Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

 Η δύσκολη εξίσωση που δημιουργεί η κορύφωση της πανδημίας και η ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης...

 

– Η πολιτική φθορά της ΝΔ, και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει πόντους.

 

 

Τον μεγαλύτερο γρίφο καλείται να τον λύσει η κυβέρνηση της ΝΔ αφού με κάποιον τρόπο (άγνωστο πως) θα πρέπει να περιορίσει τα ελλείματα για να είναι μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ταυτόχρονα να λάβει νέα μέτρα ενίσχυση των νοικοκυριών προκειμένου να μετριάσει την καλπάζουσα ακρίβεια. Λόγω της πανδημίας το έλλειμα για το 2021 έχει εκτιναχθεί στο 7% και ο στόχος για το 2022 είναι να πέσει στο 1%. Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει κατά κύριο λόγο σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και στα χρήματα που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία δεν θα δημιουργήσει από εδώ και στο εξής δραματικά απρόοπτες καταστάσεις.

 

Μια ακρίβεια που όπως όλα δείχνουν ήρθε για να μείνει τουλάχιστον για ένα ακόμα χρόνο στα ενεργειακά προϊόντα και για πάντα στα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι γιατί ως γνωστόν σπάνια βλέπουμε μειώσεις στην τιμή καταναλωτή ακόμα κι αν η πρωτογενής αιτία εκλείψει. Οι δικαιολογίες γνωστές πως οι παραγωγοί είχαν απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος της αύξησης κόστους με αποτέλεσμα να είναι προβληματική η επιβίωση της επιχείρησης κλπ

Οι στατιστικοί υπολογισμοί, με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία αύξησης τιμών κάνουν λόγο για ένα πρόσθετο κόστος σε μέσους όρους που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, ίσο με 2.000 περίπου ευρώ σε ετήσια βάση ή δυο μέσους μισθούς.



Βαρύ, πολύ βαρύ τίμημα για τους πολίτες που έρχονται από μια υπερδεκαετή οικονομική κρίση με τεράστιες απώλειες εσόδων και συμπίεση του βιοτικού επιπέδου πολύ κάτω από το μέσο επίπεδο της Ευρωζώνης.



Και έρχεται αυτό το τσουνάμι της ακρίβειας να μας πλήξει πάνω στην ώρα που η οικονομία πήγαινε να σηκώσει κεφάλι από την πανδημία και αναμέναμε όλοι ένα μέρισμα από την ανάπτυξη και την αύξηση του ΑΕΠ. Δεν ξέρω τι ακριβώς κάνουν οι άλλες χώρες της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και ποσώς μας ενδιαφέρει γιατί δεν έχουν και καμία σχέση οι μισθοί της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας ακόμα και της Ισπανίας με τους δικούς μας μισθούς.

Όπως επίσης δεν έχει καμιά αξία να λέμε πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη γιατί είτε είναι εγχώρια είτε εισαγόμενη, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Υποχρεωνόμαστε να πληρώνουμε ακριβότερα ό,τι καταναλώνουμε.


Η κυβέρνηση έχει ήδη μοιράσει περίπου 2 δισ. για να ελαφρύνει το βάρος από τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.


Πολλά λεφτά χωρίς να υπολογίζεται πως άλλα 900 περίπου εκατομμύρια φεύγουν κάθε μήνα από το ΑΕΠ της χώρας προκειμένου να αγορασθούν με ακριβότερες τιμές φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα.


Λίγα όμως πολύ λίγα για να ανακουφίσουν τους πολίτες τουλάχιστον στους λογαριασμούς της ενέργειας. Για τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ ούτε συζήτηση. Αυτή την ακρίβεια την αντιμετωπίζει ο καθένας μόνος του και όπως μπορεί, ακόμα μειώνοντας ή περικόπτοντας τις αγορές με περιορισμούς στα απολύτως απαραίτητα.



 

Και δεν είναι προφανώς ότι δεν θέλει να βοηθήσει κι άλλο τους πληττόμενους πολίτες, δεν μπορεί κανείς να την κατηγορήσει για κοινωνική αναλγησία. Όταν όμως δεν υπάρχουν χρήματα και προσπαθεί να βρει περιθώρια μέσα από τον δημοσιονομικό χώρο που αφήνει η ανάπτυξη γιατί δεν υπάρχουν δυνατότητες να βάλλει χέρι στον προϋπολογισμό, υπάρχει μεν κατανόηση από αυτούς που καταλαβαίνουν πωςλειτουργεί η οικονομία αλλά όχι από τους πολλούς που θεωρούν πως λεφτά υπάρχουν αλλά τα προορίζουν για αλλού όπως για παράδειγμα, οι εξοπλισμοί.


