Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

Με τον πλανήτη να εισέρχεται στον τρίτο συνεχόμενο χρόνο υπό το στενό κλοιό του κορωνοϊού και τη μετάλλαξη Όμικρον να προκαλεί ήδη σοβαρές δυσχέρειες στην κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα, η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος υποδέχονται το 2022, με την προσδοκία μιας καλύτερης και σίγουρα πιο ελεύθερης επόμενης ημέρας...


 

Ξετυλίγοντας το «κουβάρι» της χρονιάς που πέρασε, η Ελλάδα βρέθηκε να ταλανίζεται αρκετά εξαιτίας τριών καταλυτικών παραγόντων.

Ο πρώτος παράγοντας, ήταν η δυναμική συνέχιση της πανδημίας Covid 19. Παρά την ελπίδα που δημιούργησε το εμβόλιο έναντι της πανδημίας και παρά την ενδυνάμωση του εμβολιαστικού προγράμματος, οι νέες παραλλαγές του ιού, ιδίως η Δέλτα και η Όμικρον, έθεσαν πολλές φορές σε σκληρή δοκιμασία το Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Ωστόσο, ο εμβολιασμός παραμένει ένα ισχυρό όπλο και σε αυτό αναφέρεται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της προς τους πολίτες.

 


 

Πρωτοχρονιά με τον κορωνοϊό να «καλπάζει»

Την ίδια στιγμή, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι μέσα στο 2021, δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας νόσησαν, άλλοι βρέθηκαν διασωληνωμένοι σε κάποια ΜΕΘ νοσοκομείου, ενώ υπήρξαν κι εκείνοι που έχασαν τη μάχη με τη νόσο. Κι όσο κι αν καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, στις οποίες περιγράφονται αριθμοί και στατιστικές τίποτε δεν θα πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε πως πίσω από τους αριθμούς αυτούς βρίσκονται άνθρωποι.

Στο λυκαυγές της νέας χρονιάς, η Ελλάδα μετρά πάνω από 40.000 νέα κρούσματα ημερησίως, ενώ ήδη βρίσκονται σε ισχύ αυστηρά μέτρα με σκοπό τη μείωση της κινητικότητας που οδηγεί σε περαιτέρω διασπορά της νόσου.

Ο δεύτερος παράγοντας, ήταν η τεράστια οικολογική και ανθρωπιστική καταστροφή που υπέστη η χώρα το περασμένο καλοκαίρι εξαιτίας των πυρκαγιών.

Αττική, Βόρεια Εύβοια και Πελοπόννησος βίωσαν τις χειρότερες συνέπειες της φωτιάς: Σπίτια και περιουσίες έγιναν στάχτη, μεγάλες εκτάσεις δάσους «έσβησαν» από το χάρτη, ενώ ανυπολόγιστη ήταν η ζημιά στο εγχώριο οικοσύστημα, στη χλωρίδα και την πανίδα.

Ο τρίτος παράγοντας, ο οποίος φαίνεται πως θα συνεχίσει να επηρεάζει τη ζωή των πολιτών και το 2022 είναι το κύμα ακρίβειας που πυροδότησε κατά τους τελευταίους μήνες του 2021 η ενεργειακή κρίση. Ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, «φουσκωμένοι» λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και το φυσικό αέριο, ακριβότερα καύσιμα, ήρθαν να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με μια πρώτη ματιά, ο πρώτος και ο τρίτος παράγοντας είναι αλληλένδετοι. Όμως και οι τρεις συνθέτουν ένα «εκρηκτικό» μείγμα με ιδιαίτερα σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογία και κυρίως στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

 

Το αναγνώρισε, άλλωστε, κι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, λέγοντας χαρακτηριστικά:

 

«Νιώθω την κόπωση και την ανησυχία που σκιάζει την καθημερινότητα όλων. Ξέρω καλά, όμως, και τις ικανότητες του λαού μας. Χάρη σ’ αυτές, στον χρόνο που πέρασε, οι απώλειες που μας χτύπησαν, δεν μας νίκησαν».

 

 

Υπό τις εξαιρετικά δύσκολες που εξακολουθούμε να βιώνουμε, το μεγάλο στοίχημα είναι να μη χάσουμε την ανθρωπιά μας. Στο λυκαυγές του 2022 δεν έχουμε απλά και μόνο ανάγκη από ελπίδα, δεν έχουμε απλά και μόνο την ανάγκη να χαμογελάσουμε: Είναι πλέον αδήριτη ανάγκη να θυμηθούμε πώς είναι να ζούμε και όχι απλά πώς να επιβιώνουμε.

