Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

Επίδομα θέρμανσης 2022: Ανοίγει η νέα πλατφόρμα αιτήσεων «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ στις αρχές Νοεμβρίου για την επιδότηση θέρμανσης των δικαιούχων με την πίστωση αυτής στο iBAN να ορίζεται περί τις αρχές Δεκέμβρη...

 

 

Το ποσό των 700 ευρώ έχει καθοριστεί να πάρουν – δηλαδή το διπλάσιο ποσό επιδότησης – όσοι για πρώτη φορά καταναλώσουν οποιαδήποτε άλλη μορφή καυσίμου για τη θέρμανση του χειμώνα, εκτός του φυσικού αερίου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για τριπλό ποσό επιδότησης για όσους έχουν μη εξαρτώμενα τέκνα και έχουν παραχωρήσει δωρεάν μέρος της κατοικίας τους.

 

 


 

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει από το Σάββατο 15 Οκτωβρίου και οι δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τέλος του μήνα ή αρχές Νοεμβρίου για να ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ.

Kαι να υποβάλλουν την αίτησή τους, ενώ τα πρώτα ποσά αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς αρχές Δεκεμβρίου.

 

 

Επίδομα θέρμανσης 2022: Διπλάσια η επιδότηση

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η σχετική ΚΥΑ στην οποία θα ορίζονται τα κριτήρια και οι δικαιούχοι, ενώ υπενθυμίζεται ότι πέραν του επιδόματος θέρμανσης, οι καταναλωτές θα προμηθευτούν το συγκεκριμένο καύσιμο κατά 25 λεπτά φθηνότερα (ανά λίτρο), λόγω της κρατικής επιδότησης.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι οι νέοι δικαιούχοι οι οποίοι θα καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος θέρμανσης (700 ευρώ).

 

 

Επίδομα θέρμανσης 2022: Ποιοι δικαιούνται το επίδομα

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

Άγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ

Έγγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ

 

Έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ

Έγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ

Έγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ

 

 

Επίδομα θέρμανσης 2022: Πώς διαμορφώνεται το επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται επί αυξημένου ποσού βάσης στα 350 ευρώ, από τα 300 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται τα 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62, που έχει καθοριστεί ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Εάν υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα, το ποσό που προκύπτει προσαυξάνεται κατά 20%.

 

 

Παραδείγματα

 

Ενας δικαιούχος που διαμένει στον δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, θα λάβει επίδομα 150 ευρώ. Eαν έχει δύο παιδιά, θα λάβει επιδότηση 211 ευρώ, έναντι 181 ευρώ πέρυσι. Εάν είναι νέος δικαιούχος, θα λάβει διπλό επίδομα, ήτοι 422 ευρώ.

Oικογένεια με δύο παιδιά στον δήμο Παλαιού Φαλήρου θα λάβει επίδομα 162 ευρώ, ενώ με διπλάσια επιδότηση θα λάβει 324 ευρώ.

Oικογένεια με δύο παιδιά στη Φλώρινα πέρυσι είχε λάβει επίδομα θέρμανσης 496 ευρώ.

 

Φέτος θα λάβει 578 ευρώ, ενώ εάν δικαιούται διπλάσιο επίδομα θα λάβει 1.156 ευρώ.

Οικογένεια με δύο παιδιά στη Θεσσαλονίκη πέρυσι είχε λάβει 299 ευρώ, ενώ φέτος θα λάβει 348 ευρώ. Εάν η οικογένεια έκανε χρήση φυσικού αερίου και στραφεί στο πετρέλαιο, θα λάβει διπλάσιο επίδομα 696 ευρώ.

Μια οικογένεια με δύο παιδιά στο Καρπενήσι θα λάβει 529 ευρώ, ενώ εάν δικαιούται διπλάσιο επίδομα θα λάβει 1.058 ευρώ.

 

Επίδομα θέρμανσης 2022: Πώς και πότε κάνετε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης

Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ θα δεχτεί και φέτος την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

Είσοδος στην πλατφόρμα
Εκδήλωση ενδιαφέροντος
Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
Επιλέγω είδος καυσίμου
Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος
Επιλέγω οικισμό
Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας
Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

 

Στα τέλη Οκτωβρίου η υποβολή αιτήσεων

Στα τέλη του μηνός αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης σε 1,3 εκατ. δικαιούχους.

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και τα εισοδηματικά κριτήρια θα εκδοθεί την προσεχή εβδομάδα και αμέσως μετά θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myθέρμανση.

Η πίστωση των ποσών που δικαιούνται τα νοικοκυριά υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως έχουν υποβληθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου.

 

 

Το ποσό που θα χορηγηθεί φέτος θα είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με το περυσινό λόγω της αύξησης της βάσης υπολογισμού.

Συγκεκριμένα, το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρυσι) με τον συντελεστή επιδότησης 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες, ανάλογα με το κρύο της περιοχής) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου – π.χ. για κάθε δικαιούχο του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ x 0,43 = 150,5.

