Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

Την ώρα που η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση ότι ο «πόλεμος δι' αντιπροσώπων» που εξαπολύει εναντίον του μέσω της Ουκρανίας και άλλων συμμαχικών δυνάμεων (σ.σ. ένταξη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ), μπορεί να οδηγήσει το...

 μοιραίο -για όλους- πυρηνικό χτύπημα, το Sky News με ανάλυσή του έρχεται να δώσει μια σαφή εικόνα για το πώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγεί σχεδόν ως μονόδρομος σε συσπείρωση της υπόλοιπης Ευρώπης. Συγκεκριμένα, το βρετανικό μέσο υποστηρίζει ότι η γηραιά ήπειρος οφείλει να αποδείξει εμπράκτως ότι ''καλή η οικονομία και η παιδεία'', αλλά η άμυνα είναι η βασική της προτεραιότητα!



Αναφερόμενο στη σημερινή ανακοίνωση της πρόθεσης της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, το Sky News κάνει λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία ασφαλείας . Όπως σημειώνει το δίκτυο, αυτό το νέο κεφάλαιο θα απαιτήσει οι κυβερνήσεις όχι απλώς να δηλώσουν ότι έχουν την άμυνα ως προτεραιότητα, αλλά και να το αποδείξουν με τις πράξεις και τις επενδύσεις τους. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι, φυσικά, η αιτία για αυτή τη σεισμική μετατόπιση, καταφέρνοντας να κινητοποιήσει το ΝΑΤΟ σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο γεγονός της ιστορίας του, συμπεριλαμβανομένου και ολόκληρου του Ψυχρού Πολέμου.





Φινλανδία και Σουηδία βρίσκονται μια ανάσα από το «ΝΑΤΟ» – Η αντίδραση της Ρωσίας

 

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δυο ιστορικά ουδέτερες ευρωπαϊκές χώρες, η Φινλανδία και η Σουηδία, είναι πρόθυμες να αιτηθούν την ένταξή τους στη συμμαχία παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας - μια εντυπωσιακή αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής τους αλλά και της στρατηγικής για την άμυνά τους. Οι ηγέτες της Φινλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη, ότι η χώρα τους θα πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης «χωρίς καθυστέρηση». Μάλιστα, η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση πρόθεσης σηματοδοτεί πως η επίσημη διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες.



Οι διαφορετικές προτεραιότητες Πούτιν και Δυτικών ηγετών

Και ενώ τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ βιάστηκαν να απολαύσουν την ειρήνη που θεώρησαν ότι έφερε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι προτεραιότητες των κρατικών δαπανών δεν είναι πια η άμυνα, αλλά η υγεία, η οικονομία και η εκπαίδευση, στοιχεία σημαντικά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και δημοφιλή στους ψηφοφόρους.



Για αυτό, τονίζει το Sky News, και ο βρετανικός στρατός πλέον αριθμεί λίγο περισσότερους από 70.000 στρατιώτες - σχεδόν μισούς σε σχέση με το 1990. Την ίδια περίοδο, η Ρωσία δεν απομακρύνθηκε από τη λογική του πολέμου, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς επί του Κρεμλίνου, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η Μόσχα είναι σε θέση να αντλεί από όλους τους τομείς της οικονομίας για να εξαπολύει επιθέσεις και ότι ουσιαστικά δεν σταμάτησε ποτέ να ανταγωνίζεται τη Δύση. Για αυτό και πολλοί ειδικοί έκρουαν επί χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου στους δυτικούς ηγέτες, οι οποίοι όμως... σφύριζαν αδιάφορα.

Η ανάλυση του αμερικανικού μέσου καταλήγει στο ότι τα κοινωνικά αγαθά δεν αφορούν αυτή τη στιγμή τους Ουκρανούς που παλεύουν για την επιβίωσή τους, ενώ ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Ρωσία θα περιοριστεί εντός των ουκρανικών συνόρων.



Θεωρεί ότι το μόνο θετικό που θα μπορούσε να προκύψει από τις συρράξεις, είναι η ανοικοδόμηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων και της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών κοινωνιών – πράγμα που όμως, τονίζει, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση.


Η Βρετανία έδειξε τον δρόμο με Σουηδία και Φινλανδία

Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του Sky News η αλλαγή σκηνικού εξηγεί και τους λόγους που η Βρετανία υπέγραψε νέες συμφωνίες ασφαλείας με τα δυο σκανδιναβικά κράτη, εγγυώμενη πως θα προστρέξει προς την ασφάλειά τους σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση. Η δέσμευση αυτή φέρνει Ελσίνκι και Στοκχόλμη πιο κοντά στην «ομπρέλα» συλλογικής ασφάλειας που παρέχει το ΝΑΤΟ, ακόμη και αν η επίσημη κίνηση της ένταξής τους καθυστερήσει.



Εξι μήνες νωρίτερα, τέτοιου είδους κινήσεις θα ήταν σχεδόν αδιανόητες, όταν δηλαδή Φινλανδία και Σουηδία «ζύγιζαν» προσεκτικά τις σχέσεις τους με τους δυτικούς συμμάχους τους, αλλά και με την αχανή γειτονική τους χώρα. Ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο, είναι εκείνος που διατηρεί και την πιο μακροχρόνια σχέση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο ευρωπαίο ηγέτη. Τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, μάλιστα, θεωρούνταν το ιδανικό πρόσωπο για να ηγηθεί των ειρηνευτικών προσπαθειών. Τελικά, κατέληξε να είναι εκείνος που οδήγησε τη χώρα του στην επιλογή πλευράς και την ένωση με μια συμμαχία συσπειρωμένη απέναντι σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως ρωσική απειλή.


Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Μπόρις Τζόνσον την Τετάρτη, ο Νιινίστρο υποστήριξε ότι ο Πούτιν ευθύνεται για την αλλαγή πλεύσης της χώρας του. Επεσήμανε ότι η Μόσχα ουσιαστικά ανακοίνωσε στους δυο Σκανδιναβούς γείτονές της ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Και ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Ήδη επιτίθενται σε μια γειτονική χώρα», τόνισε ο Φινλανδός πρόεδρος.

 

Πώς μπορεί να εφησυχάζουν οι Ευρωπαίοι;

Παράλληλα, το Sky News, παρατηρεί πως την ώρα που Φινλανδία και Σουηδία εμφανίζονται έτοιμες να προσαρμοστούν στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα ασφαλείας, με πράξεις και όχι με λόγια, οι πληθυσμοί τους αντιλαμβάνονται καλύτερα τη σημασία της ασφάλειας σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαίων και την διαχρονική απειλή της Ρωσίας. Μάλιστα, το δίκτυο θεωρεί ότι ήταν αυτός ο εφησυχασμός των Ευρωπαίων που οδήγησε δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον Μπόρις Τζόνσον γιατί η Βρετανία αποστέλλει τόσο πολλά χρήματα και οπλισμό στην Ουκρανία, τη στιγμή που τόσο πολλοί Βρετανοί βιώνουν κρίση κόστους ζωής, σε βαθμό ώστε να αδυνατούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους, αλλά και σχετικά με την αξιοπιστία της δέσμευσης υπεράσπισης των σκανδιναβικών χωρών, δεδομένων των περικοπών στις δαπάνες που έχουν αφήσει τον βρετανικό στρατό μια σκιά του εαυτού του.

Τα ερωτήματα, σύμφωνα με το δίκτυο, συμπυκνώνουν το κυριότερο δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πολιτικοί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου: Πώς να δικαιολογήσουν τις επενδύσεις στην άμυνα, τη στιγμή που οι πληθυσμοί τους δεν αισθάνονται ότι απειλούνται άμεσα. Επίσης, το Sky News υποστηρίζει ότι αναδεικνύουν τη συλλογική αποτυχία πολιτικών, στρατού και ηγετών ασφαλείας να εξηγήσουν στο κοινό ότι όταν τα κράτη δέχονται επίθεση, όλα τα κοινωνικά αγαθά, από την πρόσβαση στην υγεία, μέχρι τα σχολεία και την απασχόληση, καταρρέουν.

 

«Ξεκάθαρη απειλή για τη Ρωσία»

Και κάπως έτσι το Κρεμλίνο έφτασε σήμερα να χαρακτηρίζει την απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως «ξεκάθαρη απειλή» για τη Ρωσία! Αυτό δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η επέκταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν θα κάνει την Ευρώπη ή τον κόσμο ασφαλέστερο. Μιλώντας με δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι είναι λυπηρή η κίνηση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και απείλησε με απάντηση ανάλογη με την κίνηση του Ελσίνκι.

Η ηγεσία της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι η χώρα πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση». Ερωτηθείς εάν αυτό αποτελεί απειλή για τη Ρωσία, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σίγουρα. Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν κάνει την ήπειρό μας πιο σταθερή και ασφαλή». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Φινλανδία προχώρησε σε «μη φιλικά βήματα» κατά της Ρωσίας.

Ερωτηθείς ποια μορφή θα λάβει η απάντηση της Ρωσίας, είπε ο Πεσκόφ: «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία επέκτασης του ΝΑΤΟ, ο βαθμός στον οποίο η στρατιωτική δομή θα κινηθεί πιο κοντά στα σύνορά μας». Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Φινλανδία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε διατηρήσει μια πολιτική ουδετερότητας όσον αφορά τη Ρωσία, με την οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 km (830 μίλια).

Η χώρα είναι πλέον πιθανό να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ φέτος, μαζί με τη γειτονική της Σουηδία, μια άλλη παραδοσιακά ουδέτερη δύναμη που απέφυγε να ενταχθεί στη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

 

 

Το πήγε στα... πυρηνικά ο Μεντβέντεφ

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε και αυτός με τη σειρά του τη Δύση ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που χορηγείται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Δήλωσε, δε, πως μια τέτοια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο.

«Το γεγονός ότι χώρες του ΝΑΤΟ διοχετεύουν όπλα στην Ουκρανία, εκπαιδεύουν στρατεύματα για να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, στέλνουν μισθοφόρους, καθώς και οι ασκήσεις χωρών της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοικτής σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία», αναφέρει ο Μεντβέντεφ σε καταχώρισή του στην εφαρμογή Telegram.

Όπως έγραψε αναλυτικά: «Στο πλαίσιο του πολέμου δι' αντιπροσώπων που έχουν εξαπολύσει οι δυτικές χώρες με τη Ρωσία, θέλω να διατυπώσω για άλλη μια φορά με μεγάλη σαφήνεια πράγματα που είναι ήδη τόσο προφανή σε όλους τους λογικούς ανθρώπους.

  1. Η ενίσχυση της Ουκρανίας από τις χώρες του ΝΑΤΟ με όπλα, η εκπαίδευση των στρατευμάτων της να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, η αποστολή μισθοφόρων και η διεξαγωγή ασκήσεων από τις χώρες της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αντί για τον «πόλεμο δι' αντιπροσώπων» τους.

  2. Μια τέτοια σύγκρουση ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.

  3. Αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι με διαφορά οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο. Η Ρωσία διαθέτει 6.257 πυρηνικές κεφαλές ενώ οι τρεις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ -οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία- έχουν μαζί 6.065 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με τον οργανισμό Arms Control Association που έχει την έδρα του στην Ουάσινγκτον.



 

Φινλανδία και Σουηδία βρίσκονται μια ανάσα από το «ΝΑΤΟ» – Η αντίδραση της Ρωσίας

 


gnews

 
Ακολουθήστε τον Ανεξάρτητος Τα Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

 
 

 

 

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  
Πηγή:  www.reader.gr      -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

Θέλεις να προσφέρεις ;

.com/img/a/
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]