Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 στα σύνορά της μετά την επιδείνωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή μετά από επίσκεψη σε νέο στρατόπεδο μεταναστών σε νησί κοντά Τουρκία...
Η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο προκάλεσε φόβους στην Ευρώπη για επανάληψη του 2015, όταν σχεδόν 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο, κυρίως Σύροι, διέφυγαν στην Ευρώπη περνώντας από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Στο τελευταίο παράδειγμα της αυστηρότερης μεταναστευτικής της πολιτικής, η Ελλάδα άνοιξε ένα στρατόπεδο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ στη Σάμο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια εκτεταμένη εγκατάσταση, με μεγάλη επιτήρηση και περιτριγυρισμένη από συρματοπλέγματα.
"Δεν θα δεχτούμε ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές παρόμοιες με αυτές που είδαμε το 2015", είπε ο Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής στην Αθήνα και η Ευρώπη έπρεπε να συνεργαστεί με τους γείτονες του Αφγανιστάν για να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην περιοχή.
Η Ελλάδα καλωσόρισε την Πέμπτη 26 Αφγανές γυναίκες δικηγόρους και δικαστές και τις οικογένειές τους, αλλά τέτοιες περιπτώσεις "θα αποτελέσουν την εξαίρεση", είπε ο Μητσοτάκης. "Δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτοί ως παράγοντας έλξης".
Από την κατάληψη των Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου, το Αφγανιστάν έχει βυθιστεί σε οικονομική κρίση. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) δήλωσε την Πέμπτη ότι αντιμετωπίζει εκτεταμένη πείνα «εντός εβδομάδων».
Αλλά η Ελλάδα λέει ότι δεν θέλει να μετατραπεί ξανά στην πύλη της ΕΕ και πρόσφατα ολοκλήρωσε έναν φράχτη 40 χιλιομέτρων (25 μίλια) στην περιοχή του Έβρου στα τουρκικά σύνορα.
"Πετύχαμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους λαθρέμπορους και τους πελάτες τους ότι η προδοτική εκδρομή στο Αιγαίο είναι πιθανώς σπατάλη χρημάτων", είπε ο Μητσοτάκης. 'CAMP OF SHAME' Πριν επισκεφθεί το νέο στρατόπεδο της Σάμου, ο Μητσοτάκης απευθύνθηκε στις τοπικές αρχές του πρώην στρατοπέδου Βαθύ - κάποτε μια υπερπλήρης, μολυσμένη από αρουραίους σκηνή, 7.000 ατόμων, την οποία ονόμασε "στρατόπεδο ντροπής" και "αίσχος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας". Το Βαθύ, μαζί με το στρατόπεδο Μόριας της Λέσβου που κάηκε πέρυσι, είχαν γίνει σύμβολα της παραπαίουσας αντίδρασης της Ευρώπης στη μεταναστευτική κρίση στα νότια σύνορά της, η οποία άφησε μεγάλο μέρος του φορτίου να φέρουν μικρά νησιά.
Μιλώντας από το Βαθύ, ο Μητσοτάκης ζήτησε μια κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου στην ΕΕ, λέγοντας ότι η αλληλεγγύη "δεν μπορεί να εξαντληθεί στη χρηματοδότηση στρατοπέδων τελευταίας τεχνολογίας".
Η νέα εγκατάσταση, σε απομακρυσμένη τοποθεσία, έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 3.000 άτομα και θα λειτουργεί με αυστηρούς κανόνες. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο μεταξύ 8 π.μ. και 8 μ.μ. και ταυτότητες και δακτυλικά αποτυπώματα σαρώνονται στην πύλη.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει παρόμοιες εγκαταστάσεις σε άλλα νησιά κοντά στην Τουρκία, λέγοντας ότι θα παράσχουν ασφαλέστερη διαμονή για τους αιτούντες άσυλο, αλλά για τις οποίες οι ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι κινδυνεύουν να γίνουν σαν φυλακές.
Karolina Targaris. Επιμέλεια Alex Richardson
Ακολουθήστε τον Ανεξάρτητος Τα Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Πηγή: /www.reuters.com/world/europe/greece -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου