Συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας για τον έλεγχο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digitaassets)...
Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας για τον έλεγχο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets) που θα εξετάσει παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς με στόχο την αποσαφήνιση του τρόπου και του ύψους της φορολόγησης των κερδών από τις αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων.
Η πρόταση που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι προβλέπει την αυτοτελή φορολόγηση της υπεραξίας με συντελεστή 15%. Ωστόσο κομβικό σημείο στην φορολόγηση είναι η δήλωση της πραγματικής αξίας κτήσης ή πώλησης και όχι η πλασματική και για το λόγο αυτό θα επιδιωχθεί συνεργασία με τις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό την άντληση των στοιχείων με τις πραγματικές συναλλαγές.
Σήμερα τα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα δεν φορολογούνται καθώς δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο με αποτέλεσμα να υπάρχει «κενό» που εκμεταλλεύονται πολλοί επενδυτές και στο υπουργείο Οικονομικών κινούνται εσπευσμένα για να το κλείσουν. Από την άλλη ελάχιστοι δηλώνουν τα υπερκέρδη από συναλλαγές τέτοιων νομισμάτων στο Ε1 της δήλωσης ενώ όσοι το κάνουν είναι κυρίως άνεργοι ή φορολογούμενοι χωρίς εισοδήματα αλλά με σημαντική ακίνητη περιουσία και μόνον επειδή θέλουν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.
Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για τον τρόπο φορολόγησης το
τοπίο παραμένει γκρίζο με αποτέλεσμα τα εμβάσματα σε ευρώ από τα διεθνή
ανταλλακτήρια Bitcoin (Kraken, Bitstamp, Gemini κλπ) να δηλώνονται μαζί
με τις υπόλοιπες υπεραξίες από επενδυτικά προϊόντα στον συγκεκριμένο
κωδικό της δήλωσης ανεξάρτητα αν τα κρυπτονομίσματα δεν ανήκουν σε αυτή
την κατηγορία καθώς πρόκειται για μέσο πληρωμής.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα συστήνουν τα μεγάλα λογιστικά γραφεία όσοι έχουν κρυπτονομίσματα θα πρέπει να δηλώνουν την αξία αγοράς και πώλησης στους κωδικούς 742 και 781 αντίστοιχα και εν συνεχεία την υπεραξία στον κωδικό 856 καταβάλλοντας φόρο 15%. Στην ΑΑΔΕ υπάρχει κινητοποίηση για τον τζίρο από τα κρυπτονομίσματα (Bitcoin, Ethereum, Ripple, κ.α.) που φθάνει σε πολλά μηδενικά καθώς το προηγούμενο διάστημα είχαν πιαστεί στα ραντάρ κινήσεις με εμβάσματα χιλιάδων ευρώ από μετατροπές κρυπτονομισμάτων, κυρίως Bitcoin, σε ευρώ ή άλλα ξένα νομίσματα.
Μετά τον συναγερμό η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει πρόγραμμα επαφών με τις φορολογικές διοικήσεις άλλων κρατών για διεθνή συνεργασία ειδικά με την αμερικάνικη εφορία IRS με σκοπό την φορολόγηση και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την παρακολούθηση της φοροδιαφυγής μέσα από τα ψηφιακά πορτοφόλια καθώς θεωρείται δύσκολος ο εντοπισμός αυτών των κερδών με τον παραδοσιακό φορολογικό έλεγχο.
Η αμερικανική φορολογική διοίκηση έχει τεχνογνωσία στον έλεγχο κρυπτονομισμάτων κάτι που επιδιώκει να αξιοποιήσει η ελληνική Ανεξάρτητη Αρχή για την ανάπτυξη εμπειρίας σε συγκεκριμένους τομείς παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων όπως για παράδειγμα:
- Εργαλεία εντοπισμού συναλλαγών και κατόχων digital assets
- Δραστηριότητες στο dark web
- Εκπαίδευση προσωπικού
- Προετοιμασία κανονιστικού πλαισίου
Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: www.bankingnews/gr -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου