Έχετε αναρωτηθεί ποια μυαλά παράγουν τους γρίφους; Ποιοι τους εφευρίσκουν; Ποιοι τους εφαρμόζουν, ποιοι μπορούν να τους αναλύσουν και εν τέλει ποιοι τους λύνουν;...
Εάν θέλετε να λύσετε τις απορίες σας και να θαυμάσετε προικισμένα και χαρισματικά μυαλά που «τρέχουν» πιο γρήγορα και από ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό υπολογιστή δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τη Βιβλιοθήκη της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στη λεωφόρο Λένορμαν στον Κολωνό όπου από σήμερα 16 Δεκεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 18 του μήνα θα γίνει το μοναδικό στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς «Φεστιβάλ Γρίφων». Η είσοδος είναι δωρεάν...
Γριφολόγοι από το Καστελόριζο
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Μουσείο Γρίφων Καστελορίζου και το Σωματείο ΕΝΙΓΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) και ιδιαίτερα από την Ελένη Γραμματικοπούλου και τον Πανταζή Χούλης. Η Γραμματικοπούλου έχει αναλάβει τον τομέα της επικοινωνίας, ενώ πρωτεργάτης του Φεστιβάλ Γρίφων είναι ο μαθηματικός και ειδικός γριφολόγος Πανταζής Χούλης, ο οποίος διαθέτει υψηλή και διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνογνωσία για όλα τα είδη γρίφων. Από το 2020, ο Πανταζής Χούλης, πρώην καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας και νυν συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ίδρυσε στο Καστελόριζο όπου και μένει μόνιμα, το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης.
Πάνω από 4.200 εκθέματα
Το μουσείο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως συλλογές γρίφων με περισσότερα από 4.200 εκθέματα. Πάνω από 800 είναι δικής του επινόησης και κατασκευής. Τα περισσότερα θα βρίσκονται στο Καπνεργοστάσιο. Οπως τονίζει όμως δεν είναι μόνος. Έχει ωριμάσει μία δημιουργική προσπάθεια μαζί και με άλλους σπουδαίους γριφολόγους όπως ο Μιχάλης Τούλουζας, ο Παναγιώτης Καλαντζής, ο Δημήτρης Μιχαήλ, ο Σπύρος Καρέκος.
«Για όσους έχουν παιδική ψυχή»
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που οργανώθηκε αυτή η έκθεση για να πάρουν τα νέα παιδιά ερεθίσματα και προβληματισμούς. Θέλω να τους δώσουμε τροφή για σκέψη. Θα είναι ένα γεμάτο και χορταστικό τριήμερο για όλους όσοι έχουν παιδική ψυχή ανεξάρτητα από την ηλικία τους», είπε στο ethnos.gr ο Πανταζής Χούλης.
Αφιερωμένο το φεστιβάλ στη Μέδουσα
Η εφετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στη Μέδουσα η οποία κατάγεται από το Καστελόριζο. Ο Πανταζής Χούλης για πολύ καιρό καλλιεργούσε στο μυαλό του την πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου γρίφου με αναφορές στη Μέδουσα που έζησε στην αρχαία Κισθήνη που δεν ήταν άλλη από το σημερινό Καστελλόριζο. «Έχουμε ήδη μπει στη χρυσή εποχή της Μέδουσας, του πιο τρομακτικού αλλά και ελκυστικού γρίφου που έχει υπάρξει ποτέ», λέει ο Πανταζής Χούλης και δίνει ραντεβού στις αποκαλύψεις που θα κάνει στο φεστιβάλ.
Ο «Άρχοντας του Πετρώματος»
Είκοσι τέσσερα χρωματιστά φίδια, σχεδιασμένα και υπολογισμένα από τον ίδιο, μέσω MATLAB, δίνουν μοναδική λύση όταν ταυτίζονται τα χρώματα εκεί που τα φίδια τέμνονται μεταξύ τους. Υπάρχουν συνολικά 48 ταυτίσεις. Αν κάποιος θέλει να γίνει ο «Άρχοντας του Πετρώματος» θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους κορυφαίους βαθμούς δυσκολίας. Ένα σετ από 100 συλλεκτικά χειροποίητα παιχνίδια πήραν την τελική τους μορφή μετά από τον αρχικό ψηφιακό σχεδιασμό τους, πολυάριθμες επαναλήψεις και δοκιμές στην οθόνη, ειδικά καλούπια, παραγωγή και συναρμολόγηση, κομμάτι – κομμάτι, από τον ίδιο.
Τα 24 χρωματιστά φίδια
Το κάθε παιχνίδι περιλαμβάνει 24 χρωματιστά φίδια, καθώς και άλλα 8 ειδικά φίδια, τη σπηλιά του Κύκλωπα, και ακόμη μερικά νομίσματα. Μέχρι 3 ή 4 ταυτίσεις είναι αρκετές εδώ. Τα 8 ειδικά φίδια χρησιμεύουν στο να κάνουν το παιχνίδι πιο ενδιαφέρουν, αυξάνοντας τις ή μειώνοντας τις ταυτίσεις. Η επιλογή τους γίνεται βάζοντας το χέρι μέσα στη σπηλιά του Κύκλωπα. Οι ταυτίσεις υπολογίζονται με νομίσματα της αρχαίας Μεγίστης. Το χάλκινο νόμισμα αντιστοιχεί σε μια ταύτιση, το ασημένιο σε δύο, και το χρυσό σε τέσσερις ταυτίσεις. Κάθε παιχνίδι διαρκεί συνήθως 25 με 30 λεπτά, ενώ μπορούν να παίξουν από 2 εως 8 παίκτες.
Ο αρχαιότερος γρίφος του Αρχιμήδη
Ο Πανταζής Χούλης για τρεις ημέρες θα κάνει επιδείξεις και σεμινάρια γύρω από τους γρίφους, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει και την έρευνά του για το Οστομάχιον του Αρχιμήδη, τον αρχαιότερο γρίφο στον κόσμο. «Το Οστομάχιον, είναι βασισμένο στον εκπληκτικό αρχαιότερο γρίφο του κόσμου από τον Αρχιμήδη με 536 τρόπους επανατοποθέτησης των κομματιών του. Με προσωπική έρευνα (1) ταξινόμησα τις λύσεις για να έχει διάρκεια και (2) διόρθωσα λάθη από ιστορικούς βρίσκοντας δεκαπλάσιες(!) λύσεις. Τρεις ποιοτικές εκπαιδευτικές εκδόσεις (απλή, κλασική & λογική) από τέσσερα διαφορετικά είδη ξύλου (που έγινε με δική μου επίβλεψη). Θα δώσω αφιερωμένη διάλεξη στο Φεστιβάλ Γρίφων, ενώ γράφω και βιβλίο», είπε ο Πανταζής Χούλης.
Ο γρίφος «Καραγκιόζης»
Ο γρίφος «Καραγκιόζης» είναι ένας από τους γρίφους του ευρηματικού Πανταζή Χούλη. «Είναι τοπολογικός. Είναι μια απρόβλεπτα διασκεδαστική επέκταση ενός γρίφου 100 χρονών, το «Δίλημμα του Καλλικάντζαρου». Ο σκοπός του; Να μπει και να βγει το τετράγωνο γυρίζοντας τα ενωμένα κομμάτια όπως γίνεται στο θέατρο σκιών (χωρίς λύγισμα). Η ιδέα μου ήλθε πριν από ένα χρόνο και υπήρξαν πολλά πρωτότυπα μέχρι να «τελειοποιηθεί» στη σημερινή μορφή του (με τη βοήθεια ειδικού εργαστηρίου). Ένας γρίφος αρκετά «πιασάρικος» που για να λυθεί θα πρέπει να περάσετε από 5-6 «στιγμές φώτισης», αναφέρει ο ίδιος.
Τα ζάρια... Πανταζάρια
Τα Πανταζάρια είναι ιδιαίτερα ζάρια για να τρελάνετε τους άλλους. «Τα Π-6 είναι μη μεταβατικά ζάρια όπου χρησιμοποίησα μια ιδέα 50 χρονών, αλλά αυτή τη φορά με βέλτιστες πιθανότητες νίκης (μ..ο. >74%), και στις 20 ριξιές δεν πρόκειται να χάσετε ποτέ. Στα Π-7 κωδικοποίησα (με δικό μου τρόπο) και αύξησα των αριθμό των ζαριών μιας ακόμα πιο παλιάς ιδέας, έτσι ώστε να γίνονται επιτυχώς δύσκολες προσθέσεις πιο γρήγορα και από κομπιουτεράκι! Γρίφοι του Μουσείου Γρίφων που δε βρισκονται πουθενά αλλού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο το σύμπαν!», λέει ο Πανταζής Χούλης.
Ο γρίφος σημαία που συμβολίζει το Καστελλόριζο
Ένας γρίφος σημαία που συμβολίζει το Καστελλόριζο. Όσο και τον γυρίσεις, όσο και τον μπερδέψεις παραμένει πάντα ελληνικός, και αντί να σας νευριάσει, σας χαλαρώνει. «Αρέσει σε όλους, εκπαιδευτικούς, μικρά παιδιά, πολιτικούς, ακόμα και σε ξένους.Μια απλή ιδέα που είχα πριν 25 χρόνια (εμπνευσμένη από το γνωστό κύβο του Ρούμπικ), και σαν κατασκευή είναι πολύ ανθεκτική (παραγωγή πέμπτης πια γενιάς)», αναφέρει ο Πανταζής Χούλης.
Ακολουθήστε τον Ανεξάρτητος Τα Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Πηγή: //www.ethnos.gr/greece/article/237622 -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου