Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

Ο Φαρούκ Φατίχ Οζέρ, ο Τούρκος επιχειρηματίας καταζητούμενος από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία της σκηνοθεσίας της απάτης μεγατόνων με κρυπτονομίσματα, συνελήφθη στην Αλβανία και αναμένεται να εκδοθεί στην Τουρκία, ανακοίνωσε την Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών...


 

Ο Οζέρ, ο 28χρονος Διευθύνων Σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Thodex, κατηγορείται για μια από τις μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές απάτες στην τρέχουσα οικονομική ιστορία της Τουρκίας. Ο Οζέρ, για τον οποίο η Τουρκία εξέδωσε "κόκκινη ειδοποίηση" στην Ιντερπόλ τον Απρίλιο του 2021, κατηγορείται ότι διέφυγε με περιουσιακά στοιχεία επενδυτών 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.  

 

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Μπλένταρ Τσούτσι τηλεφώνησε προσωπικά στον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Σοϊλού σήμερα το πρωί για να του ανακοινώσει τη σύλληψη μετά από μια επιχείρηση που ονομάστηκε "Εγκέφαλος". Πηγές ασφαλείας ανέφεραν στο Al-Monitor ότι συνελήφθησαν επίσης δύο Αλβανοί πολίτες που βοήθησαν τον Τούρκο δραπέτη. 

 

Η σύλληψη επιβεβαιώθηκε από τον Κρέσνικ Ατζάζι, τον εισαγγελέα στην πόλη Ελμπασάν, όπου προσήχθη ο Οζέρ αφού συνελήφθη στην παραλιακή πόλη της Αυλώνας. Ο Οζέρ θα έχει πρώτα ακρόαση στην Αλβανία και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης, δήλωσε ο Ατζάζι στο Βαλκανικό Δίκτυο Ερευνητικού Ρεπορτάζ. 

 

Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι δεν περίμεναν προβλήματα σχετικά με την έκδοση.  

 

Η Thodex, η οποία περιέγραψε τον εαυτό της ως την πρώτη παγκοσμίως αναγνωρισμένη πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων της Τουρκίας, είχε διαπραγματευτεί περισσότερα από 585 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα στο χρηματιστήριό της πριν κλείσει τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του CoinMarketCap. Ο Οζέρ εμφανιζόταν τακτικά στην τουρκική τηλεόραση μιλώντας σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και τα επενδυτικά εργαλεία.   

 


Η Thodex προσέλκυσε επενδυτές μέσω λαμπερών τηλεοπτικών διαφημίσεων και εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιλάμβαναν εδιάσημους Τούρκους, όπως την ηθοποιό Γκιοκτσέ Μπαχαντίρ, την πρωταγωνίστρια του blockbuster του Netflix "The Club" και τον οικονομολόγο Ερτζάν Οζ. Μετά το κλείσιμο της εταιρείας, αρκετές διασημότητες ερευνήθηκαν για διασυνδέσεις με την εταιρεία, αλλά απαλλάχθηκαν από τις υποψίες.    

 

Τον Μάρτιο του 2021, το χρηματιστήριο διεξήγαγε μια φιλόδοξη εκστρατεία διάρκειας ενός μήνα, λέγοντας ότι θα πουλούσε Dogecoin στο ένα τέταρτο της τιμής για την οποία διαπραγματεύονταν σε άλλα χρηματιστήρια και θα έδινε 150 Dogecoin σε νεοεισερχόμενους στο ανταλλακτήριο. Πέντε ημέρες μετά το τέλος της εκστρατείας, δεκάδες επενδυτές άρχισαν να παραπονιούνται ότι δεν είχαν λάβει όσα τους είχαν υποσχεθεί και ότι ο ιστότοπος συναλλαγών του χρηματιστηρίου δεν ήταν πλέον προσβάσιμος. Το ανταλλακτήριο ανάρτησε στο Twitter ότι είχε σταματήσει όλες τις συναλλαγές για να αξιολογήσει μια απροσδιόριστη προσφορά συνεργασίας και ότι η διαδικασία θα διαρκούσε τέσσερις έως πέντε εργάσιμες ημέρες, κατά τις οποίες δεν θα υπήρχαν συναλλαγές. Στις 20 Απριλίου, φωτογραφίες με τον Οζέρ να φεύγει από την Τουρκία ήταν στα ΜΜΕ, προκαλώντας περαιτέρω πανικό στους επενδυτές. 

 

Μέσα σε λίγες μέρες, η τουρκική κυβέρνηση είχε κινηθεί για να μπλοκάρει τους λογαριασμούς της Thodex και η αστυνομία έκανε έφοδο στο γραφείο της στην Κωνσταντινούπολη. Έξι ύποπτοι φυλακίστηκαν στις 30 Απριλίου εν αναμονή της δίκης. Αναφορές μέσων ενημέρωσης που επικαλούνται τους δικηγόρους των θυμάτων αναφέρουν ότι το χρηματιστήριο έκλεισε ενώ κατείχε τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια από 391.000 επενδυτές. Οι περισσότεροι από τους επενδυτές ήταν κάτω των 34 ετών, φοιτητές ή εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα.  

 

Στη δίκη που ακολούθησε, ο δικηγόρος του ανταλλακτηρίου Σεβγκί Ερασλάν είπε στο δικαστήριο ότι η αστάθεια κρυπτονομισμάτων και μια επίθεση hacking είχαν προκαλέσει την κατάρρευση του χρηματιστηρίου και χαρακτήρισε γελοίους τους ισχυρισμούς για απάτη.  

 

Ο Οζέρ αρνήθηκε  ότι είχε φύγει με τα χρήματα και είπε ότι θα επέστρεφε, αλλά παρέμεινε στο εξωτερικό καθώς 30 από το προσωπικό του χρηματιστηρίου, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού και της αδελφής του, δικάστηκαν για απάτη και οργανωμένο έγκλημα. 

Το κλείσιμο του χρηματιστηρίου συνέπεσε με τα νέα μέτρα της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας για τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων, στην οποία έχουν στραφεί πολλοί Τούρκοι λόγω της απότομης πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας και του υψηλού πληθωρισμού. Η Τουρκία έχει τους υψηλότερους όγκους συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στη Μέση Ανατολή και εξακολουθούν να αυξάνονται, σύμφωνα με έκθεση για τις παγκόσμιες τάσεις της Chainalysis που αναφέρεται από τους Financial Times. Η έκθεση ανέφερε ότι η έρευνα δείχνει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της υποτίμησης της λίρας και του ποσού που διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων.    

 

Μετά το κλείσιμο της Thodex και την συνακόλουθη κατάρρευση του Vebitcoin, ενός ανταγωνιστικού τοπικού χρηματιστηρίου, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε διάταγμα που πρόσθεσε τις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων σε έναν κατάλογο οντοτήτων που καλύπτονται από τους νόμους της Τουρκίας για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και το ξέπλυμα χρήματος. Οι κανόνες, που τέθηκαν σε ισχύ αμέσως, καθιστούν υπεύθυνους τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων για τη διασφάλιση ότι τα περιουσιακά στοιχεία δεν χρησιμοποιούνται για παράνομες δραστηριότητες. Στα μέσα Απριλίου, λίγες μέρες πριν κλείσει η Thodex, ένα διάταγμα απαγόρευε τη χρήση κρυπτονομισμάτων για πληρωμές. 

 

 

Πέτρος Κράνιας

 

gnews

 
Ακολουθήστε τον Ανεξάρτητος Τα Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

 
 

 

 

pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:    /www.capital.gr/diethni/3655250/  -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

Θέλεις να προσφέρεις ;

.com/img/a/
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]