 

Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο αυτού του δικαιούχου το ποσό των 150,5 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20%. Συνεπώς, εάν έχει ένα παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 180,6 ευρώ, εάν έχει δύο τέκνα στα 210,6 ευρώ κ.ο.κ.

Νέα ομάδα δικαιούχων

Τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, δηλαδή θα φύγουν από το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, θα λάβουν διπλάσιο επίδομα.

Αλλαγές όμως προβλέπονται και στα εισοδηματικά όρια. Η νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα ορίζει ότι το νέο όριο εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Αντίθετα, σταθερά θα διατηρηθούν τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον έγγαμο.

 

 

Παράλληλα, όλοι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης θα αγοράζουν τουλάχιστον έως το τέλος του έτους το πετρέλαιο φθηνότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο μετά την κρατική επιδότησης στην αντλία.

Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.

 

 

Δείτε πώς μπορείτε να πάρετε διπλό και τριπλό επίδομα

Τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να δηλώνουν στην εφορία ότι παραχωρούν δωρεάν τμήμα των κατοικιών τους στα ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα τους με τα οποία συνοικούν προβλέπει απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή.

 

Η δυνατότητα αυτή ανοίγει «παράθυρο» για χορήγηση περισσότερων του ενός επιδομάτων θέρμανσης σε κάθε νοικοκυριό με ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα τα οποία συνοικούν με τους γονείς τους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 5 της υπ’ αριθμόν Α1041/2019 απόφασης του κ. Πιτσιλή, για τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων,

«το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.), ολόκληρης ή τμήματος αυτής, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, το οποίο απαλλάσσεται από το φόρο και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, δεν αναγράφεται στη δήλωση».

Η φράση «ολόκληρης ή τμήματος αυτής», η οποία περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο απόσπασμα της απόφασης, δείχνει ότι η ΑΑΔΕ έχει αναγνωρίσει -εδώ και 4 χρόνια- το δικαίωμα σε κάθε φορολογούμενο να ισχυριστεί ότι παραχωρεί δωρεάν μέρος της κύριας κατοικίας του σε ενήλικο μη εξαρτώμενο τέκνο του, δηλαδή να μην δηλώνει το τέκνο αυτό ως «φιλοξενούμενο».

 

Περί αυτής της δυνατότητας…

Η δυνατότητα αυτή όμως ανοίγει «παράθυρο» σε χιλιάδες οικογενειάρχες που συγκατοικούν με ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα τους (με παιδιά άνω των 18 ετών που έχουν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 3.000 ευρώ) να πάψουν να τα δηλώνουν στην εφορία ως «φιλοξενούμενα» και να τα εμφανίζουν πλέον ως διαμένοντα σε δωρεάν παραχωρούμενο τμήμα της κύριας κατοικίας τους.

Συνέπεια αυτής της αλλαγής του τρόπου εμφάνισης των ενήλικων μη εξαρτώμενων τέκνων στις φορολογικές δηλώσεις των γονέων είναι τα ίδια τα τέκνα να δηλώνουν πλέον στις δικές τους φορολογικές δηλώσεις ότι κατοικούν σε δωρεάν παραχωρηθέν τμήμα της κατοικίας των γονέων τους κι όχι ότι είναι «φιλοξενούμενα».

 

Δεδομένου δε ότι τα ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα που εμφανίζονται στις φορολογικές τους δηλώσεις ως «φιλοξενούμενα» δεν δικαιούνται να λάβουν επιδόματα θέρμανσης, αλλά εκείνα τα οποία δηλώνουν ότι διαμένουν σε δωρεάν παραχωρούμενα σπίτια δικαιούνται κανονικά να λάβουν τα επιδόματα αυτά, καθίσταται σαφές πλέον ότι είναι επιτρεπτό από την Πολιτεία σε νοικοκυριά με ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα να καταβάλλονται περισσότερα από ένα επιδόματα θέρμανσης.

 

Μπορεί, δηλαδή, σε μια οικογένεια με ένα ενήλικο μη εξαρτώμενο τέκνο να υποβάλει αίτηση για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης τόσο ο πατέρας, για τα τετραγωνικά μέτρα της κύριας κατοικίας της οικογένειας στα οποία έχει δηλώσει ότι ιδιοκατοικεί με τη σύζυγό του, όσο και το ενήλικο τέκνο για τα υπόλοιπα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας τα οποία του παραχωρήθηκαν δωρεάν και στα οποία αυτό έχει δηλώσει ότι κατοικεί.

 

 

 

gnews

 
Ακολουθήστε τον Ανεξάρτητος Τα Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

 
 

 

 

pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:    newsme.gr/epidoma-thermansis-2022-700-eyro-me-taxisnet-sto-mythermansi  -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

Θέλεις να προσφέρεις ;

.com/img/a/
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]