Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

Οι τράπεζες δεν είναι εργαλείο κοινωνικής πολιτικής των κυβερνήσεων ή δεν πρέπει να είναι… χρειάζονται όμως οι τράπεζες να αποκτήσουν κοινωνικά ερείσματα, ο μέσος πολίτης πιστεύει ότι οι τράπεζες απλά αρπάζουν το χρήμα… και αυτή η υπεραπλούστευση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητa...

 

Το 2023 σίγουρα χρηματιστηριακά θα είναι καλύτερη χρονιά από τα προηγούμενα για τις ελληνικές τράπεζες κυρίως γιατί ο κλάδος με όρους κεφαλαίων και κερδοφορίας διανύει την καλύτερη περίοδο της τελευταίας 10ετίας. 

 
Ωστόσο υπάρχουν 6 προκλήσεις που θα αποδείξουν ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να απαντήσουν και γιατί δεν πρέπει να ενδώσουν στις εύκολες λύσεις.

1)Πρωτίστως αποτελεί πρόκληση, ότι η κυβέρνηση ζητάει μείωση προμηθειών ή πάγωμα δόσεων και οι ελληνικές τράπεζες σπεύδουν να υποκλιθούν στις διαταγές…

 
Η εταιρική διακυβέρνηση, τα διοικητικά συμβούλια, οι αρμόδιες επιτροπές και βεβαίως οι γενικές συνελεύσεις καθορίζουν την στρατηγική των τραπεζών μάθαμε όμως ότι η κυβέρνηση συναποφασίζει την στρατηγική.
Που είναι ο SSM και η ΕΚΤ που άλλοτε διαμαρτύρονταν για τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις στις ελληνικές τράπεζες;


Αυτό το σκηνικό όπου η κυβέρνηση διατάσσει και οι ελληνικές τράπεζες εκτελούν πρέπει να τελειώσει.


Η κυβέρνηση με ποια ιδιότητα απαιτεί από τις τράπεζες να ασκούν κοινωνική πολιτική, όλη αυτή η προσέγγιση είναι κατάφορα λάθος και τα μέσα ενημέρωσης από άγνοια… προωθούν το λάθος.


Το bankingnews όταν η κυβέρνηση ζητούσε μείωση προμηθειών και πάγωμα δόσεων είχε ταχθεί κατά, όλο αυτό είναι ένα λάθος αφήστε τις τράπεζες να επιλέξουν την πολιτική τους, δεν είναι υποχείρια της εκάστοτε κυβέρνησης… ή μήπως είναι;

2)Οι ελληνικές τράπεζες μαζί με τα έκτακτα πέτυχαν κέρδη 3,7 δισεκ. το 2022 και για το 2023 αφαιρώντας τα έκτακτα θα επιτύχουν κέρδη 2,8 δισεκ. ευρώ με όρους επαναλαμβανόμενων εσόδων.
Οι επιδόσεις είναι πολύ καλές και θα συνεχιστεί η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, τα κεφάλαια από 24,4 δισεκ. θα φθάσουν στα 26 δισεκ.
Όσο αυξάνονται τα κεφάλαια τόσο απαιτείται μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία για να διατηρηθούν οι ίδιες αποτιμήσεις π.χ. 0,65 θα πρέπει να έχουν 17 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία. 


Οι ελληνικές τράπεζες ως κλάδο είναι απίθανο να δει αποτιμήσεις στο 1 δηλαδή να έχει χρηματιστηριακή αξία όσο και τα ίδια κεφάλαια θα απαιτηθούν 2 με 3 χρόνια για να το δούμε συνολικά αν και μεμονωμένα η Eurobank έχει πλησιάσει πολύ.

3)Οι ελληνικές τράπεζες στο α΄ τρίμηνο 2023 εμφάνισαν πιστωτική στασιμότητα, το επιχείρημα ότι οι αποπληρωμένες ήταν ίδιες με τις νέες εκταμιεύσεις είναι διαπίστωση….

