κλεφτές" από τις τάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.



Ο John Mastrini του CNN έκανε αναφορά από την Πράγα και η Sheena McKenzie έγραψε στο Λονδίνο. Οι Ray Sanchez, Rob Iddiols, Vasco Cotovio και Ivana Kottasová συνέβαλαν σε αυτήν την έκθεση

 





 
Ακολουθήστε τον Ανεξάρτητος Τα Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

 
 

 

 

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Πηγή: edition.cnn.com/2021/10/09  
Πράγα, Δημοκρατία της Τσεχίας (CNN)      -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]