Και ναι μεν τέτοιες αιτιάσεις και επιχειρηματολογίες δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει και γι’ αυτό βλέπουμε αυτή τη δυσφορία να αποτυπώνεται καθαρά πλέον στα δημοσκοπικά ποσοστά.



Ποιος κάθεται να σκεφτεί πως η οικονομία της χώρας βρίσκεται ακόμα υπό ενισχυμένη εποπτεία, πως το εξωτερικό χρέος διογκώνεται συνεχώς εξαιτίας της πανδημίας και πως ήδη οι αγορές έχουν ανεβάσει τα spreads πάνω από 2,5% κι αν δουν εκτροχιασμό, εν μια νυκτί θα μας κλείσουν τις πόρτες δανεισμού όπως έγινε το 2010.



Όπως δεν χρήζει συζήτησης και σοβαρής κριτικής η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως όταν ξαναέρθει στην κυβέρνηση, θα κρατικοποιήσει πάλι τη ΔΕΗ και θα την υποχρεώνει να παρέχει φθηνό και γιατί όχι τσάμπα, ρεύμα στους πολίτες!



Η λύση στη σημερινή κατάσταση προφανώς και δεν είναι εύκολη και αυτού του τύπου τα προβλήματα στην παγκοσμιοποιημένη αγορά θα έρχονται και θα επανέρχονται με διάφορες αφορμές και τα γεωπολιτικά παιγνίδια και θα είναι εντονότερα στις χώρες με τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση.

Η στροφή προς τις φθηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έκανε η χώρα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο για να μειωθεί και η εξάρτηση μας από το φυσικό αέριο. Αρκεί να πούμε πως το μεγαλύτερο κομμάτι των επιδοτήσεων που έχουν δοθεί μέχρι τώρα, προέρχεται από τον περιορισμό των λιγνιτικών μονάδων και από τις επιστροφές από το χρηματιστήριο ρύπων.



Κατά τα άλλα, ας ελπίσουμε να αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να επιδοτηθούν τουλάχιστον ικανοποιητικά τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και να βρεθεί τρόπος να εξαιρεθούν των οριζόντιων επιδοτήσεων αυτοί που δεν τις έχουν ανάγκη.

 

Σε δίδυμη καταιγίδα πληθωρισμού απειλεί να οδηγήσει η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία αφού στις τιμές ενέργειας, έρχεται τώρα να προστεθεί και η έλλειψη σε δημητριακά και φυτικά έλαια, η οποία εκτός από σταθεροποίηση του υψηλού πληθωρισμού, μπορεί να οδηγήσει και σε επισιτιστική κρίση. 

 

 Στο μεταξύ, η συνέχιση του πολέμου και πίεση της Δύσης μέσω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία οδηγεί στην εξέταση ακόμη και ακραίων σεναρίων.

 

 

Η επισιτιστική κρίση

 

Και αν το πρόβλημα στα καύσιμα θα μεγαλώσει από τις σημερινές σοβαρές του διαστάσεις μόνο σε ένα ακραίο σενάριο, ο κίνδυνος με τα δημητριακά και τα φυσικά έλαια είναι πολύ πιο άμεσος. Οι τιμές των δημητριακών και του ψωμιού, κατέγραφαν τον Φεβρουάριο, πριν το ξέσπασμα του πολέμου, αύξηση κατά 5,9% ενώ τα έλαια και τα λίπη 16,7%.

Με δεδομένο ότι η Ουκρανία είναι στην πρώτη 5άδα των μεγαλύτερων εξαγωγών δημητριακών και ηλιελαίου και είναι άγνωστο πότε και πώς θα τελειώσει ο πόλεμος, οι τιμές στα είδη αυτά, βρίσκονται σε συνεχή άνοδο από τις αρχές του μήνα. Με βάση μια πρώτη εκτίμηση , οι αυξήσεις σε αυτή την φάση υπολογίζονται κοντά στο 25%-30%, ενώ ο πόλεμος έχει εγκλωβίσει στα λιμάνια της Ουκρανίας περίπου 6 εκ τόνους δημητριακών. 

 

Επειδή τα δημητριακά είναι προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής μεγαλύτερος κίνδυνος από την αύξηση της τιμής, θα είναι οι ελλείψεις, αν τα χωράφια στην Ουκρανία δεν σπαρούν φέτος, λόγω του πολέμου. Και σε αυτήν την περίπτωση, ακόμη και αν καλυφθούν οι ελλείψεις από εναλλακτικούς παραγωγούς , αυτό θα γίνει σε υπερβολικά υψηλότερες τιμές.

 

gnews

 
Ακολουθήστε τον Ανεξάρτητος Τα Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

 
 

 

 

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  
Πηγή: capital, protothema,     -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

Θέλεις να προσφέρεις ;

.com/img/a/
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]