Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

 Μόνο οι ΗΠΑ θα κληθούν να πληρώσουν το 2025 συνολικά 1 τρισ. δολ. για τόκους, ποσό που ξεπερνά τις δαπάνες για την άμυνα και το πρόγραμμα υγείας. Η βόμβα του χρέους που απειλεί τον πλανήτη....

 

Στο τρομακτικό ύψος των 91 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχει εκτιναχθεί αθροιστικά το χρέος των κυβερνήσεων όλου του πλανήτη.

Το ποσόν αυτό είναι ίσο με το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομίας και όλα δείχνουν ότι το τίμημα στο άμεσο μέλλον θα είναι βαρύ για τους λαούς όλου του κόσμου, επισημαίνει σε εκτεταμένο ρεπορτάζ του το CNN.com. Τα χρέη έχουν αυξηθεί σημαντικά και λόγω της πανδημίας και αποτελούν αυξανόμενη απειλή για το βιοτικό επίπεδο ακόμη και σε πλούσιες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Ωστόσο, σε μια χρονιά εκλογών σε όλο τον κόσμο, οι πολιτικοί αποφεύγουν να τοποθετηθούν για το πρόβλημα. Και είναι απρόθυμοι να μιλήσουν στους ψηφοφόρους τους για περικοπές δαπανών ή αύξηση φόρων, δηλαδή για μέτρα που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί το κατακλυσμιαίο χρέος. Ορισμένοι μάλιστα δίνουν ακόμη και άχρηστες υποσχέσεις που θα μπορούσαν τουλάχιστον να ανεβάσουν ξανά τον πληθωρισμό και να πυροδοτήσουν μια νέα οικονομική κρίση.

 

 

Προειδοποιήσεις και συνέπειες

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την προειδοποίησή του ότι «τα χρόνια δημοσιονομικά ελλείμματα» στις ΗΠΑ πρέπει «να αντιμετωπιστούν επειγόντως». Οι επενδυτές μοιράζονται εδώ και καιρό αυτήν την ανησυχία σχετικά με τη μακροπρόθεσμη πορεία των οικονομικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Προειδοποιήσεις ήδη διατυπώνονται ανοιχτά από κορυφαίους ειδικούς της αγοράς χρέους (ομολόγων).

Στη Γαλλία, η πολιτική αβεβαιότητα έχει επιδεινώσει τις ανησυχίες για το χρέος της χώρας, εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων. Ο πρώτος γύρος των πρόωρων εκλογών την περασμένη Κυριακή έδειξε ότι ορισμένοι από τους χειρότερους φόβους της αγοράς ενδέχεται να μην πραγματοποιηθούν. Αλλά ακόμη και χωρίς το φάντασμα μιας άμεσης χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις για να αγοράσουν το χρέος πολλών κυβερνήσεων, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμά τους εκτινάσσεται σε μεγαλύτερα ύψη.

Το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σημαίνει λιγότερα διαθέσιμα χρήματα για κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες ή για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως οικονομικές καταρρεύσεις, πανδημίες ή πόλεμοι. Δεδομένου ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων χρησιμοποιούνται για την τιμολόγηση άλλων χρεών, όπως τα στεγαστικά δάνεια, η αύξηση των αποδόσεων σημαίνει επίσης υψηλότερο κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, γεγονός που πλήττει την οικονομική ανάπτυξη.

Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώνονται και οι κυβερνήσεις είναι λιγότερο ικανές να δανείζονται να αντιμετωπίσουν την απειλή μιας οικονομικής ύφεσης.

 

 

«Καμπανάκια» στις ΗΠΑ: Το χρέος δεν είναι πλέον δωρεάν

Η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους των ΗΠΑ θα απαιτήσει είτε αυξήσεις φόρων, είτε περικοπές σε παροχές, όπως προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και ασφάλισης υγείας, δήλωσε στο CNN η Κάρεν Ντινάν, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τώρα καθηγήτρια στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ. «Πολλοί (πολιτικοί) δεν είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν για τις δύσκολες επιλογές που θα χρειαστεί να γίνουν. Αυτές είναι πολύ σοβαρές αποφάσεις… και θα μπορούσαν να είναι πολύ σημαντικές για τις ζωές των ανθρώπων».

Ο Κένεθ Ρόγκοφ, επιφανής καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, συμφωνεί ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα πρέπει να κάνουν επώδυνες προσαρμογές. «Το χρέος δεν είναι πλέον δωρεάν», είπε στο CNN. «Τη δεκαετία του 2010, πολλοί ακαδημαϊκοί, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και κεντρικοί τραπεζίτες κατέληξαν στην άποψη ότι τα επιτόκια θα ήταν για πάντα κοντά στο μηδέν και μετά άρχισαν να πιστεύουν ότι το χρέος ήταν ένα "δωρεάν γεύμα"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Ρόγκοφ.

 

 

«Συνωμοσία της σιωπής»

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δαπανήσει 892 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 για πληρωμές τόκων, δηλαδή περισσότερα από όσα διαθέτει ο προϋπολογισμός της για την άμυνα και το Medicare, την ασφάλιση υγείας για ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία.

 


 


 

 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:   https://www.euro2day.gr/news/world/article/2253142/vomva-91-tris-apeilei-pagkosmia-oikonomia-kai-agor.html    -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

 

 

 

Θέλεις να προσφέρεις ;

.com/img/a/
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]