Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

Το ανώτατο δικαστήριο της Πολωνίας αποφάσισε ότι το δίκαιο της ΕΕ δεν είναι πλέον δεσμευτικό. Άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αυτήν την άνευ προηγουμένου πορεία αντιπαράθεσης...


 

Εσωτερικά, υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της ΕΕ θεωρούν κατάλληλες τις δραστικές οικονομικές κυρώσεις. Αλλά η Επιτροπή της ΕΕ δυσκολεύεται. 

 

 Για τους μυημένους ήταν προβλέψιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά η τελευταία απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου συγκλονίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Julia Przylebska δήλωσε την Πέμπτη ότι ουσιώδη τμήματα των ευρωπαϊκών συνθηκών είναι ασυμβίβαστα με το πολωνικό σύνταγμα.  

 

Είναι η τελική κλιμάκωση της διαφοράς για τη διάλυση του κράτους δικαίου στην Πολωνία. 

 

 Η διαδικασία δεν μοιάζει με τίποτα στη νομική ιστορία της ΕΕ.  

Τώρα αρχίζει η μεγάλη εικασία: Τι κάνει η ΕΕ για να πάει μόνη της από τη Βαρσοβία; Και: θα τολμήσουν τώρα και άλλες χώρες όπως η Σλοβενία ​​ή η Ουγγαρία να επιτεθούν στο δίκαιο της ΕΕ; 

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ». Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν ήταν ακόμη πιο σαφής: «Η Πολωνία παίζει με τη φωτιά».

 

Σχεδόν όλοι οι γνωστοί εμπειρογνώμονες κατανοούν την πολωνική ετυμηγορία ως «νομικό πόλεμο», δηλαδή ως αποχώρηση της Πολωνίας από το ευρωπαϊκό νομικό σύστημα. Η Επιτροπή της ΕΕ ανησυχεί γιατί, από την άποψη των Βρυξελλών, το πολωνικό δικαστήριο έλαβε μια θεμελιώδη απόφαση που προσβάλλει τη δημοκρατική βάση της Ένωσης: η απόφαση της Βαρσοβίας κήρυξε τα άρθρα 1 και 19 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών άκυρα - και έτσι ταυτόχρονα δήλωσαν τον ενσωματωτικό τους χαρακτήρα στην ΕΕ και στην αρχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ).

Από την πλευρά της Πολωνίας, από την άλλη πλευρά, πρόκειται για δήθεν αποκατάσταση της κυριαρχίας της. Η πολωνική κυβέρνηση υποστηρίζει την ετυμηγορία. "Το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε τι είχε αποφασίσει το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο το 2009 και το 2019, δηλαδή ότι η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητες στον τομέα της επιρροής στην οργάνωση του δικαστικού σώματος στη Γερμανία", δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Σεμπάστιαν Kaleta to WELT AM SONNTAG.



"Η Πολωνία είναι ευρωπαϊκή για πάνω από χίλια χρόνια"


Και φυσικά η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητες να καθορίσει τη δικαιοδοσία στην Πολωνία, είπε ο κυβερνητικός πολιτικός. Ο Ryszard Legutko, πρόεδρος της αντιπροσωπείας του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας Law and Justice (PiS) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαβεβαίωσε: «Δεν θα υπάρξει Polexit.» Η Πολωνική Επιτροπή Δικαίου και Δικαιοσύνης το είχε πει ξεκάθαρα. «Η Πολωνία είναι ευρωπαϊκή για πάνω από χίλια χρόνια», λέει ο Λεγκούτκο.



Ωστόσο, πολλοί νομικοί εμπειρογνώμονες απορρίπτουν τη σύγκριση που έκανε η πολωνική κυβέρνηση με το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. Η διαφορά είναι ένα άλλο κεφάλαιο σε μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών. Πρόκειται για ένα θεμελιώδες ερώτημα: Πόσο μπορούν οι Βρυξέλλες να παρέμβουν στις εθνικές υποθέσεις και πόσο κυρίαρχο μπορεί να είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ;



Στην πραγματικότητα, το ερώτημα είχε ήδη λυθεί όταν η Πολωνία προσχώρησε στην ΕΕ το 2004, επειδή η Βαρσοβία αποδέχτηκε επίσης τους κανόνες της ΕΕ. Αλλά το PiS πραγματοποιεί τη λεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση για έξι χρόνια: δημιουργεί νέα τμήματα ή χρησιμοποιεί ένα πειθαρχικό σύστημα για να αναγκάσει τους δυσάρεστους δικαστές να εγκαταλείψουν το αξίωμά τους. Συνεπώς, είναι σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Ορισμένες επιπλήξεις από τις Βρυξέλλες και οι διαδικασίες κράτους δικαίου δεν έφεραν τίποτα. Αντίθετα: Η σύγκρουση έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο δήλωσε τον Ιούλιο ότι οι αποφάσεις του ΔΕΚ σε σχέση με το αμφιλεγόμενο πειθαρχικό όργανο στην Πολωνία δεν ήταν έγκυρες. Ταν το προοίμιο της τρέχουσας κρίσης -ορόσημο.



Πικάντικο: Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο είναι ήδη εν μέρει παράνομα κατοικημένο. Ορισμένοι δικαστές θεωρούνται πιστοί υποστηρικτές της κυβέρνησης PiS. Ως εκ τούτου, είναι εντελώς ασαφές σε ποιο βαθμό η κρίση μπορεί να έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη. Η επικρατούσα γνώμη μεταξύ των διπλωματών των Βρυξελλών είναι ότι η Πολωνία μπορεί προς το παρόν να καταληφθεί μόνο με την καταβολή χρημάτων της ΕΕ από το ταμείο Corona, συνολικού ύψους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ.



Από την άλλη πλευρά, η Επιτροπή της ΕΕ φαίνεται να είναι αναποφάσιστη ως προς το αν δεν θα καταβάλει μέρος του ποσού τον Νοέμβριο. Στους κύκλους της ΕΕ, αυξάνεται η εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει «καμία πραγματική στρατηγική» στην περίπτωση της Πολωνίας, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ στις Βρυξέλλες.



Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην Ομοσπονδιακή Υπουργός Δικαιοσύνης, Katarina Barley (SPD), δήλωσε στο WELT AM SONNTAG: «Η απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί πλήγμα κατά του κράτους δικαίου στην Ευρώπη. Η πολωνική κυβέρνηση έχει το πολιτικά καταληφθέν συνταγματικό δικαστήριο βεβαιώνει ότι δεν θα πρέπει πλέον να συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο στο μέλλον. Οι δικαστές που το κάνουν ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν πρόστιμα ».

Η Επιτροπή δεν πρέπει να αφήσει το PiS να ξεφύγει από αυτήν την «παραβίαση φράγματος». "Δεν πρέπει να δώσετε κανένα ευρωπαϊκό Corona δισεκατομμύρια στη Βαρσοβία και πρέπει επίσης να αποκλείσετε άλλες χρηματοδοτήσεις", είπε ο Barley. Και πρόσθεσε: "Εάν άλλες δεξιοί λαϊκιστικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη δουν ότι μπορείτε να πάρετε χρήματα από τις Βρυξέλλες χωρίς να τηρείτε τους κοινούς κανόνες, αυτό θα είναι η αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως την ξέρουμε". 



 
Ακολουθήστε τον Ανεξάρτητος Τα Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

 
 

 

 

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Πηγή:   www.welt.de/politik/ausland/article234305088      
-Posted by Anexartitos.Ta.Neα

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]