Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

 

Επενδυτικός προορισμός για την απόκτηση ακινήτων παραμένει και το 2023 η Ελλάδα, παρά τη δύσκολη παγκόσμια οικονομική συγκυρία. Ήδη μέσα στο 2022 οι επενδύσεις στα επαγγελματικά ακίνητα στην ελληνική αγορά έφτασαν στο ποσό-ρεκόρ των 1,65 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 40% σε σχέση με το 2021, ενώ η υψηλή ζήτηση τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές, η έλλειψη ποιοτικού αποθέματος, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι ανταγωνιστικές τιμές των ελληνικών ακινήτων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργούν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον...

 

 

Tης Ελένης Μπότα

 

Αυτό ήταν και το βασικότερο συμπέρασμα που εξήχθη από την ελληνική αποστολή, στην οποία παρευρέθηκε το "Κεφάλαιο" και το Capital.gr, στην 32η ΜIPIM, τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση ακινήτων, που διεξήχθη στις Κάννες στις 14 με 17 Μαρτίου.

 

 

Το Enterprise Greece διοργάνωσε για άλλη μία χρονιά το εθνικό περίπτερο με τη συμμετοχή σημαντικών εταιρειών και φορέων του κλάδου ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων –και όχι μόνο–, όπως οι: City of Athens/Invest in Athens, Deloitte Greece, HVS South Europe, iLand, Leptos Group, MIBS Group, Paleros Dream Homes, Plasis Real Estate + Development, Prodea Investments, Savills Hellas, Village Planning single member p.c.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος, "η ελληνική αγορά αποτελεί πλέον επενδυτικό προορισμό και δεν είναι τυχαίο που πέρυσι ήταν χρονιά-ρεκόρ στην εισροή ξένων κεφαλαίων". Σύμφωνα με το Enterprise Greece και με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2022 οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις άγγιξαν τα 7,22 δισ. ευρώ, έναντι 5,3 δισ. ευρώ το 2021. "Πρόκειται για επίπεδα-ρεκόρ –οι μεγαλύτερες καθαρές εισροές από το 2002–, τα οποία επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα", αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

 

"Η χώρα μας έχει δείξει αξιοσημείωτη αντοχή μέσα στις διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων ετών, με ρεκόρ εισροών ξένων κεφαλαίων, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, έχουν δημιουργηθεί κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ εμφανίζεται βελτιωμένη και η αξιοπιστία της χώρας, που τροφοδοτείται περαιτέρω από την αύξηση των επενδύσεων σε πολλαπλούς τομείς", δήλωσε ο Βασίλης Καφάτος, εταίρος, Clients & Industries Leader της Deloitte Ελλάς, ενώ αναφερόμενος στον τουρισμό τον χαρακτήρισε ως έναν "από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, θα πάει ακόμα καλύτερα το 2023".

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Hines Greece, Πολ Γομόπουλος, δήλωσε ότι "συνεχίζουμε να εξετάζουμε και νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, με τον κλάδο των logistics να βρίσκεται πρώτος στη λίστα μας".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "η Hines ήρθε στην Ελλάδα το 2014 και χρειάστηκε πολλή υπομονή και επιμονή για να κάνει το 2017 την πρώτη της επένδυση στη χώρα. Έτσι, το ερώτημα γιατί ένας ξένος επενδυτής να έρθει στην Ελλάδα εγώ θα το αντέστρεφα και θα έλεγα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επενδύσει κανείς σε μια σταθερή ευρωπαϊκή αγορά, η οποία έχει δοκιμαστεί αρκετά στο παρελθόν και έχει να επιδείξει αξιοσημείωτες αντοχές".

Για συγκρατημένη αισιοδοξία το 2023 έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, της μεγαλύτερης ελληνικής ΑΕΕΑΠ, Αριστοτέλης Καρυτινός, επηρεαζόμενη κυρίως από τη γενικότερη οικονομική συγκυρία, με το υψηλό κόστος χρήματος λόγω της αύξησης των επιτοκίων καθώς και λόγω του υψηλότερου κόστους κατασκευής. "Είναι κρίσιμη για την αγορά η σταθερότητα, που είναι και το ζητούμενο εν όψει των εκλογών ώστε να υπάρξει μια κυβέρνηση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα", ανέφερε.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Enterprise Greece με την Deloitte για την ελληνική αγορά ακινήτων ήταν και ο ανώτερος εμπορικός διευθυντής της Lamda Development, Αλέξανδρος Μουλάς, ο οποίος, αναφερόμενος στο project του Ελληνικού, είπε ότι "έχουμε μπροστά μας αυτό το μεγάλο έργο, μια μακροπρόθεσμη επένδυση, η α’ φάση της οποίας πρέπει να είναι επιτυχημένη και αυτό άλλωστε μας δείχνει η ζήτηση που υπάρχει από υποψήφιους αγοραστές και επενδυτές".

"Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στον τομέα της φιλοξενίας και των logistics", σημείωσε ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, επικεφαλής της HIG στην Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος στο επενδυτικό momentun τόνισε ότι "τα θεμελιώδη της χώρας παραμένουν θετικά και αυτό είναι ένα σήμα για εμάς να συνεχίσουμε τις επενδύσεις και να επεκταθούμε μέσω της ελληνικής αγοράς και στην υπόλοιπη Ευρώπη". Ωστόσο ο ίδιος αναφέρθηκε και στην επικείμενη πρόκληση του κλάδου, που είναι η "σημαντική έλλειψη δυναμικού σε επίπεδο εργαζομένων στην οικοδομική δραστηριότητα. "Αυτός είναι ο μεγάλος ελέφαντας στο δωμάτιο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρών στη συνέχιση των επενδύσεων στην Ελλάδα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ζoia, Σταύρος Τόλιας, τονίζοντας ότι "το 2017 η ελληνική κτηματαγορά ήταν σχεδόν εγκαταλελειμμένη και για αυτό η Zoia υιοθέτησε μια στρατηγική προστιθέμενης αξίας ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, με βάση το σκεπτικό ότι οι αξίες ήταν χαμηλά σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Έξι χρόνια μετά έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 200 εκατ. ευρώ στην Αθήνα, με το 70% αυτού να αφορά κυρίως διαμερίσματα".

"Η εκτίμησή μας είναι θετική για την πορεία της αγοράς, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι η Alpha Bank διατηρεί μερίδιο στο σχήμα του Skyline (σ.σ. σε συνεργασία με Dimand και Premia με αντικείμενο χαρτοφυλάκιο 573 ακινήτων, αξίας 438 εκατ. ευρώ), πέρα από τις χρηματοδοτήσεις που έχουν γίνει από την τράπεζα στο εγχώριο real estate άνω του 1 δισ. ευρώ", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Aστικά Ακίνητα του ομίλου της Alpha Bank, Γιάννης Γκάνος. 

 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα μπει αναβαθμισμένο προϊόν στην αγορά, ενώ η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας θα αυξήσει περαιτέρω το επενδυτικό ενδιαφέρον". 

 

Ώριμα χαρακτηριστικά έχει αρχίσει να αποκτά η ελληνική αγορά ακινήτων σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Q Real Estate Services (QRES) του ομίλου Qualco, Γιώργο Μαντζαβινάτο. Ο ίδιος διαβλέπει μεγάλο ενδιαφέρον στον κλάδο των ξενοδοχείων, των logistics και της κατοικίας. 

 

Τέλος, για δίψα της ελληνικής αγοράς για νέο προϊόν, λόγω της έλλειψης σχετικού αποθέματος εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Savills Greece, Δημήτρης Μανουσάκης. 

 

Ο ίδιος αναφέρθηκε τόσο στην υψηλή ζήτηση για ποιοτικό προϊόν όσο και στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που, όπως είπε, "όταν έρθει, μπορεί να ξεκλειδώσει περαιτέρω θεσμικά κεφάλαια από το εξωτερικό".

Αναφερόμενος στον τομέα της φιλοξενίας, τόνισε ότι, έχοντας δείξει τη δυναμική του σε δύσκολους καιρούς, παραμένει και σήμερα στο επίκεντρο του ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

 

"Ο όγκος των deals στον κλάδο το 2019 ήταν 390 εκατ. ευρώ, το 2020 έφτασε τα 450 εκατ. ευρώ, το 2021 τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 κινήθηκε ακόμα υψηλότερα", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 

 

Υψηλές αποδόσεις στην αγορά real estate

Yψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τις ώριμες ευρωπαϊκές αγορές και αύξηση των ενοικίων για προνομιακούς χώρους φέρνει το 2023 στην αγορά logistics. 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Savills Hellas, που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ΜIPIM 2023 στη διοργάνωση του διεθνούς real estate που πραγματοποιήθηκε στις Κάννες, οι αποδόσεις στον τομέα των logistics στο 2o τρίμηνο του 2022 κυμάνθηκαν στο 7,5% (έναντι 8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021), παραμένουν ωστόσο υψηλότερες σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Δανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Γερμανία κ.λπ.  

 

Όσον αφορά τα ενοίκια για τους προνομιακούς χώρους, σύμφωνα με την έρευνα, το 2023 αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 10%, που θα υπερβαίνει τα 5 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα για αποθήκες ή τα 6,50 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα για εγκαταστάσεις ψύξης και βαθιάς κατάψυξης, στις περιοχές Ασπρόπυργου, Μάνδρας-Μαγούλας και Ελευσίνας. 

 

Σύμφωνα με την έρευνα, το επενδυτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση οικοπέδων αλλά και παλαιότερων βιομηχανικών μονάδων θα παραμείνει και για φέτος υψηλό, λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας καθώς και της στρατηγικής της θέσης ως κόμβου μεταφορών και πύλης προϊόντων από την Ασία και άλλα μέρη του κόσμου προς την Ευρώπη.

 

Οι επενδύσεις logistics αποτελούν πόλο έλξης τόσο για τις εγχώριες ΑΕΕΑΠ όσο και για άλλους επενδυτές (ιδιωτικά κεφάλαια κ.λπ.), λόγω των θετικών προοπτικών που αναμένονται τόσο σε επίπεδο αύξησης ενοικίων όσο και της υψηλής ζήτησης σε συνάρτηση και με την αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά. Ειδικότερα, περισσότερα από 130.000 τ.μ. χώρων logistics αναμένεται να αναπτυχθούν και να παραδοθούν από τις μεγάλες ΑΕΕΑΠ κατά την περίοδο 2022-2023, ενώ το 2023 το σύνολο των επενδύσεων αναμένεται να ανέλθει στα 150 εκατ. ευρώ και θα αφορά την ανάπτυξη 300.000 τετραγωνικών μέτρων νέων σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων.  

 

Όσον αφορά το 2022, υπολογίζεται ότι προστέθηκαν 250.000 τετραγωνικά μέτρα νέων χώρων logistics.

 

 


 

 

gnews

 
Ακολουθήστε τον Ανεξάρτητος Τα Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

 
 

 

 

pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:  https://www.capital.gr/agora-akiniton/3706256/ependutikos-proorismos-akiniton-i-ellada   -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

 

 

 

Θέλεις να προσφέρεις ;

.com/img/a/
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]