Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

  Οι προϋποθέσεις, οι «κόφτες» και οι παγίδες...

 
Με κριτήρια το διάστημα που ήταν κενό, το εμβαδόν, την ταυτότητα ιδιοκτησίας και τον χρόνο διάθεσης στην αγορά θα απαλλαγούν από τον φόρο στα ενοίκια και για τρία χρόνια χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που θα βάλουν ενοικιαστήριο στα σπίτια που σήμερα είναι κλειστά, καθώς και όσοι περάσουν από την βραχυχρόνια μίσθωση στην μακροχρόνια.
 

Τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την διάταξη για την πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον φόρο στα μισθώματα ανέλυσε χθες το οικονομικό επιτελείο εξειδικεύοντας τα μέτρα του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.


Αναλυτικότερα, οι τέσσερις αστερίσκοι είναι οι εξής:

1. Διάθεση στην αγορά: Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων ανοίξουν και νοικιάσουν τα κλειστά σπίτια από τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 που ξεκίνησε να «τρέχει» το μέτρο έως 31 Δεκεμβρίου 2025, θα απαλλαγούν τα επόμενα τρία χρόνια από τον φόρο εισοδήματος για τα εν λόγω ενοίκια.

 2. Χρονικό διάστημα: Απαραίτητη προϋπόθεση για να μην υπάρξουν επιτήδειοι οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από την φοροαπαλλαγή, είναι πως το ακίνητο θα πρέπει να είναι κενό ( όπως προκύπτει από το Ε2) ή να βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον 3 έτη. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει δεύτερο αποδεικτικό με διακοπή της ηλεκτροδότησης για τα ακίνητα που ήταν κλειστά.

3. Εμβαδόν: Το μέτρο αφορά ακίνητα έως 120 τ.μ. και με στόχο τη μείωση του φορολογικού βάρους σε μικρά και μεσαία εισοδήματα και όχι σε εκείνους που δεν το έχουν πραγματικά ανάγκη.

4. Ταυτότητα ιδιοκτησίας: Το φορο -μπόνους αφορά αποκλειστικά ακίνητα που κατέχουν φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις.

Με την φοροαπαλλαγή ένας ιδιοκτήτης με ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα θα έχει ετήσιο φορολογικό όφελος 1.800 ευρώ ή 5.400 ευρώ στην τριετία ενώ για μηναίο μίσθωμα 1.660 ευρώ ή 20.000 ευρώ το χρόνο το όφελος διαμορφώνεται σε 4.600 ευρώ. Επισημαίνεται ότι τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45% με τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος να φορολογούνται με 15%, στο κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ φορολογούνται με 45%. ευρώ.

Σημειώνεται πως από το συγκεκριμένο μέτρο θα υπάρξει απώλεια εσόδων περίπου 3 εκατ. ευρώ για το 2025 και 13 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για τα έτη 2026-2028. Παρά το κόστος στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το φόρο-μπόνους θα ενισχύσει σημαντικά την προσφορά κατοικιών για μίσθωση δίνοντας ανάσες στα νοικοκυριά που η αναζήτηση στέγη έχει εξελιχθεί σε Γολγοθά λόγω της έλλειψης στέγης και της εκτόξευσης των τιμών των ενοικίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2023 υπήρχαν περίπου 600 χιλιάδες κλειστά ακίνητα σε όλη τη χώρα ( 995.500 δικαιώματα), ενώ από τα κενά ακίνητα στην τριετία 2020-2022 μόνο 7.000 ή το 1,2% διατέθηκαν για μίσθωση.


Οι περιοχές που παγώνει το Airbnb

Παράλληλα για την επίλυση του προβλήματος της στεγαστικής κρίσης μπαίνουν περιορισμοί στο Airbnb σε τρία κορεσμένα δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας καθώς «παγώνουν» για ένα χρόνο οι άδειες.

Αναλυτικότερα οι περιοχές της Αθήνας που μπαίνει «φρένο» στα Αirbnb είναι:

1ο δημοτικό διαμέρισμα: Κουκάκι, Πλάκα, Κολωνάκι, Σύνταγμα - Ομόνοια – Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη

2ο δημοτικό διαμέρισμα: Μετς, Νέος Κόσμος, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι

3ο δημοτικό διαμέρισμα: Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ



Ποιοι και πώς θα κερδίσουν έκπτωση έως 20% στον ΕΝΦΙΑ

Στο μεταξύ, χιλιάδες φορολογούμενοι με ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ θα κερδίσουν έκπτωση έως 20% στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος. Για παράδειγμα ιδιοκτήτης με ΕΝΦΙΑ ύψους 400 ευρώ εάν έχει ασφαλίσει τη κατοικία του για ολόκληρο το έτος θα πληρώσει το 2025 φόρο 320 ευρώ. Δηλαδή θα έχει ετήσιο όφελος 80 ευρώ από 40 ευρώ που ήταν η έκπτωση στο φετινό λογαριασμό. Για να κερδίσουν την έκπτωση στο ΕΝΦΙΑ στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν «συμπληρωματικού» φόρου οι ιδιοκτήτες θα πρέπει:


- οι κατοικίες να είναι ασφαλισμένες σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα,

- η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος και να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται έκπτωση.

- η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Επισημαίνεται ότι η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ διατηρείται για τους ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών μεγαλύτερης αξίας, δηλαδή άνω των 500.000 ευρώ. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν δεν ασφαλίσουν τις κατοικίες τους, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς από φυσικές καταστροφές.

Μάριος Χριστοδούλου


 

 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:   www.bankingnews.gr      -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]