Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

 Αιφνιδιασμένοι και καταντροπιασμένοι από τnv πρωτο­φανή σαββατιάτικη επίθεση της Χαμάς και των συμμαχι­κών της οργανώσε­ων σε δεκάδες οι­κισμούς και στρατιωτικές βάσεις στα περίχωρα της Γάζας, οι εξα­γριωμένοι Ισραηλινοί επιτελείς ορκίστηκαν δημόσια πως μέσα σε 24, το πολύ, ώρες δεν θα είχε μείνει ούτε ένας «τρομοκράτης» ζωντανός στο ισραηλινό έδαφος. Και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε μια «τρομερή εκδίκηση» και κάλεσε τους αμάχους να εγκαταλείψουν τη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας, υπονοώντας πως επίκειται χερ­σαία επίθεση των Ισραηλινών μέσα στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη-φυλακή του πλανήτη...


 

Την οποία Γάζα, φυσικά, άρ­χισε αμέσως να βομβαρδίζει από αέρα, ξηρά και θάλασσα, πλήττοντας μέχρι αργά χτες το βράδυ τουλάχιστον 800 στόχους. Ταυ­τόχρονα. έκοψε από το απόγευμα του Σαββάτου την ηλεκτροδότηση. αλλά και τα φορτία τροφίμων και καυσίμων, πράγμα που σημαί­νει ότι πάνω από δύο εκατομμύ­ρια άνθρωποι ζουν πλέον σε από­λυτο αποκλεισμό, στην πείνα και στο σκοτάδι.

 

Επεσαν έξω

Και πάλι όμως τα ισραηλινά «Σιδερένια Σπαθιά» έπεσαν έξω – οι άγριοι βομβαρδισμοί με δε­κάδες F-16 και η τεράστια στρα­τιωτική κινητοποίηση για την ανα(κατά)κτηση των χαμένων εδαφών, περιέργως πώς, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ναι μεν οι Ισραηλινοί ανακατέλαβαν κάποιους οικισμούς και στρα­τόπεδα γύρω από τη Γάζα, αλλά οι αποφασισμένοι για όλα Πα­λαιστίνιοι κομάντος κατάφεραν να πραγματοποιήσουν και νέες χερσαίες επιδρομές σε απόσταση ακόμη και 50-60 χιλιομέτρων από τη Γάζα, συνεχίζοντας να μεταφέ­ρουν τον πόλεμο στην καρδιά του Ισραήλ. Παράλληλα έπληξαν την Κυριακή και πάλι δεκάδες ισραηλινούς στόχους με ρουκέτες και ντρόουν, ανάμεσά τους και κτίρια στην ισραηλινή πρωτεύουσα, το Τελ Αβίβ.

 

Ο απολογισμός των νεκρών του νέου πολέμου, που ξέσπασε -ίσως όχι τυχαία- ακριβώς 50 χρόνια μετά την τιτανομαχία του Γιομ Κιπούρ, το 1973, είναι ήδη τρομακτικός: οι πρώτες εκτιμή­σεις κάνουν λόγο για πάνω από 700 νεκρούς και 2.243 τραυμα­τίες από την ισραηλινή πλευρά, ενώ υπάρχουν ακόμα και πολλοί αγνοούμενοι. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν, ανεπίσημα ακόμα, αλλά σε ρεπορτάζ μεγάλων ΜΜΕ όπως το CNN. ότι μόνο κατά την επίθεση σε υπαίθριο μουσικό φε­στιβάλ δίπλα στο τείχος της Γάζας σκοτώθηκαν πάνω από 250 Ισραηλινοί πολίτες…

 

Και βέβαια ο μεγαλύτερος εφι­άλτης για την ισραηλινή κυβέρ­νηση είναι οι δεκάδες, αν όχι και εκατοντάδες αιχμάλωτοι -ανάμεσά τους και πολλοί ένστολοι- που έχουν μεταφερθεί στη Γάζα και είναι βέβαιο πως θα χρησιμοποι­ηθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες σαν διαπραγματευτι­κά χαρτιά από τη Χαμάς. Μάλιστα η Wall Street Journal αναφέρει, επικαλούμενη παλαιστινιακές πηγές, πως η Χαμάς απέρριψε ήδη μια μεσολαβητική πρόταση της Αιγύπτου για απελευθέρωση των ομήρων ως πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης, θέτοντας ως όρο την ανταλλαγή τους με τους περίπου… 7.000 Παλαιστίνιους κρατούμε­νους στις ισραηλινές φυλακές!

Αλλά και η παλαιστινιακή πλευρά μετρά εκατοντάδες θύ­ματα: κατ’ αρχάς. οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως έχουν σκοτώ­σει στις διάφορες συγκρούσεις τουλάχιστον 400 μαχητές και έχουν συλλάβει δεκάδες άλλους. Παράλληλα, οι αρχές της Γάζας μιλούν για 370 νεκρούς και πάνω από 2.200 τραυματίες εντός της Λωρίδας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άμαχοι – ανάμεσά τους τουλάχιστον 20 παιδιά και έξι γυναίκες. Ενας από τους πρώτους στόχους ήταν ο πολυώ­ροφος Πύργος της Παλαιστίνης, αλλά -σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα- και ένα νοσοκο­μείο. όπου σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους μία νοσηλεύτρια και ένας οδηγός ασθε­νοφόρου.

 

Εξάπλωση

Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει να καταγράφονται συγκρούσεις και στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, αλλά και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Χεβρώνα και το Ελ Μπίρεχ. όπου χιλιάδες Παλαι­στίνιοι βγήκαν στους δρόμους για να δείξουν αλληλεγγύη στους κα­τοίκους της Γάζας. Αυτός είναι άλ­λωστε και ένας από τους βασικούς στόχους της Χαμάς – να εκθέσει τη Φάταχ και τους άλλους αντι­πάλους της δείχνοντας πως είναι πλέον ο μόνος φορέας της παλαι­στινιακής αντίστασης. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές του ΟΗΕ και της Ερυθράς Ημισελήνου, τουλάχιστον οχτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν είτε από ισραηλινές δυνάμεις είτε από εποίκους. ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 120 – οι πιο πολλοί από σφαί­ρες, ανάμεσά τους και ένα ανήλι­κο παιδί.

 

Τι μέλλει γενέσθαι τα ερχό­μενα 24ωρα;

Και οι δύο πλευρές δείχνουν αποφασισμένες να πο­λεμήσουν μέχρις εσχάτων. Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Νετανιάχου παραδέχτηκε μεν ότι «αυτό που συνέβη σήμερα δεν έχει ξανασυμβεί στο Ισραήλ», κάνοντας λόγο για «μαύρη μέρα», αλλά αμέσως ορκίστηκε ότι ο ισραηλινός στρατός θα χρησιμοποι­ήσει «όλη του τη δύναμη» για να «καταστρέψει τις δυνατότητες» της Χαμάς. «Η Χαμάς θέλει να μας σκοτώσει όλους. Είναι ένας εχθρός που δολοφονεί μητέρες και παιδιά στα σπίτια τους, στα κρεβάτια τους. Ενας εχθρός που απάγει ηλικιωμένους και παιδιά», είπε και υποσχέθηκε πως θα μετατρέψει σε «ερείπια» τα κρησφύγετα της παλαιστινιακής οργάνωσης. Αυτό, βέβαια, σημαί­νει χερσαία επίθεση. Πράγματι, από χτες το βράδυ ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε να στέλνει γρα­πτά μηνύματα στα κινητά των κατοίκων τεσσάρων μεθοριακών συνοικιών της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εν όψει της επικείμενης χερσαίας επι­χείρησης.

 

Ετοιμασίες

Ομως και η Χαμός δηλώνει πανέτοιμη να υποδεχτεί τους Ισραηλινούς στο «Στάλινγκραντ» της Γάζας: «Ολα τα σενάρια είναι πλέον πιθανά και είμαστε έτοιμοι για μια χερσαία εισβολή τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Οχθη», δήλωσε χτες στο Αl Jazeera ο ανα­πληρωτής αρχηγός της Χαμάς. Σάλεχ αλ Αρουρί. Πρόσθεσε ακό­μη με νόημα ότι η οργάνωση έχει αιχμαλωτίσει «μεγάλο αριθμό» ομήρων, μεταξύ των οποίων και «ανώτερους αξιωματικούς» – μια προφανής αναφορά στον Ισραηλινό υποστράτηγο Νιμρόντ Αλάνι, που πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο… «Η επιχείρησή μας δεν ήταν μια απλή δολιοφθορά. Ξεκι­νήσαμε μια ολοκληρωτική μάχη. Αναμένουμε να συνεχιστούν οι μάχες και να επεκταθεί το μέ­τωπο. Εχουμε έναν πρωταρχικό στόχο: την ελευθερία μας και την ελευθερία των ιερών μας τόπων», σημείωσε.

 

Δύο πράγματα δείχνει να φο­βάται σε αυτή τη φάση το Ισραήλ, και να το εμποδίζουν να διατάξει μια μετωπική έφοδο στη Γάζα: το ένα είναι μια γενικευμένη εξέ­γερση των Παλαιστινίων στη Δυ­τική Οχθη και την Ιερουσαλήμ, αλλά και τις «μεικτές» πόλεις με ισραηλινό και αραβικό πληθυ­σμό – ένα σενάριο που φαντάζει «χλομό», αλλά οπωσδήποτε θα ενισχύεται όσο οι Ισραηλινοί δεν καταφέρνουν να αποκρούσουν τις επιθέσεις μέσα στην επικράτειά τους. Και το δεύτερο, βέβαια, είναι η πιθανότητα άμεσης εμπλοκής της εμπειροπόλεμης και πολύ καλύτερα εξοπλισμένης λιβανέ­ζικης Χεζμπολάχ. που έχει ήδη προειδοποιήσει τους Αιγύπτιους μεσολαβητές ότι θα ανοίξει δεύ­τερο μέτωπο, αν ο Νετανιάχου επιχειρήσει να συντρίψει με χερ­σαία έφοδο τη Γάζα.

 

Χτες έγιναν και νέες ανταλλαγές πυροβολικού μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραηλινών σε ένα διεκδικούμενο τμήμα της μεθορίου του Ισραήλ με τον Λίβανο και τη Συρία, ενώ η σιιτική οργάνωση κάνει λόγο για «τρί­τη Ιντιφάντα».





pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:  http://www.styga.gr/?section=18022, Του Γιώργου Τσιάρα – “ΕφΣυν”   -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

 

 

 

Θέλεις να προσφέρεις ;

.com/img/a/
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]