Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

 Τι σχέση έχει η περίεργη ζέστη με τους μεγάλους σεισμούς; Τι λέει ο μύθος και τι απαντά το Τμήμα Γεωπολιτικής Επισκόπησης;...

 

Ο “μύθος” από παλιά, λέει πως όταν υπάρχει ζέστη και άπνοια έρχεται μεγάλος σεισμός. Το ίδιο κατά σύμπτωση συνέβη, όπου ένα “ζεστό καλοκαίρι” που έκανε την εμφάνιση του μαζί με τα ρίχτερ του σεισμού. Mιλώντας με ανθρώπους, μας ανέφεραν ξανά την παλιά αυτή θεωρία. “Έκανε πολλή ζέστη χτες” μας είπαν. Άλλες πληροφορίες λένε, πως δεν φέρνει η ζέστη τον σεισμό, αλλά ο σεισμός προκαλεί ίσως ζέστη! Το Τμήμα Γεωπολιτικής Επισκόπησης απαντά στο ερώτημα αυτό.

 

Σχετίζονται οι σεισμοί με καιρικά φαινόμενα;

“Σχετίζονται οι σεισμοί με καιρικά φαινόμενα; Τον 4ο αιώνα π.Χ. ο Αριστοτέλης εισηγήθηκε ότι τους σεισμούς προκαλούν παγιδευμένα αέρια σε υπόγεια έγκοιλα από τα οποία απελευθερώνονται και σπάζουν τα πετρώματα στην πορεία τους προς την επιφάνεια της Γης προκαλώντας σεισμούς. Ίσως για αυτό το λόγο να επικρατεί και ο μύθος σήμερα ότι όταν υπάρχει ζέστη και άπνοια (η λεγόμενη «κουφοπυρά» στην κυπριακή διάλεκτο) επίκειται σεισμός – που θα επαναφέρει τον άνεμο! Αυτό όμως δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα μύθο. Οι σεισμοί συμβαίνουν ανεξάρτητα των καιρικών συνθηκών.” 

 

 Εμείς θα συμπληρώναμε αυτό που λέει ένας άλλος μύθος ότι οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας είναι αυτές που συμβάλουν στους σεισμούς.

 

Ένας άλλος μύθος λέει πως τα ζώα προαισθάνονται τους σεισμούς. Ας δούμε και εδώ την απάντηση:

“Είναι γεγονός ότι πολλά ζώα συμπεριφέρονται αφύσικα από εβδομάδες μέχρι και δευτερόλεπτα πριν από την εκδήλωση ενός σεισμού. Πολυάριθμες αναφορές έχουν γίνει από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα και διάφορες εξηγήσεις είναι πιθανές: τα ζώα είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τον άνθρωπο και αισθάνονται πρόδρομα φαινόμενα σεισμών όπως είναι μικρό-προσεισμοί, τοπικές μικρό-ανωμαλίες του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου της Γης και της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης των πετρωμάτων, μεταβολές στη στάθμη, στη θερμοκρασία ή στη χημική σύσταση των υπογείων υδάτων, απελευθέρωση ραδονίου κ.λπ.”

 

Νέα δεδομένα για τη σχέση σεισμών και ζέστης

 Ερευνητές της NASΑ έκαναν κάποιες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες είναι δυνατόν κάποια σήματα από το εσωτερικό της γης να προειδοποιούν για επερχόμενο σεισμό. Ισχυρίζονται, επίσης ότι μπορούν να κατανοήσουν το γιατί πριν από κάποιες σεισμικές δονήσεις μπορεί να παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας καθώς και το πώς όλα αυτά μπορούν να ερμηνεύσουν την παράξενη προσεισμική συμπεριφορά του καιρού, των ζώων, των ανθρώπων και των ραδιοκυμάτων. Πρωτεργάτες της συγκεκριμένης έρευνας είναι οι Friedemann Freund και Dmitri Ouzounov του ερευνητικού κέντρου Ames της NASA στην Καλιφόρνια.

 

Οι δύο ερευνητές πιστεύουν ότι ένας δορυφόρος καιρού μπορεί να ανιχνεύσει τα σήματα από το υπέδαφος και έτσι να υπάρξουν κάποια στιγμή μακροπρόθεσμες προβλέψεις σεισμών. Η εργασία τους έχει ως έναυσμα την παρατήρηση του ότι συχνά οι σεισμοί συνοδεύονται από διακοπές των ραδιοεκπομπών στην ιονόσφαιρα χωρίς κανείς, όμως, να μπορεί να εξηγήσει το γιατί. Ωστόσο, όπως δήλωσε o David Jackson του Σεισμικού Κέντρου της Νότιας Καλιφόρνια: «Δίχως αποδείξεις ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος οι περισσότεροι γεωλόγοι δεν αποδέχονται το φαινόμενο παρά μόνο ως απλή σύμπτωση».

 

Παρόλα αυτά ο Freund πιστεύει ότι κατανόησε το πώς λειτουργεί το όλο φαινόμενο. Οι σεισμοί ως γνωστών ξεκινούν αρκετά χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος και τα παραγόμενα ηλεκτρομαγνητικά κύματα δεν ταξιδεύουν  σε μεγάλες αποστάσεις μέσω των πυκνών πετρωμάτων. Όμως, μέσα στο 2000 ο Freund έδειξε ότι η συμπίεση ενός πετρώματος δημιουργεί στο εσωτερικό του θετικά ηλεκτρικά φορτία. Αυτά με διάφορους τρόπους μπορούν να μετακινηθούν με ταχύτητα 100 έως 300 μέτρων το δευτερόλεπτο προς την επιφάνεια όπου και ιονίζουν τον αέρα.

 

Με αυτό τον τρόπο φαίνεται να ερμηνεύονται αρκετά προσεισμικά φαινόμενα, που μέχρι σήμερα θεωρούνταν άλυτα μυστήρια. Ακόμη παραπέρα οι Freund και Ouzounov πιστεύουν ότι τούτα τα θετικά φορτία θα έλξουν αρνητικά φορτία κοντύτερα στο έδαφος και ότι από την αλληλεπίδραση αυτών των φορτίων μπορεί να παραχθεί υπέρυθρη ακτινοβολία. Από κει και πέρα δηλώνουν ότι ένας κατάλληλος δορυφόρος μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα αυτή την ακτινοβολία, δύο με πέντε ημέρες προτού ένας σεισμός συμβεί.

pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:           -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

 

 

 

Θέλεις να προσφέρεις ;

.com/img/a/
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]