 
Το α΄ τρίμηνο 2023 ήταν μια περίοδος τραπεζικής απραξίας που δεν μπορεί να συνεχιστεί στα επόμενα τρίμηνα.
Η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα είναι κατώτερη των περιστάσεων.

4)Οι τράπεζες δεν χρειάζεται να αγωνιούν για το τι θα κάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που κατέχει το 40,34% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,4% της Eurobank.
Η διασπορά μετοχών έχει αξία αρκεί να ξέρουμε ποιοι επενδυτές θα αγοράσουν τις μετοχές των τραπεζών.

 
Το να αγοράσει το 20% της Εθνικής τράπεζας ένα fund δεν έχει καμία τραπεζική αξία, έχει κερδοσκοπική αξία αλλά όχι τραπεζική.
Πρέπει να αποσαφηνίσουμε χρειαζόμαστε επενδυτές για να κάνουν παιχνίδι στο χρηματιστήριο ή επενδυτές που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να εξελιχθούν;
Φοβούμαστε ότι η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα συντελεστεί με όρους χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας.

5)Οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τις κρατικές εγγυήσεις, πάνω σε αυτό πατάει το ελληνικό δημόσιο και όχι τόσο στις συμμετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να απαιτεί από τις τράπεζες να ασκούν κοινωνική πολιτική.

 
Η μόνη κοινωνική πολιτική που πρέπει να ασκούν οι τράπεζες είναι να χορηγούν δάνεια και τώρα δεν το κάνουν… στο βαθμό και στην ένταση που πρέπει, οι νέες χορηγήσεις είναι εντυπωσιακά ελάχιστες.
Δεν μπορεί να έχουν 17,9 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις και να αισθάνονται άνετα οι διοικήσεις, πρέπει να πουλήσουν το 50% θα είναι μια απόδειξη δύναμης….
Μόνο έτσι οι τράπεζες θα επιστρέψουν στην κανονικότητα και κανονικότητα σημαίνει να διανείμουν μέρισμα και να επαναγοράζουν ίδιες μετοχές.

6)Οι τράπεζες και οι εταιρίες διαχείρισης NPEs δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν τον εύκολο δρόμο τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

 
Για να προβαίνει μια τράπεζα ή μια εταιρία διαχείρισης NPEs σε πλειστηριασμούς σημαίνει ότι απέτυχαν όλες οι άλλες παρεμβάσεις


Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κοινωνική αναστάτωση, ένταση και ισπανικά μοντέλα που απέτυχαν με τους πλειστηριασμούς, χρειάζεται μια λύση για τα 85 δισεκ. NPEs που ταλανίζουν 1,7 εκατ έλληνες…


Πρέπει να δουν τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης το πρόβλημα όχι μόνο με κριτήρια ισολογισμών αλλά και με όρους κοινωνικής ειρήνης…
Οι τράπεζες δεν είναι εργαλείο κοινωνικής πολιτικής των κυβερνήσεων ή δεν πρέπει να είναι… χρειάζονται όμως οι τράπεζες να αποκτήσουν κοινωνικά ερείσματα, ο μέσος πολίτης πιστεύει ότι οι τράπεζες απλά αρπάζουν το χρήμα… και αυτή η υπεραπλούστευση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Οι τράπεζες πρέπει να αποκτήσουν και κοινωνικά ερείσματα αλλά με δική τους πρωτοβουλία, όχι καθοδηγούμενες ή ποδηγετημένες από τις κυβερνήσεις, χρειαζόμαστε ανεξάρτητες τράπεζες που δεν είναι «έρμαια…των κυβερνήσεων και άγονται και φέρονται από κυβερνητικές εντολές»


 

 

pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:   www.bankingnews.gr/trapezika-nea/articles/674234   -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

 

 

 

Θέλεις να προσφέρεις ;

.com/img/a/
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]