Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

 Από μονάδες φυσικού αερίου το 43,1% του συνολικών συναλλαγών σε όγκο και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 41,4%, οι εισαγωγές με 8,6% και τα υδροηλεκτρικά με 6,1%...

 

Με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται ότι μπει ο Ιούλιος, καθώς η τιμή χονδρικής αυξάνεται παρακολουθώντας την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και της ζήτησης η οποία παραδοσιακά κορυφώνεται στην Ελλάδα στο μέσον του καλοκαιριού. 

Ενδεικτική της εικόνας που διαμορφώνεται στην αγορά είναι η μέση τιμή των 25 ημερών του Ιουνίου που ανήλθε σε 99,38 ευρώ/MWh καταγράφοντας αύξηση κατά 23% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα που η μέση χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού ήταν στα 81,08 ευρώ/ΜWh, ενώ τον Απρίλιο ήταν μόλις 60,11 ευρώ/ΜWh. 

 

Στα 131,74 ευρώ/MWh η τιμή σήμερα

 Για σήμερα, 25 Ιουνίου η μέση τιμή ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται στα 131,74 ευρώ/MWh, κατά 5,6% υψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο (24/6), των 124,74 ευρώ/MWh που ήταν αυξημένο κατά 29,14% από το επίπεδο της Κυριακής (23/6).

Οι υψηλές θερμοκρασίες και  έχουν αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση λόγω της κατανάλωσης των κλιματιστικών, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται σήμερα στις 433,24 GWh, κατά 13% αυξημένος σε σχέση με χθες. Όλες τις εργάσιμες ημέρες της περασμένης εβδομάδας ο όγκος συναλλαγών κινήθηκε πάνω από τις 400 GWh, με μόνη εξαίρεση τις ημέρες του τριημέρου  του Αγίου Πνεύματος, στις 392,67 GWh στις 22 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία καταγράφηκε και η χαμηλότερη ελάχιστη οριακή τιμή στα 7,64 ευρώ/MWh Στις 23 και 24 Ιουνίου ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 356,24 GWh και στις 382,80 Gwh αντίστοιχα.

Για να καλυφθεί η ζήτηση πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν πάρει οι μονάδες φυσικού αερίου, με μερίδιο 43,1% του συνολικών συναλλαγών σε όγκο και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 41,4%, οι εισαγωγές με 8.6% και τα υδροηλεκτρικά με 6,1%. Η παραγωγή από λιγνίτη έχει μηδενιστεί ενώ οι εισαγωγές φθάνουν στο 8,6% και οι εξαγωγές στο 12,6%.

 

 

Άνοδος στο TTF

 Εν τω μεταξύ η τιμή του φυσικού αερίου TTF για παράδοση τον επόμενο μήνα διαμορφώθηκε χθες στο ολλανδικό hub στα 34,600 ευρώ/MWh (+1.957%). Πρόκειται για μία τιμή αρκετά υψηλότερη από αυτήν του Απριλίου, όταν εκινείτο γύρο στα 27 ευρώ/MWh αλλά που δεν απέχει ιδιαίτερα από αυτήν που είχε τη Δευτέρα  3 Ιουνίου - που ήταν και η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης για τον τρέχοντα μήνα- των 36,914 ευρώ/MWh.

Με βάση αυτά τα δεδομένα όλα δείχνουν ότι η λιανική τιμή ηλεκτρισμού θα είναι αυξημένη τον Ιούλιο κυρίως στα πράσινα τιμολόγια, καθώς πλέον οι προσφορές και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών έχει επικεντρωθεί στα κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια και στα μπλε που είναι τα σταθερά. 

Άλλωστε τα πράσινα τιμολόγια τον Ιούνιο αυξήθηκαν από 12 % ως 70%. Πάντως εκτιμάται ότι οι αυξήσεις του Ιουλίου στα πράσινα τιμολόγια θα είναι σχετικά μικρότερες και βεβαίως όλα θα εξαρτηθούν από τη ΔΕΗ που είναι ο κυρίαρχος παίκτης ειδικά σε αυτή την κατηγορία των καταναλωτών. 


 

 

 

 

 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:  www.worldenergynews.gr     -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

 

 

 

Θέλεις να προσφέρεις ;

.com/img/a/
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]