Παράγει πόσιμο νερό με ρυθμό 0,3 λίτρα ανά ώρα και απαιτεί μόνο 20 watt ανά λίτρο...
Μια φανταστική συσκευή αφαλάτωσης δημιούργησαν οι ερευνητές του MIT. Μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε πόσιμο, με το πάτημα ενός κουμπιού και είναι φορητή Η συσκευή που μοιάζει με βαλιτσάκι, ζυγίζει περίπου 10 κιλά και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από έναν φορτιστή κινητού τηλεφώνου. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει με ένα μικρό, φορητό ηλιακό πάνελ.
Σε αντίθεση με άλλες φορητές μονάδες αφαλάτωσης, αυτή η συσκευή χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για την απομάκρυνση των σωματιδίων από το πόσιμο νερό. Το γεγονός ότι η συσκευή δεν απαιτεί φίλτρα, μειώνει σημαντικά τις μακροπρόθεσμες απαιτήσεις συντήρησης, μετέδωσε η ΕΡΤ.
Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε απομακρυσμένες περιοχές ή πάνω σε φορτηγά πλοία που ταξιδεύουν στη θάλασσα. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες που διαφεύγουν από φυσικές καταστροφές ή από στρατιώτες που διεξάγουν μακροχρόνιες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Χωρίς φίλτρο
Οι εμπορικά διαθέσιμες φορητές μονάδες αφαλάτωσης απαιτούν συνήθως αντλίες υψηλής πίεσης για την προώθηση του νερού μέσω φίλτρων, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να σμικρυνθούν χωρίς να επηρεαστεί η ενεργειακή απόδοση της συσκευής, ανέφεραν οι επιστήμονες στο δελτίο Τύπου.
Η πρωτοποριακή συσκευή βασίζεται σε μια τεχνική που ονομάζεται πόλωση συγκέντρωσης ιόντων (ICP), την οποία ανέπτυξε η ομάδα πριν από περισσότερα από 10 χρόνια. Αντί να φιλτράρει το νερό, η διαδικασία ICP εφαρμόζει ένα ηλεκτρικό πεδίο σε μεμβράνες που τοποθετούνται πάνω και κάτω από ένα κανάλι νερού. Οι μεμβράνες απωθούν τα θετικά ή αρνητικά φορτισμένα σωματίδια – συμπεριλαμβανομένων των μορίων αλατιού, των βακτηρίων και των ιών. Τα φορτισμένα σωματίδια διοχετεύονται σε ένα δεύτερο ρεύμα νερού το οποίο στη συνέχεια πετιέται.
Η διαδικασία απομακρύνει τόσο τα διαλυμένα όσο και τα αιωρούμενα στερεά, επιτρέποντας στο καθαρό νερό να περάσει από το κανάλι. Δεδομένου ότι απαιτεί μόνο μια αντλία χαμηλής πίεσης, η ICP χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια από άλλες μεθόδους. Ωστόσο, επειδή δεν απομακρύνει πάντα όλα τα άλατα που επιπλέουν στη μέση του καναλιού, οι ερευνητές ενσωμάτωσαν μια δεύτερη διαδικασία, γνωστή ως ηλεκτροδιάλυση, για την απομάκρυνση των υπόλοιπων ιόντων άλατος.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μηχανική μάθηση για να βρουν τον ιδανικό συνδυασμό ICP και ηλεκτροδιάλυσης και κατέληξαν σε μια διαδικασία δύο σταδίων. Έτσι ελαχιστοποιήθηκε η χρήση ενέργειας, ενώ παράλληλα διασφαλίστηκε ότι η διαδικασία παραμένει αυτοκαθαριζόμενη.
«Ενώ είναι αλήθεια ότι κάποια φορτισμένα σωματίδια θα μπορούσαν να παγιδευτούν στη μεμβράνη, εμείς αντιστρέψαμε την πολικότητα του ηλεκτρικού πεδίου ώστε τα φορτισμένα σωματίδια να μπορούν εύκολα να απομακρυνθούν», εξήγησαν οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές δημιούργησαν επίσης μια εφαρμογή για smartphone που μπορεί να ελέγχει τη συσκευή ασύρματα και να αναφέρει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και την αλατότητα του νερού.
Αφού πραγματοποίησαν εργαστηριακά πειράματα χρησιμοποιώντας νερό με διαφορετικά επίπεδα αλατότητας και θολότητας, οι ερευνητές του ΜΙΤ δοκίμασαν τη συσκευή στην παραλία Carson της Βοστώνης. Τοποθέτησαν τη συσκευή κοντά στην ακτή και πέταξαν το σωλήνα τροφοδοσίας στο νερό. Σε περίπου μισή ώρα, η συσκευή είχε γεμίσει ένα πλαστικό ποτήρι με καθαρό, πόσιμο νερό.
Το νερό που προέκυψε υπερέβαινε τις κατευθυντήριες γραμμές ποιότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η μονάδα μείωσε την ποσότητα των αιωρούμενων στερεών τουλάχιστον κατά 10 φορές. Η πρωτότυπη συσκευή παράγει πόσιμο νερό με ρυθμό 0,3 λίτρα ανά ώρα και απαιτεί μόνο 20 watt ανά λίτρο.
Οι ερευνητές ελπίζουν να κάνουν τη συσκευή τους πιο φιλική προς τον χρήστη και να βελτιώσουν την ενεργειακή της απόδοση και τον ρυθμό παραγωγής.
Ακολουθήστε τον Ανεξάρτητος Τα Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Πηγή: www.news.gr/tech/article/2988241 -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου