«Πρωτοποριακό εργαλείο για τον έλεγχο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας» χαρακτηρίζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, για την υλοποίηση και τη λειτουργία της οποίας συζήτησαν την Δευτέρα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης...
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πώς θα λειτουργεί
Μεταξύ άλλων, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα είναι συνδεδεμένη online με την «Εργάνη» και θα είναι διαθέσιμη και μέσω κινητού. Το σύστημα θα διαθέτει απεικόνιση όλων των νόμιμων ορίων υπερωριών, ώστε να δημιουργείται ασφάλεια σε εργαζόμενους και εργοδότες, θα διαθέτει κόφτες, ώστε να εμποδίζονται οι παράτυπες δηλώσεις ενώ ο μισθός θα απεικονίζεται και σε επίπεδο ώρας. Η διάταξη για την ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει ενταχθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις, που ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους -συνήθως ηλεκτρονικά- και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη την αγορά.
Το σύστημα θα υλοποιηθεί σε τρία βήματα που έχουν ως εξής σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας:
- Σε πρώτη φάση, εντός του έτους, οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν ηλεκτρονικά πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που καταχωρίζονται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» σχετικά με τον εργασιακό τους βίο.
- Ως τις αρχές του 2022, θα είναι έτοιμη η «μήτρα» της κάρτας εργασίας, δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα υποδέχεται τις πληροφορίες που θα καταχωρούν ψηφιακά εργαζόμενοι και εργοδότες. Παράλληλα, καταργείται μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών, με στόχο τη διευκόλυνση εργαζομένων και επιχειρήσεων.
- Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, θα ξεκινήσει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με παρακολούθηση της πραγματικής απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.
Το σύστημα «χίζεται» ώστε να υπάρχει δυνατότητα αμοιβαίου ελέγχου της δήλωσης του ωραρίου, της υπερεργασίας, των υπερωριών, κλπ τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους εργοδότες, με «κόφτες» που θα αποκλείουν τις παράτυπες δηλώσεις.
Έτσι, αποφεύγεται το ενδεχόμενο κατάχρησης από τη μια πλευρά η υποδήλωσης της εργασίας από την άλλη.
Η ψηφιακή κάρτα δεν θα είναι απαραίτητα μια κάρτα σε φυσική μορφή, αλλά μπορεί να είναι μια εφαρμογή στο κινητό και ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές της επιχείρησης, διασυνδεδεμένα με το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».
Τα συστήματα ωρομέτρησης, όπου υπάρχουν, θα διατηρηθούν και θα διασυνδεθούν με το νέο σύστημα, προκειμένου να λειτουργήσουν με ψηφιακό τρόπο.
Η επένδυση για την ψηφιακή κάρτα στην πλήρη της μορφή θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου οι απαιτούμενες επενδύσεις να υλοποιηθούν το συντομότερο.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Εργοδότες δίνουν οδηγίες για παραβίαση ωραρίου
Συγκεκριμένα η καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών κάνει λόγο για:
- οδηγίες στους εργαζόμενους που πιάνουν στις 5πμ να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6πμ για να μην φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης,
- προϊσταμένους ταμείων να ζητούν από τις ταμίες να «χτυπήσουν» την κάρτα τους ακριβώς στις 9μμ ενώ ακόμη βρίσκονταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες,
- υπενθύμιση σε ωρομίσθιους εργαζόμενους που θα δούλευαν 8ωρο να μην ξεχάσουν να «χτυπήσουν» την κάρτα τους στο 4ωρο,
- υπαλλήλους των ηλεκτρονικών παραγγελιών να «χτυπάνε» την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι αλλά να συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους,
- οδηγούς που δεν «χτυπάνε» καθόλου κάρτα αφού βρίσκονταν εκτός καταστήματος
- καλέσματα για εργασία στο ρεπό αλλά με οδηγία να μη «χτυπήσουν» κάρτα
Υπουργείο Εργασίας: Τι ισχύει με την ψηφιακή κάρτα εργασίας
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας για την ψηφιακή κάρτα εργασίας κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας, οι εργαζόμενοι θα «σκανάρουν» την ψηφιακή τους κάρτα που θα έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο δηλώνοντας την αρχή της εργασίας τους. Το ίδιο θα κάνουν και κατά την αποχώρηση τους.
Με την ψηφιακή κάρτα θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες των εργαζομένων. Αυτόματα τα στοιχεία θα διαβιβάζονται στην ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και έτσι οι ελεγκτικές Αρχές του υπουργείου Εργασίας θα έχουν την πλήρη εικόνα.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι θα μπορούν μέσω του «myergani app» να βλέπουν όλες τις πληροφορίες για την εργασιακή τους ταυτότητα ενώ στην ίδια εφαρμογή θα αποτυπώνονται επίσης, ο μισθός, οι βάρδιες, τα διαλείμματα, τα ρεπό και οι άδειες του εργαζομένου.
Σημειώνεται ότι μετά τα σουπερμάρκετ και τις τράπεζες σειρά παίρνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και η βιομηχανία, έτσι ώστε το καλοκαίρι του 2023 να εφαρμόζεται στον τουρισμό και στην εστίαση.
Ακολουθήστε τον Ανεξάρτητος Τα Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Πηγή: gov.gr -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.Θέλεις να προσφέρεις ;
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου