H πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, έκανε τους Έλληνες να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό"...
“Οι Έλληνες σηκώνουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες”
"H πολιτική αστάθεια με τον πληθωρισμό να είναι εκτός έλεγχου στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, έκανε τους Έλληνες να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό".
Οι εκροές των ελληνικών κεφαλαίων προς το εξωτερικό είναι ένα από τα θέματα που φέρνει στο προσκήνιο η εφημερίδα Guardian. Mάλιστα κρίνει ότι βασικό λόγος για την αστάθεια που επικρατεί ήταν ο πληθωρισμος. “Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αποκαλύπτουν ότι οι επενδυτές στην Ελλάδα σήκωσαν το ποσό των 12,3 δισ. ευρώ από τοπικές τράπεζες, λόγω της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα”, γράφει.
“Μία άνευ προηγουμένου φυγή κεφαλαίων τους τελευταίους μήνες”, σημειώνει η εφημερίδα. “Οι Έλληνες ωθούμενοι από τους φόβους της πολιτικής κατάρρευσης, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο έπιασαν νούμερα ρεκόρ στις εκροές κεφαλαίων”.
“Και δεν είναι μόνο οι πλούσιοι πίσω από την φυγή των κεφαλαίων...”, εξηγεί. “Έχει ξεκινήσει από παλαιότερα όταν οι Έλληνες μετέφεραν λεφτά σε βαλίτσες στην Κύπρο, το Λονδίνο και την Ελβετία”.
Ο πληθωρισμός «κουρεύει» τις καταθέσεις; C’ est la vie…
Κάθε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για την πορεία των τραπεζικών επιτοκίων επαναφέρει το ενδιαφέρον για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο»: το σημαντικό «κούρεμα» της πραγματικής αξίας των καταθέσεων εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.
Το «κούρεμα» δεν είναι στην ονομαστική τιμή, αλλά είναι τόσο πραγματικό όσο και η ακρίβεια στα είδη διατροφής, η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, η μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ ή η πληθωριστική υπεραπόδοση των δημόσιων εσόδων – για τα οποία θριαμβολογεί η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία.
Ιδιαίτερα με τους μικροκαταθέτες το πρόβλημα είναι οξύτατο, αφού τα χαμηλά ποσά καταθέσεων σε συνδυασμό με τις πιεστικές άμεσες ανάγκες δεν παρέχουν την πολυτέλεια να «κλειδώσουν» τα χρήματά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις και να πάρουν έτσι λίγο μεγαλύτερο επιτόκιο. Ακόμη όμως και αν είχαν αυτή τη δυνατότητα, το πολύ χαμηλό ύψος των καταθέσεών τους δεν θα εξασφάλιζε ουσιαστικά υψηλότερο επιτόκιο.
Σημειωτέον ότι η ομάδα των μικροκαταθετών είναι πολυπληθέστατη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΤΜΕΔΕ, το 72,5% των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσεις έως 1.000 ευρώ.
Τι λένε λοιπόν όλοι αυτοί που άλλοτε έδιναν «μάχες» για να αποφευχθεί το «κούρεμα» των καταθέσεων; Οτι «το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με διοικητικά μέσα». Δεν λένε όμως πώς μπορεί να λυθεί. Οσο για τους μικροκαταθέτες, «δεν πά’ να κουρεύονται». Κάποιοι χάνουν, κάποιοι κερδίζουν. C’ est la vie…
Πηγή: -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου