Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

 Η ιταλική κυβέρνηση θα έχει μέχρι την εκπνοή του έτους οριστικοποιήσει ένα ευνοϊκό προς τους δανειολήπτες πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια ως μέρος της προσπάθειας της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να βοηθήσει οικογένειες και επιχειρήσεις που πλήττονται από τα αυξανόμενα επιτόκια...

 

Ειδικότερα, η κυβέρνησή της επιδιώκει να οριστικοποιήσει ένα νέο πλαίσιο, που θα επιτρέπει σε ιδιώτες και σε μικρές επιχειρήσεις να αποπληρώσουν χρέη, που πλέον δύσκολα εξυπηρετούνταν τα προηγούμενα χρόνια για ένα κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

 

 Εντούτοις, το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο ενδεχομένως να προκαλέσει έτι μεγαλύτερη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας, αλλά και στους ξένους επενδυτές μετά την πολύ πρόσφατη και αιφνιδιαστική ανακοίνωση για επιβολή εφάπαξ φόρου υπερκερδών, που προκάλεσε μεγάλες απώλειες στη χρηματιστηριακή αξία των πιστωτικών ιδρυμάτων αρχικά. 

Οι ανησυχίες των επενδυτών σχετίζονται με την πιθανότητα τα μέτρα να θέσουν σε κίνδυνο την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ιταλίας. «Στόχος μας είναι να απαλλάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις από τα επισφαλή δάνειά τους, καθώς και να τακτοποιήσουμε χρέη του παρελθόντος», όπως είχε διευκρινίσει ο υπουργός Βιομηχανίας Αντόνιο Ούρσο, μιλώντας στο Bloomberg News.


 

Η πρόταση είχε αρχικά διατυπωθεί στα τέλη του περασμένου έτους από φίλα προσκείμενους βουλευτές προς την πρωθυπουργό και έλαβε και τη στήριξη του υπουργού. Εν τω μεταξύ, τα μέλη της αντιπολίτευσης της γείτονος χώρας υπέβαλαν ξεχωριστό νομοσχέδιο για το θέμα. 

Αξίζει να αναφερθεί πως, αν και η ιταλική Βουλή πρόκειται να ξεκινήσει τη συζήτηση των μέτρων τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να επιταχύνει την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ακριβώς όπως λίγες ημέρες νωρίτερα ψηφίστηκε ο νόμος για την εφάπαξ φορολόγηση του 40% στα τραπεζικά υπερβολικά κέρδη χάρις στα επιτόκια, έτσι και στη συγκυρία των εκκρεμών δανείων, οι βουλευτές της Μελόνι επιδιώκουν να περιορίσουν την κερδοσκοπία. 

 

Οσοι επενδύουν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αρκετά συχνά διεθνείς όμιλοι δηλαδή, είχαν αγοράσει αυτά τα χρέη σε δραματικές συνθήκες και τώρα πλέον «κερδοσκοπούν με τη διπλή αδυναμία τόσο των τραπεζών όσο και των δανειοληπτών, εκμεταλλευόμενοι ως καρχαρίες υπέρογκα περιθώρια κερδών, κάτι πραγματικά απαράδεκτο», σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου νόμου. Ειδικότερα, οι επενδυτές συνήθως αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια σε πακέτα μέσω τιτλοποιήσεων και αρκετά συχνά, εξασφαλίζοντας κρατικές εγγυήσεις, σε ένα κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας. Δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, όπως αυτά από πιστωτικές κάρτες, αλλάζουν χέρια για λιγότερο από το 10% της ονομαστικής αξίας τους, ενώ τα ενυπόθηκα δάνεια σε ακίνητα και άλλα χρέη που καλύπτονται από περιουσιακά στοιχεία πωλούνται σε υψηλότερες τιμές.

Τέλος, αναφέρεται ότι η σχεδιαζόμενη νομοθεσία θα δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες με οφειλές χαμηλότερες των 25 εκατ. ευρώ, που δεν εξυπηρετούνταν μεταξύ 2015-2021, να τα αγοράσουν ξανά από τους επενδυτικούς οίκους, που τα πήραν από τις τράπεζες προ της 31ης Δεκεμβρίου 2022. Οι οφειλέτες θα πληρώσουν προσαύξηση 20% επί της τιμής αγοράς.

 

«Στόχος μας είναι να ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις από τα επισφαλή δάνειά τους και να τακτοποιήσουμε παλιά χρέη», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας, Αντόλφο Ούρσο, στο Bloomberg News. 

 

Πλήγμα στις τράπεζες

Το μέτρο θα ήταν ένα νέο πλήγμα για την ιταλική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία έχει προσελκύσει δεκάδες διεθνείς αγοραστές από το 2015. Τα διεθνή κεφάλαια έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν επισφαλή δάνεια που κατέχουν ιταλικές τράπεζες τα τελευταία οκτώ χρόνια, επιτρέποντάς τους να βγουν από τη δύσκολη θέση και ωθώντας σε μια νέα δανειοδοτική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers, οι εκχωρήσεις αυτές συνέβαλαν στη μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης των ιταλικών δανειστών από 341 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2015 σε 58 δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Ο νόμος θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στις εγγυήσεις που παρέχει το κράτος για να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν χρέη περίπου 110 δισ. ευρώ.

 

 

pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:          -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

 

 

 

Θέλεις να προσφέρεις ;

.com/img/a/
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]