Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

Το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με τους 78 νεκρούς μετανάστες και τους πάνω από 500 αγνοούμενους δεν είναι το πρώτο πολύνεκρο ναυάγιο στη Μεσόγειο...

 

Το 2013 ένα χιλιόμετρο από τις ακτές της Λαμπεντούζα στην Ιταλία, πάνω από 360 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να βρουν καταφύγιο από τους πολέμους και τη φτώχεια. 

 

Τουλάχιστον από το 2014, όταν ξεκίνησε το Πρόγραμμα για τους Αγνοούμενους Μετανάστες, η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο μεταναστών, μετά από δεκάδες ναυάγια.

Η ανθρώπινη κινητικότητα προς όλες τις κατευθύνσεις σε όλη τη Μεσόγειο συμβαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια, με τα τελευταία χρόνια να έχει κορυφωθεί.

Τα μεταναστευτικά ταξίδια πριν από αυτές τις διελεύσεις στη Μεσόγειο είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνα, καθώς συχνά περιλαμβάνουν τη διάσχιση εδαφών όπως η έρημος Σαχάρα και τη διαμονή, τουλάχιστον προσωρινά, σε χώρες όπως η Λιβύη όπου οι συνθήκες για τους μετανάστες είναι επικίνδυνες. 

 

Κεντρική Μεσόγειος

Η Κεντρική Μεσόγειος είναι η πιο γνωστή θανατηφόρα οδός μετανάστευσης στον κόσμο, με περισσότερους από 17.000 θανάτους και εξαφανίσεις που έχουν καταγραφεί από το 2014, σύμφωνα με τον IOM. Αυτό οφείλεται τόσο στη διάρκεια του ταξιδιού προς το εξωτερικό, που μπορεί να διαρκέσει μέρες, όσο και στα ολοένα και πιο επικίνδυνα μοτίβα λαθρεμπορίου, στα κενά στην έρευνα και διάσωση αλλά και στους περιορισμούς στο έργο των ΜΚΟ. Οι μετανάστες συχνά διασχίζουν την Κεντρική Μεσόγειο με μη αξιόπλοα, υπερφορτωμένα φουσκωτά σκάφη. Πολλά σκάφη μπορούν μάλιστα να δρομολογηθούν ταυτόχρονα, γεγονός που περιπλέκει σημαντικά τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης.


 

Η Κεντρική Μεσόγειος είναι ακόμη η διαδρομή όπου έχουν σημειωθεί οι περισσότερες εξαφανίσεις, αν και πολλοί περισσότεροι θάνατοι παραμένουν μη καταγεγραμμένοι. Τα δεδομένα από το 2014 υποδηλώνουν ότι τα λείψανα πάνω από 12.000 ανθρώπων έχουν χαθεί στη θάλασσα σε αυτή τη διαδρομή. Υπάρχουν ακόμη ισχυρές ενδείξεις ότι πολλά ναυάγια είναι «αόρατα» που δεν καταγράφονται. Για παράδειγμα, έχουν καταγραφεί εκατοντάδες ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν στις ακτές της Λιβύης που δεν συνδέονται με κανένα γνωστό ναυάγιο. 

 

 

Δυτική Μεσόγειος

Η Δυτική Μεσόγειος υπήρξε σημείο διέλευσης μεταξύ της Βόρειας Αφρικής και της Ισπανίας για χιλιάδες χρόνια. Περιλαμβάνει πολλές δευτερεύουσες διαδρομές, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων ταξιδιών από το Μαρόκο και τη δυτική ακτή της Αλγερίας μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ και της Θάλασσας Αλμποράν, καθώς και τη χερσαία διαδρομή προς τη Θέουτα και τη Μελίγια, δύο αυτόνομες ισπανικές πόλεις που βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική. Η παράτυπη μετανάστευση στην Ισπανία είναι σύνηθες φαινόμενο από τότε που η Ισπανία εισήγαγε απαιτήσεις θεώρησης για πολλές χώρες της Βόρειας Αφρικής το 1991 ως μέρος της διαδικασίας Σένγκεν. Οι μετανάστες που ταξιδεύουν σε αυτή τη διαδρομή αναχωρούν κυρίως από το Μαρόκο – η απόσταση μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου είναι μόλις 14,4 χλμ. στο πλησιέστερο σημείο – αν και από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 υπάρχει επίσης ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός αναχωρήσεων με σκάφη προς την ηπειρωτική Ισπανία από τη δυτική ακτή της Αλγερίας. Οι Μαροκινοί ήταν η πιο κοινή εθνικότητα που έφτασαν στην Ισπανία μέσω της Δυτικής Μεσογείου, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νέοι άνδρες.

Ανατολική Μεσόγειος

Σχεδόν 1.700 θάνατοι και εξαφανίσεις έχουν καταγραφεί στην Ανατολική Μεσόγειο από το 2014, με σχεδόν τους μισούς από αυτούς να έχουν καταγραφεί μόνο το 2015. Σε σύγκριση με τις άλλες διαδρομές στη Μεσόγειο, ένα υψηλότερο ποσοστό λειψάνων ανθρώπων ανασύρεται και μεταφέρεται στην ξηρά, με σχεδόν 1.200 τεκμηριωμένα από το 2014. Αυτό σημαίνει ότι οι ταυτότητες και τα προφίλ όσων πεθαίνουν είναι πιο γνωστά: οι θάνατοι σχεδόν 500 παιδιών έχουν καταγραφεί στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου από το 2014, πολλά από τους οποία κάτω των 5 ετών. Οι θάνατοι 266 γυναικών και 273 ανδρών έχουν τεκμηριωθεί σε αυτή τη διαδρομή, πολλοί από τους οποίους ήταν από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Δείτε τον χάρτη:

 



 

 

 

pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:    /www.ieidiseis.gr/kosmos/202935/i-dropi-tou-politismoy-navagia-metanaston-sti-mesogeio-apo-to-2014    -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

 

 

 

Θέλεις να προσφέρεις ;

.com/img/a/
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]