Η Ρωσία θα επιδιώξει να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία διεξάγοντας δίκες αιχμαλώτων πολέμου - «Στόχος» της εισβολής η... απεναζοποίηση της χώρας...
«Ετοιμαστείτε για τη Νυρεμβέργη 2.0», έγραψε ένας πρώην Ρώσος διπλωμάτης σε μήνυμα στο WhatsApp. Η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν με στόχο να «απεναζοποιήσει» τη χώρα πάντα έδειχνε προς τη διεξαγωγή δικών αιχμαλώτων πολέμου. Τώρα, ηρθε η ώρα, η Μόσχα μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία.
Καθώς η Ρωσία κρατά εκατοντάδες κρατούμενους από το χαλυβουργείο του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, οι πληρεξούσιοί της στην ανατολική Ουκρανία έχουν διατυπώσει την ιδέα της διεξαγωγής ενός «στρατιωτικού δικαστηρίου» εμπνευσμένο από τη Νυρεμβέργη που οι παρατηρητές λένε ότι θα αντικατοπτρίζει μια μαζική δίκη επίδειξης με σκοπό να δικαιολογήσει τη ρωσική εισβολή.
«Σχεδιάζουμε να οργανώσουμε ένα διεθνές δικαστήριο στο έδαφος της δημοκρατίας», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης μιας περιοχής που ελέγχεται από τη Ρωσία στην περιοχή του Ντόνετσκ. Ένα πρότυπο θα μπορούσε να είναι η δίκη του Χάρκοβο του 1943, είπε, όταν ο σοβιετικός στρατός δίκασε, καταδίκασε και εκτέλεσε τρεις Γερμανούς και έναν Ουκρανό με απαγχονισμό.
Το αν το Κρεμλίνο θα συνεχίσει την εισβολή του με ένα τέτοιο θέαμα παραμένει ασαφές, αλλά η ιδέα βρήκε υποστηρικτές στο υπουργείο Εξωτερικών και μεταξύ των κορυφαίων βουλευτών που έχουν δηλώσει ότι δεν πρέπει να γίνουν ανταλλαγές αιχμαλώτων των στρατιωτών που συνελήφθησαν στη Μαριούπολη. Ο επικεφαλής της προσαρτημένης Κριμαίας είπε ότι ένα δικαστήριο στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ανατολική Ουκρανία, όπου οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν τη θανατική ποινή, θα χρησιμεύσει ως «μάθημα για όλους όσους ξέχασαν τα μαθήματα της Νυρεμβέργης».
Τι σηματοδοτούν αυτές οι δίκες
Η σηματοδότηση μιας μεγάλης πολιτικής δίκης έχει εγείρει φόβους ότι η Ρωσία πρόκειται να περάσει ένα ακόμη φρικτό ορόσημο στην αναβίωση του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, προσομοιώνοντας μια θριαμβευτική νομική διαδικασία που θα σπίλωνε την κληρονομιά της ετυμηγορίας της Νυρεμβέργης. Ένας ειδικός το χαρακτήρισε οργουελική διαστρέβλωση της μεταπολεμικής γλώσσας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γράφει ο Guardian.
Θα ήταν «μια πολιτική δίκη, στόχος της οποίας είναι να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη αφήγηση για τον πόλεμο που υποστηρίζει το επιχείρημα για αποναζισμό που έχει προβάλει ο Πούτιν, που ua υποστηρίjει τον ισχυρισμό του ότι η Ουκρανία διοικείται από Ναζί και ότι υπάρχουν άμεσοι δεσμοί μεταξύ των Ουκρανών συνεργατών κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου και των Ουκρανών στρατιωτών σήμερα», δήλωσε η Φρανσίν Χιρς, καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison και συγγραφέας του βιβλίου «Σοβιετική απόφαση στη Νυρεμβέργη: Μια νέα ιστορία του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Νομίζω ότι θα χρησιμοποιηθεί για να προσπαθήσουν να παρουσιάσουν αυτό που εμείς στη Δύση καταλαβαίνουμε ως μυθοπλασία σαν να είναι πραγματικότητα. Αυτό κάνουν οι δίκες επίδειξης».
Με αυξανόμενη προσοχή στα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας διεθνούς έρευνας για τη σφαγή αμάχων σε πόλεις όπως η Μπούτσα, ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Μόσχα μπορεί να ξεκινήσει στρατιωτικό δικαστήριο ως αντιδιαδικασία καθώς αποκαλύπτονται περισσότερες φρικαλεότητες.
«Δημιουργούν μια άλλη μορφή μόχλευσης για ό,τι πρόκειται να έρθει εν ευθέτω χρόνω»
«Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αντίβαρο λόγω όλων των συζητήσεων του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου και των ουκρανικών διώξεων για εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο Φίλιπ Σαντς, καθηγητής Νομικής στο University College του Λονδίνου.
«Υποψιάζομαι ότι δημιουργούν μια άλλη μορφή μόχλευσης για ό,τι πρόκειται να έρθει εν ευθέτω χρόνω», προσθέτει.
Ο Σαντς ήταν μέρος μιας προσπάθειας που συζητείται για να σχηματιστεί ένα ειδικό ποινικό δικαστήριο για να δικάσει τη Ρωσία για το έγκλημα της εισβολής, μια κατηγορία που αρχικά επινοήθηκε στις δίκες της Νυρεμβέργης το 1945-46 από έναν Σοβιετικό δικηγόρο ως «εγκλήματα κατά της ειρήνης».
Είπε, επίσης, ότι είναι ειρωνικό ο ενστερνισμός από τη Ρωσία μιας διαδικασίας τύπου Νυρεμβέργης που θα αγνοούσε τυχόν κατηγορίες για έναρξη παράνομου πολέμου κατά της Ουκρανίας.
«Για μένα, το έγκλημα της επιθετικότητας είναι η καρδιά όλου αυτού του ζητήματος», είπε ο Σαντς. «Στο τέλος της ημέρας, αν ο Πούτιν δεν είχε πάει στον πόλεμο, κανένα από τα άλλα εγκλήματα δεν θα είχε συμβεί».
Ως μέρος της ιστορίας του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, οι δίκες της Νυρεμβέργης παραμένουν ένα βαθιά προσωπικό ζήτημα για το Κρεμλίνο. Η απόφαση να προτείνουν ένα στρατιωτικό δικαστήριο είναι μια βαθύτερη κατάδυση σε αυτό που ένας πρώην σύμβουλος αποκάλεσε ιστορική «μανία», όπου όροι όπως «απεναζοποίηση» θεωρείται ότι έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιήσουν το ρωσικό κοινό.
Το Κρεμλίνο «νομίζει ότι αυτό θέλει να δει το κοινό… για να νιώσει τον εαυτό του μέρος της ιστορίας», είπε ο πρώην σύμβουλος, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν.
Η ιστορία φαίνεται να είναι η πηγή τόσο για την προπαγάνδα όσο και για την κρατική πολιτική του Κρεμλίνου. Ο Νικολάι Πατρούσεφ, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και κορυφαίος σύμμαχος του Πούτιν, είπε σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα ότι οι πολιτικές του για την «απαζοντοποίηση» της Ουκρανίας ήταν ακριβώς οι ίδιες με τη ναζιστική Γερμανία το 1945. «Είναι φανατισμός», είπε ο σύμβουλος.
Ακολουθήστε τον Ανεξάρτητος Τα Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Πηγή: /www.ieidiseis.gr/kosmos/147821/ -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Θέλεις να προσφέρεις ;
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου