Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

  Τα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ που εφαρμόζονται από την αρχή του χρόνου και η 3η κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού, θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας αγοραστικής δύναμης, η οποία υπολογίζεται σε μέσα επίπεδα στο 15% για τη διετία 2022 -2023, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ...

 

Βεβαίως, η πτώση της αγοραστικής δύναμης -παρότι εκφράζεται σε μέσο όρο, δεν είναι "οριζόντια". Συνδέεται με το ύψος των εισοδημάτων κάθε νοικοκυριού, τα οποία με τη σειρά τους προσδιορίζουν και τις επιμέρους δαπάνες στο καλάθι των μηνιαίων αγορών του.

 

Ως γνωστό, οι συνεχιζόμενες ακόμη και σήμερα ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων, πλήττουν περισσότερο τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία εισοδημάτων, οι δαπάνες για τρόφιμα λόγω των συσσωρευμένων αυξήσεων της διετίας, αυξήθηκαν από το 20% το 2021 στο 35% των συνολικών μηνιαίων δαπανών στο τέλος του 2023. Κατά συνέπεια, η απώλεια αγοραστικής δύναμης για αυτή την κατηγορία εισοδήματος, σύμφωνα με πρόσφατη σχετική έκθεση του ΔΝΤ, ξεπερνάει το 30%, για τη διετία. 

Αντίθετα, για τα υψηλότερα εισοδήματα και ειδικά για το κλιμάκιο από τα 1.100 ευρώ και πάνω, η δαπάνη για τρόφιμα αυξήθηκε λιγότερο για τη διετία και συγκεκριμένα στο 22% στο τέλος του 2023, από 17% του 2021. Στην κατηγορία αυτή, οι δαπάνες για μεταφορές φτάνει το 22-25%. Κατά συνέπεια η απώλεια της αγοραστικής δύναμης για το 2023 ήταν μικρότερη από τα νοικοκυριά αφού τον περασμένο χρόνο είχαμε σημαντική μείωση των εισοδημάτων.  

 

 

Οι αυξήσεις του 2024

Απέναντι στην ασφυκτική κατάσταση την οποία έχουν δημιουργήσει κυρίως οι συνεχείς ανατιμήσεις των τροφίμων, έχουν δρομολογηθεί για φέτος μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ, για τις αυξήσεις των εισοδημάτων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, τα οποία μαζί με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος απώλειες αγοραστικής δύναμης λόγω του υψηλού πληθωρισμού σύμφωνα τουλάχιστον με την Τράπεζα της Ελλάδας.  

 

Υπενθυμίζεται ότι για φέτος, εφαρμόζονται οριζόντιες αυξήσεις στα εισοδήματα των δημοσίων υπάλληλων η οποία θα φτάσει στο 10,4%, ενώ έχουν γίνει επιμέρους βελτιώσεις, στα ειδικά μισθολόγια των ένστολων και των γιατρών του ΕΣΥ. Επίσης, έχουν θεσμοθετηθεί αυξήσεις σε μια σειρά από επιδόματα (στεγαστικό επίδομα φοιτητών, αναπηρικά επιδόματα, επίδομα μητρότητας, μη μισθωτών), ενώ και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είχε αύξηση 8%.

 

Επιπλέον, για φέτος έχουμε και το "ξεπάγωμα" των τριετιών για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η 3η κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού, εκτιμάται ότι θα φτάσει στην περιοχή του 5%, με το μικτό ποσό να ξεπερνάει πια τα 800 ευρώ από 780 ευρώ που είναι σήμερα.  

 

 

Μακρύς ο δρόμος για τη σύγκλιση 

Ωστόσο, η αποκατάσταση των απωλειών της προηγούμενης διετίας, δεν θα βελτιώσει σημαντικά την εικόνα των εισοδημάτων της Ελλάδας σε σχέση με την ΕΕ. Η αγοραστική δύναμη θα αυξηθεί μεν, αλλά δεν θα ξεπεράσει το 70% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, όπου βρισκόταν το 2021 πριν αρχίσουν οι αυξήσεις των τιμών κυρίως σε ενέργεια και τρόφιμα, με σημείο αναφοράς την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

 

 

 

 

Του Τάσου Δασόπουλου

 



pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή: www.capital.gr/oikonomia/3777025/pote-tha-kalupsoun-oi-auxiseis-misthon-tis-apoleies-tou-plithorismou/        -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

 

 

 

Θέλεις να προσφέρεις ;

.com/img/a/
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]