Από τις 26 Φεβρουαρίου 2020, οπότε και είχε ανακοινωθεί το «κρούσμα μηδέν» στη χώρα μας, μέχρι και σήμερα που γράφονται αυτές οι λέξεις, η χώρα τελεί υπό μια ιδιαίτερα σκληρή υγειονομική δοκιμασία. Και μια φράση που ηχεί όσο καμία στα στόματα και στο νου του καθενός από εμάς είναι μία: «Ως πότε;».

Γι' αυτή την ανάγκη να αλλάξει κάτι μιλά στο πρωτοχρονιάτικό μήνυμά του προς τους πολίτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

 

 

Έχουμε ανάγκη να πάψουμε να φοβόμαστε, έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε και να ελπίζουμε σε μια καλύτερη περίοδο και κιυρίως να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Η υποδοχή του 2022 στον κόσμο

Ο κόσμος μπαίνει το 2022 στην τρίτη χρονιά της πανδημίας, με τα κρούσματα να έχουν εκτοξευτεί, αλλά και με κάποιες ενδείξεις ελπίδας να αχνοφαίνονται. Στις περισσότερες χώρες εορταστικές εκδηλώσεις ματαιώθηκαν, η μουσική απαγορεύτηκε και το ρεβεγιόν περιορίστηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Τα νησιά Κιριμπάτι, στον Ειρηνικό, ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που υποδέχτηκε τη νέα χρονιά, ακριβώς στις 12 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας.

Στο Σίδνεϊ, την πόλη που αυτοχαρακτηρίζεται «παγκόσμια πρωτεύουσα της Πρωτοχρονιάς», ένα μικρό πλήθος είχε συγκεντρωθεί στο λιμάνι για να παρακολουθήσει την εντυπωσιακή, όπως κάθε χρόνο, ρίψη πυροτεχνημάτων. Μερικές χιλιάδες ήταν εκείνοι που μπόρεσαν να παραβρεθούν φέτος, μολονότι συνήθως το πλήθος ξεπερνά το 1 εκατομμύριο. «Προσπαθώ να επικεντρωθώ στα θετικά πράγματα που συνέβησαν, αντί για τα αρνητικά», σχολίασε η Μελίντα Χόυαρντ, μια 22χρονη φοιτήτρια ιατρικής, που παρακολουθούσε το θέαμα έξω από την Όπερα.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ντουμπάι σχεδιάζει επίσης ένα σόου πυροτεχνημάτων στο Μπουρζ Χαλίφα, το ψηλότερο κτίριο του κόσμου. Το Εμιράτο θα προσπαθήσει και πάλι φέτος να καταρρίψει το ρεκόρ του μεγαλύτερου θεάματος πυροτεχνημάτων όλων των εποχών.

Όμως από τη Σεούλ μέχρι το Σαν Φρανσίσκο, οι εορτασμοί ήταν πολύ περιορισμένοι ή, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν έγιναν καθόλου. Λόγω της παραλλαγής Όμικρον, το νέος έτος μπήκε αθόρυβα, χωρίς πυροτεχνήματα, στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

Στη Νότια Κορέα, η παραδοσιακή καμπανοκρουσία τα μεσάνυχτα ματαιώθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στο Τόκιο, στη συνοικία Σιμπούγια, οι εορτασμοί ακυρώθηκαν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα προέτρεψε τους συμπατριώτες του να φορούν μάσκες και να μειώσουν τον αριθμό των προσκεκλημένων στα πάρτι.

Η Κίνα, η χώρα όπου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά κρούσματα του νέου κορονοϊού, στα τέλη του 2019, παραμένει σε ύψιστο συναγερμό. Η πόλη Σιάν έχει τεθεί σε λοκντάουν και οι εορτασμοί σε άλλες πόλεις ματαιώθηκαν.

Στην Τζακάρτα της Ινδονησίας η αστυνομία απέκλεισε 11 δρόμους όπου συνήθως συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος για την Πρωτοχρονιά. Η Μαλαισία απαγόρευσε τις συναθροίσεις και ματαίωσε το σόου πυροτεχνημάτων στους Δίδυμους Πύργους Πετρόνας.

 

O ANEXSARTITOS Greece εύχεται σε όλους τους αναγνώστες του μια καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία.







gnews

 
Ακολουθήστε τον Ανεξάρτητος Τα Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

 
 

 

 

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  
Πηγή:       -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

Θέλεις να προσφέρεις ;

.com/img/a/
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]